Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij Nike zijn alle dieren welkom: ‘Als je voor mij gaat, dan kies je ook voor de dieren’

Door Kirsten Bliekendaal 3 april 2019

Twee honden, drie katten, twee vogels, tientallen kittens en ook nog een haan. Ze lopen allemaal los rond op de boerderij, correctie: in de huiskamer, van een doorsnee tussenwoning in Woerden. Bewoonster Nike Brink (37) leeft al jaren samen met al haar dieren. Gelukkig vindt man John het allemaal ook nog leuk, volgens Nike dan. De beesten zijn een uitlaatklep voor Nike én een dagtaak. Daar heeft ze alle tijd voor, omdat ze met haar donorhart niet kan werken.  

Zeventien kittens

Ver voordat Nike was geboren werd het zaadje met dierenliefde al geplant. Haar ouders ontmoetten elkaar in Ouwehands Dierenpark. “Ze waren allebei grote dierenliefhebbers, thuis liep alles wat je maar kon bedenken rond.” Nike vond het als kind maar wat mooi en toen ze op zichzelf ging wonen was niet de vraag óf maar hoeveel huisdieren er zouden komen.

“Het zijn een beetje mijn kinderen”, vertelt Nike. In haar tussenwoning leven twee honden, drie katten, een haan, twee vogels en een wisselend aantal opvangkittens.  “Op het toppunt liepen hier zeventien kittens rond, dat was wel wat veel naast mijn eigen huisdieren,” lacht Nike, die niet geheel toevallig vrijwilliger is bij de dierenhulpverlening.

Donorhart

“Het is een dagtaak al die beesten, daar heb je heel veel liefde en geduld voor nodig.” Nike heeft alle tijd voor die dagtaak, maar dat heeft een nare reden. Ze heeft een donorhart waardoor een (kantoor)baan ondenkbaar is. En kinderen vindt Nike door haar korte levensverwachting geen optie.

“Misschien dat ik daarom zo gek ben met dieren, ik kan er mijn liefde in kwijt. Je moet ook niets verkeerds zeggen over mijn honden, dat raakt me.”

‘Alles loopt en vliegt hier vrij rond’

Tussen alle dierlijke huisgenoten is er ook nog ruimte voor een man. Niet dat hij een echte keuze had toen hij Nike leerde kennen. “Als je voor mij gaat, dan kies je ook voor de dieren. Gelukkig heeft hij daar helemaal geen moeite mee.”

Misschien moeten we man John daar zelf een keer over spreken, nadat hij samen met zijn vrouw de zes kattenbakken heeft verschoond, de kittens elke twee uur van een fles heeft voorzien en alle andere bekken, snavels en monden heeft gevoed. “Het is veel, ja. Zodra een kitten heeft gepoept, verschoon ik direct de bak, dan gaat het niet stinken. Ook de vogelkooi verschoon ik elke week.”

Niet meer dan normaal

Voor Nike is het bieden van hulp aan verstoten, schuwe en zwerfkittens niet meer dan normaal. “Het doet mij zoveel als je zo’n kitten weer ziet opkrabbelen en kunt onderbrengen in een nieuw gezin. Daar doe ik het echt voor.” Lastiger wordt het als het een keer niet goed gaat. “We hebben ze ook wel eens moeten laten in slapen omdat ze te ziek waren, dat wil je gewoon niet. Daar kan ik wel een paar dagen verdrietig om zijn.”

Creatief met namen

Wie overigens nog een naam zoekt voor zijn of haar huisdier kan ook rustig even bij Nike aankloppen. Alle kittens krijgen namelijk een naam van haar. “Na twaalf jaar bij de dierenhulpverlening wordt het wel steeds lastiger om creatief te zijn, maar tot nu toe lukt het nog wel. De kittens krijgen namen uit films, series en van voorbijgangers.”

Ook de vriendengroep van Nike en John moet het met het namen geven regelmatig ‘ontgelden’. Kitten Wimpy werd vernoemd naar een vriend van het stel. “Een keer had ik zo’n smoezelige kitten, die moest wel Smeagol heetten uit de film The Hobbit.” Of wat dacht je van Stuiver, Stipje, Job en Toosje?

Tikkende tijdbom

Nike hoopt nog veel namen te kunnen geven aan nieuwe kittens, maar ze wil daarin wel realistisch zijn. “Ik weet niet hoelang mijn hart nog meegaat. Het is een tikkende tijdbom. Het kan ook zomaar misgaan.”

Aan nieuwe eigen dieren begint Nike dan ook niet meer. ,,Een jonge basset zou ik heel graag willen, maar ik vind het niet eerlijk tegenover het dier en mijn man. Als ik er niet meer ben moet hij wel voor alle dieren zorgen.”

Lees ook:

Helden! 5 x de Woerdense brandweer in actie om dieren te redden

Ze komen in actie bij brand, ongevallen en andere ernstige situaties, maar ook als er dieren in nood...

5 x deze dieren vonden de kou en sneeuw duidelijk helemaal prima

Van kittens die binnen even voorzichtig de sneeuw kunnen testen tot koeien die doodgemoederd staan t...
Mathy Bergh 1

Dierenarts Mathy met pensioen: 32 jaar lief en leed gedeeld met dieren én hun baasjes

Het is het einde van een tijdperk: de Woerdense dierenarts Mathy Bergh (60) is vorige week met pensi...
Paul Gruter dierenambulance

Paul rijdt op de dierenambulance in en om Woerden: ‘Álles voor de dieren’

Een enorme liefde voor dieren heeft Paul Gruter (56). Zelfs wespen die dreigen te verzuipen in een d...
Brediuspark schapen lammetjes

Hilarisch! De schapen van Kukele-boe krijgen een ‘man’ cadeau op Dierendag

Een zalmmoot voor je kat, een kluifstokje voor de hond... Er zijn ongetwijfeld best wat mensen die v...
Kittens dierenasiel Reijerscop Harmelen Woerden

Ahw! We gingen langs bij het dierenasiel en knuffelden met deze schatjes (video)

Op Dierendag zijn we extra lief voor onze huisdieren, maar wat nou als een dier geen baasje heeft? O...
Pius X dierenarts limes

Er komt een dierenartspraktijk in het Schilderskwartier

Dierenbezitters opgelet, er komt later dit jaar een nieuwe dierenpraktijk in het Schilderskwartier. ...
Boerderijwinkel BoerBert Woerden

Wát!? In Woerden wonen meer boerderijdieren dan mensen

Wist je dat we in de hele gemeente meer graas- en hokdieren hebben dan inwoners? De gemeente Woerden...

adv.