Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Broer en zus tijdelijk dakloos: ‘Ook in Woerden leven arme mensen’

Door Kirsten Bliekendaal 22 september 2020

Wat een helden! Delilah (11) en Joshua (14) van der Veen slapen vrijwillig op straat. Ze willen ervaren hoe het is om dakloos te zijn. Voor een nachtje ruilen de broer en zus hun warme slaapkamer daarom in voor een krot van karton en pellets. Dat krot bouwen ze ook nog eens zelf.

Op televisie zag Delilah regelmatig kinderen van haar eigen leeftijd die moeten leven op straat. Veel van haar leeftijdgenootjes zullen op dat moment misschien wel wegzappen, maar Delilah niet. “Het is niet fijn voor de kinderen dat ze geen huis hebben. Ik wil weten hoe dat is en hoe zij dan slapen.” Dus schreef ze zich net als haar broer en bijna twintig andere Woerdense jongeren in voor Nacht zonder Dak op 25 september. Een nationaal initiatief van hulporganisatie Tear.

Sneeuw

“We halen via de website geld op dat dan naar de arme kinderen gaat,” zegt Joshua, de broer van Delilah. Hij doet voor de derde keer mee aan de actie. Voor zijn zusje is het de eerste keer. “Mijn vader had al een paar keer meegedaan. Ik wilde ook wat doen voor de arme kinderen. Of het nu sneeuwt of dat het warm is, ze hebben verder niets.” Hij heeft al bij de lokale fietsenzaak gevraagd of hij dozen mag hebben en samen met hun vader halen ze vrijdagmiddag pallets op waarmee ze die dag hun onderkomen bouwen. “Het is altijd puzzelen hoe je het gaat doen. Je moet goed naar het weer kijken, als het gaat regenen moet je niet met karton bouwen.” Hoewel Joshua een beetje weet wat hij kan verwachten vindt hij het allemaal wel weer spannend. “Zeker als we weer naar het inloophuis gaan om te praten met de mensen daar. Ik wist nooit dat er in Woerden ook armoede was. Het is niet alleen op televisie. Sommigen zijn ook gewoon normaal gekleed en daar zie je verder niets aan.”

“Sommigen zijn ook gewoon normaal gekleed en daar zie je verder niets aan”

Naar eigen zeggen is Joshua veel blijer met zijn zachte bed na een nachtje onder het karton. “Dan pas weet je hoe fijn het is om een huis te hebben. Het is na zo een nacht niet lekker wakker worden buiten. Je ligt bijna op de grond en er is veel herrie ’s nachts. De vorige keer hoorden we steeds de kikkers kwaken.” Delilah is blij dat ze dit jaar haar broer mag vergezellen. “Ik wilde al heel lang meedoen omdat Joshua steeds dingen erover vertelde. Maar je mag pas vanaf groep acht meedoen.” Zelf denkt ze vooral niet te gaan slapen. “Het hangt natuurlijk wel van het weer af. Maar je bent met meerdere kinderen dus ik denk dat het ook wel gezellig is en dat we de hele nacht praten. Eigenlijk is het ook nog wel eens leuk om te doen.”

Op straat

De twee slapen in de tuinen van de Petruskerk. Op de avond zelf, 25 september, zijn er meerdere activiteiten die ter plekke bekend worden gemaakt. Joshua: “Meestal doen we spelletjes en ik hoop dat we weer naar het inloophuis gaan. Het is spannend maar goed om een verhaal van een persoon te horen die daar werkt of woont. En een keer gingen we dan zelf ook de straat op om te kijken waar je in Woerden op straat zou kunnen slapen als je dat zou moeten.” Als het aan Joshua ligt zouden meerdere kinderen moeten doen wat hij en zijn zusje doen. “Pas als je het beleeft weet je een beetje hoe het is.”

Lees ook:

Marloes bouwt haar droomhuis in Woerden: ‘Het hoogste punt is inmiddels bereikt’

Je zou maar bezig zijn met het bouwen van je eigen droomhuis in Woerden, hoe tof is dat?! Marloes Wi...

De zomer waarin alles draaide om corona – ook bij Jeroen en Annemijn in Oostenrijk

Esther haar man is tatoeëerder: ‘Ik ben een stickerboek’

adv.