Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Blije ouderen door handgemaakte babybroekjes van Simone: ‘Dat het zo zou lopen, had ik niet verwacht’

Door Kirsten Bliekendaal 8 juli 2020

Met handgemaakte babybroekjes een glimlach bezorgen bij ouderen. Simone van der Neut (30) doet het. Met haar stichting Lots en Dots maakt ze met vrijwilligers kinderkleding. De opbrengsten gebruikt ze voor de organisatie van uitjes voor ouderen. Althans dat is het plan. “Dit najaar hoop ik het eerste uitje te kunnen organiseren,” zegt Simone.

De Woerdense richtte stichting Lots en Dots een half jaar geleden op toen ze als kersvers moeder een zinvolle bezigheid zocht terwijl haar dochter lag te slapen. “Ze sliep veel als baby en in die uurtjes wilde ik mij nuttig maken. Ik heb ooit een naaicursus gedaan en ik dacht, ‘laat ik eens kijken of het lukt om babybroekjes te maken’. En ik bleek het nog leuk te vinden ook!” En even zo belangrijk voor Simone, ze boekte snel resultaat. “Je hebt snel eer van je werk.”

Handgemaakt

Haar naaiskills bleken zo goed dat ze vanuit haar omgeving vragen kreeg over de broekjes die haar dochtertje droeg. “Mensen vonden het leuk en mooi, toen ben ik gaan onderzoeken of er meer in zat.” Er ging een wereld voor Simone open. “Handgemaakte kleding is best wel hip. Mensen letten steeds meer op duurzaamheid en willen het verhaal weten achter het product. Die twee concepten heb ik gecombineerd.” Zo is de kleding gemaakt van milieuverantwoorde materialen en koppelde ze een goed doel aan de kleding.

Stichting

“Mijn volledige baan wilde ik er niet van maken, maar ik wilde wel iets goeds neerzetten. Dus ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligers die wilden helpen.” Om dat te kunnen doen riep ze de stichting Lots en Dots in het leven. “Naar de naam van mijn dochter Lotte en ‘Dots’ omdat ik mensen zocht met een dot aan naaiervaring.” Er meldden zich meer naaisters dan Simone had verwacht.

“En ik had verwacht dat het veel ouderen zouden zijn, maar er zijn ook twintigers en veertigers bij, hoe leuk is dat.” Op de donderdagochtend kruipen de vrijwilligers achter de naaimachines in het atelier in Bodegraven. “Het project brengt verschillende mensen samen. Dat maakt het zo waardevol.”

Uitjes

Per week produceren de naaisters zo’n tien tot twaalf kledingstukken, maar van de opbrengsten ziet Simone zelf niets terug. “Dat gaat naar uitjes voor ouderen. Als ik zie hoe mijn opa en oma’s uitkijken naar een uitje en hoe lang ze daarvan na kunnen genieten. Besef ik mij hoe belangrijk dat is. Het is mooi als ik daaraan kan bijdragen.” De verkoop van de broekjes loopt zo goed dat Simone de collectie inmiddels heeft uitgebreid. “We verkopen nu ook korte broekjes, jurken en wenskaarten.”

En voorzichtig denkt Simone na over een tweede naaiochtend om de vraag aan te kunnen. “Het is mooi om het plezier bij zowel de vrijwilligers als straks bij de ouderen te zien, dat vind ik heel mooi. Daar haal ik mijn plezier uit.” Dat ze dan ook af en toe baby’s in haar kleding ziet maakt het nog eens extra leuk. “Dit project moet een feestje zijn voor jong en oud, dat probeer ik te creëren. En tot nu toe lukt dat.”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Brandweervrouw Woerden

Brandweervrouw Elyse voelt zich op haar gemak tussen de mannen: ‘Maar je moet wel ergens tegen kunnen’

Voor de grap is ze met collega Helen weleens blijven zitten toen haar collega's riepen dat alle mann...
ido

Woerdense rapper Ido (22) brengt eerste track uit: ‘Over je gevoelens rappen maakt het bespreekbaar’

Rijmen hoeven de woorden niet per se om een goede rap te vormen volgens Ido Hoogendoorn (22). De jon...
Suppen Woerden Bonita Go Sup

Bonita gaat SUP-boards verhuren in Woerden: ‘Iedereen moet zien hoe mooi Woerden vanaf het water is’

Je moet het maar even doen: een eigen bedrijf starten en dat in coronatijd. Maar Bonita van der Pann...
burt clinchandhill

Woerdenaar Bert (57) gaat in Amerika door het leven als Burt Clinchandhill: ‘Nederlands klinkt te echt’

Op Amazon en bol.com kennen klanten hem als Burt Clinchandhill, maar in zijn ‘gewone’ leven is Burt ...

Woerdense Eefje bouwt haar eigen tiny house: ‘Ruimte zit in je hoofd, niet in een huis’

"Ruimte en spullen heb ik niet nodig om gelukkig te worden, het geluk zit al in jezelf," zegt Eefje ...

adv.