Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Brandweervrouw Elyse voelt zich op haar gemak tussen de mannen: ‘Maar je moet wel ergens tegen kunnen’

Door Kirsten Bliekendaal 1 juli 2020

Voor de grap is ze met collega Helen weleens blijven zitten toen haar collega’s riepen dat alle mannen moesten uitstappen. Brandweervrouw Elyse Neleman (25) ziet de lol er wel van in. Als één van de vier vrouwen is ze ver in de minderheid tussen het 41 mannen tellende brandweerkorps van Woerden. “Daar heb ik dus helemaal geen problemen mee, maar je moet wel ergens tegen kunnen,” zegt Elyse.

Vanaf haar jeugd zag Elyse elke dag de brandweer uitrukken onder haar slaapkamerraam. “We woonden boven de kazerne en als er een uitruk was ging ik altijd kijken, maar het was nooit een droom van mij om zelf bij de brandweer te gaan.” Ze rolde er gewoon in toen ze op een dag naar beneden werd geroepen. Voor ze het wist zat ze bij de jeugdbrandweer. “Toen was ik twaalf en op mijn achttiende kon ik bij de vrijwillige brandweer, ik heb er niet eens over nagedacht. Het past bij mij.”

‘Vaak worden wij (één van de vier vrouwen) wel geroepen als er lastige gesprekken moeten worden gevoerd’

Stoer

Bang aangelegd is ze niet. “Je moet wel een beetje lef hebben. Ik heb eerlijk gezegd nooit een situatie gehad waarin ik iets eng vond. We zijn heel goed opgeleid en dat geeft mij vertrouwen.” Hoewel het voor Elyse heel normaal is om als vrouw binnen een mannenwereld te werken is dat voor haar omgeving nog wel eens anders. “Het blijft leuk om de verbaasde reacties te zien als ik achter het stuur vandaan kom. Ik ben ook chauffeur van de ladderwagen. Dat voelt dan wel even stoer,” zegt ze met een glimlach. “Maar ik heb me nooit anders behandeld gevoeld binnen het korps.”

Tekst gaat verder onder de foto.

brandweervrouwen
Boven Marijke en Helen. Onder Diana en Elyse

En moet er iets zwaars worden getild dan zijn haar mannelijke collega’s haar al voor. “Je hoeft niet per se sterk te zijn om bij de brandweer te kunnen, iedereen heeft bepaalde kwaliteiten. Man of vrouw. We vullen elkaar aan. De één weet bijvoorbeeld iets van gebouwconstructies terwijl de ander heel goed is in de omgang met omstanders. Vaak worden wij (één van de vier vrouwen) wel geroepen als er lastige gesprekken moeten worden gevoerd, dan denk ik dat we daar als vrouwen toch wel voordeel in hebben. Al is het alleen maar omdat mensen zich met gevoelige dingen toch sneller tot een vrouw wenden.”

Verhouding

Van Elyse mogen er wel meer vrouwen bij de brandweer. “Ik vind dat een hulpverleningsorganisatie een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. Dat is het in de huidige verhouding niet, dan heb ik het ook over jong en oud. Het moet een goede mix zijn zodat iedereen zich erin kan herkennen.” Toch melden maar weinig vrouwen zich bij de brandweer. “Ik weet niet hoe dat komt, misschien denken vrouwen dat ze het niet kunnen. Dat is jammer.” En of ze nu brandweerman of -vrouw wordt genoemd maakt Elyse niet uit. “Ik maak er vaak een grapje van als een van ons als ‘man’ wordt aangesproken, maar vaak valt het mij niet eens op.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Vliegende brandweerman Koos in de wolken met droogte: ‘Dan weet ik dat ik het vliegtuig in mag’

Als de scheuren in de dijken staan, is brandweerman Koos Dros (55) in zijn nopjes. Of beter gezegd: ...

Vlug als water: brandweer Woerden rukt uit voor gerookte zalm

Dat de gerookte zalm van Bistro Lokaal door veel mensen geliefd is, dat bleek vannacht maar weer. De...

Brandweerman Erik zit op het puntje van zijn stoel bij een storm: ‘Het is een kick als die pieper gaat’

Voor de een is een grote brand een nachtmerrie, terwijl Erik Esteie (28) er juist niet op kan wachte...

Helden! 5 x de Woerdense brandweer in actie om dieren te redden

Ze komen in actie bij brand, ongevallen en andere ernstige situaties, maar ook als er dieren in nood...
Brandweer

#Hoedan: stilstaande brandweerauto geflitst bij verkeerslicht Europabaan

Dit is er echt eentje in de categorie opmerkelijk. Een brandweerauto staat netjes te wachten voor he...

adv.