‘Chef kerstbomen’ Reinout van de Ronde Tafel Woerden : ‘Je koopt een boom mét een goed gevoel’

Door Sylvia Vos 5 december 2018

Sint het land uit, kerstboom het huis in! Logisch. Maar waar ga je die kerstboom dan halen? Als het aan Woerdenaar Reinout ligt, bij hem op de Steinhagenseweg. Want daar koop je donderdag, vrijdag en zaterdag een goededoelenkerstboom. “Heel veel mensen geven geld aan goede doelen. Dat doe je hiermee ook én dan krijg je er nog een boom bij ook!” 

Al voor het zesde jaar op rij zet Ronde Tafel Woerden (RT185) zich in december in voor het goede doel met een kerstbomenverkoop op de Steinhagenseweg. En dat wordt elk jaar een stukje groter. Werd het eerste jaar gestart met verkoop vanuit de achterbak van een auto, nu staat er een grote verlichte tent met honderden kerstbomen erin. “We proberen er jaarlijks elke keer 10% meer te verkopen”, vertelt Woerdenaar Reinout Kuus (39).

Ruim achtduizend euro

Reinout is bij ‘de Tafel’ dit jaar gebombardeerd tot ‘chef kerstbomen’. En dat betekent dat hij de afgelopen periode de handen vol heeft gehad. Promotie, vergunningen, websiteberichten, logistieke zaken. Het is ook nogal niet een onderneming: honderden kerstbomen laten aanrukken op een parkeerterrein en die verkopen, voor een zelfgekozen goed doel. Of eigenlijk twee, waarvan één lokaal. Afgelopen jaar leverde dat ruim achtduizend euro op, dat verdeeld werd tussen Make A Wish en Stadsmuseum.

(Lees verder onder de foto)

In september bezocht een delegatie van de Woerdense Ronde Tafel India voor het scholenbouwproject. Foto: Ronde Tafel 185

Dit jaar gaat een deel van de opbrengst naar Freedom Through Education, dat werkt aan scholenbouw in India. Daar werd eerder in Woerden ook geld voor opgehaald en een school gebouwd. Een delegatie van RT185 is daar verleden jaar geweest om te kijken. Met deze kerstbomenverkoop is er uitzicht op een tweede school. En het was Reinout die het Woerdense doel aandroeg: Vluchtingen Steunpunt Groene Hart.

Geïsoleerd bestaan

“Het onderwerp vluchtelingen is natuurlijk veel in het nieuws geweest de afgelopen tijd. Ik sprak laatst met iemand daarover die in het uitzendwerk zit en hij zei dat taal toch echt wel een barrière is. Die mensen leven ook vaak een vrij geïsoleerd bestaan. Het vluchtelingensteunpunt probeert dat soort barrières weg te nemen. En dat zijn allemaal vrijwilligers die dat doen. Dat zou eigenlijk gewoon door de overheid gedaan moeten worden. Ik vind dat dus een mooi doel.”

Reinout legde contact met de voorzitter van het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart, die – uiteraard – heel blij was met het plotselinge vooruitzicht van een financiële bijdrage. Reinout: “In het nieuwe jaar gaan we met elkaar om tafel om concreet te kijken wat er met het geld gedaan wordt. We willen in elk geval kijken of dat iets kan zijn waarmee we Woerdenaren in verbinding brengen met statushouders.” Twee van hen, Eyad uit Syrië en Matiwos uit Eritrea, komen deze week aan de Steinhagenseweg meehelpen met de verkoop van de kerstbomen.

Verkoopdagen en prijzen

Die verkoop van kerstbomen, Nordmann-bomen is donderdag 6, vrijdag 7 en zaterdag 8 december 2018, dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur op het parkeerterrein tegenover winkelcentrum Snel en Polanen langs de Steinhagenseweg. Prijzen variëren ongeveer van €22,50 tot €60,-. Pinnen kan. Uiteraard geldt: op = op. Maar, je kunt ook vast online een kerstboom kopen bij de Ronde Tafel. Reinout: “Wie online bestelt, heeft gegarandeerd een boom.” En dat zou, als je het hem vraagt, iedereen moeten doen. Want, zegt Reinout: “Je koopt een kerstboom met een goed gevoel.”

Tjitske de Gier

Tjitske: ‘Schokkend hoeveel gezinnen in Woerden van een minimum leven’

Morgen (donderdag 29 november) is voor ruim honderdvijftig Woerdenaren een bijzondere dag. Want zij ...
Bosrand kerstbomen

Kerstboom kopen? Dat doe je hier in Woerden

De Sint is het land nog niet uit, maar veel mensen zijn al vroeg op zoek naar een kerstboom. Waar in...
Kerstboom Kerkplein Kromwijk

Mysteries opgelost: het bijzondere verhaal van de kerstboom op het Kerkplein

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...

adv.