Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annemijn en Jeroen emigreren: ‘We starten een ander leven, maar zijn goed voorbereid’

Door Sylvia Vos 9 januari 2018

Je boeltje pakken om in het buitenland een bed and breakfast beginnen. Er zijn zoveel  mensen die – al dan niet geïnspireerd door ‘Ik vertrek’ – praten over dat soort dingen. Maar het ook daadwerkelijk doen…? Annemijn en Jeroen uit Woerden hebben er ook veel over gepraat. Maar, zij gaan het écht doen! Annemijn: “Spannend, maar inmiddels ben ik de angst voorbij. We zijn goed voorbereid.”

In april gaat het gebeuren. Dan vertrekken Annemijn ter Wee (26) en haar Jeroen Zwetsloot (35) naar Uttendorf in Oostenrijk. Nog ‘even’ wat laatste voorbereidingen, zoals het huis in Woerden verkopen. Maar verkocht of niet, vertrekken zullen ze. En die avontuurlijke plannen begonnen eigenlijk al bij Jeroen toen hij nog maar 18 was, tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk. Annemijn kende hij nog niet.

Weissee Uttendorf bij Haus Monika Annemijn Jeroen
De Weissee vlakbij Uttendorf Foto: www.hausmonika-uttendorf.com

Jeroen: “Ik leerde tijdens die vakantie de man kennen die de camping pachtte. Ik heb toen even voor hem op die camping gewerkt, als manusje-van-alles. Die man had ook een hotel in Oostenrijk. Die winter ben ik voor het eerst drie weken in Oostenrijk gaan werken in zijn hotel. Tja. Fantastisch! Supermooi land en vooral: de mentaliteit van Oostenrijkers. Geweldig.”

Verliefd op Oostenrijk

Vooral dat laatste kan Annemijn volmondig beamen. “Nederland wordt steeds harder. Het is nogal gericht op prestaties, alles moet beter, harder, meer, hoger. In Oostenrijk is het gewoon gemoedelijker. Qua tempo en qua sfeer. Je gaat tien, twintig jaar terug in de tijd, het leven is kalmer. En het is natuurlijk een echt vakantieland hè, dus er zijn daar voortdurend blije mensen. Dat doet wat met het volk daar, dat denk ik echt.”

Annemijn en Jeroen emigreren van Woerden naar Uttendorf Oostenrijk

Annemijn werd ook verliefd op Oostenrijk, dankzij Jeroen. Vanaf het moment dat ze hem er voor de eerste keer opzocht, toen hij een seizoen als kok in een hotel werkte. Annemijn: “Toen ik nog klein was, zei ik al tegen mijn moeder: ‘Mama, je weet toch dat ik niet in Nederland blijft wonen?’ Ik dacht alleen toen nog dat het Frankrijk zou worden.”

Ondernemerschap in het bloed

Ook Jeroen wist al vroeg dat hij Nederland ging verlaten. “Ik kom uit een slagersgezin en heb daar het ondernemerschap en hard werken al vroeg meegekregen. Ik ben banketbakker en kok. Ik wist dat ik iets voor mezelf wilde beginnen, alleen niet in Nederland.”

‘Er zijn daar voortdurend blije mensen, dat doet iets met het volk daar’

Het pension dat de twee gaan runnen in Oostenrijk heet Haus Monika. Nu nog althans. Want er zijn – uiteraard – plannen genoeg. Annemijn: “We zijn starters daar. We gaan de winter en zomer open en de tussenseizoenen zijn we dicht. Dat is vrij normaal daar. We starten als bed and breakfast, met alleen ontbijt. Maar na de eerste winter gaan we ook diner aanbieden. Jeroen gaat vooral voor de schermen werken en ik achter de schermen. Pension Zu Hause, zo gaan we het noemen.”

Mailtje in pyjama tikken

Het zal hard werken worden, weten Annemijn en Jeroen maar al te goed. Annemijn: “Maar wel met allemaal leuke kanten eraan.” Voor haar zit er behalve een mooi avontuur in een prachtland ook nog een fysiek voordeel aan verhuizen naar Oostenrijk. Want Annemijn kampt met een chronisch vermoeidheidssyndroom. “Het gaat daar sowieso beter dankzij het klimaat. Ik voel me er veel prettiger. En in Oostenrijk kan ik mijn eigen tempo bepalen.” Jeroen: “Niemand ziet het als zij een bevestigingsmailtje stuurt vanuit bed in een pyjamabroek.”

De omgeving van het pension ziet er in elk geval meer dan prachtig uit en er is voor alle soorten vakantiegangers wel iets te doen. Uiteraard zijn er prachtige skigebieden in de omgeving, maar ook voor wandelaars is het er goed toeven. Én het dorp heeft een badesee, een recreatiemeer. Dus ook in de zomer komen toeristen er graag.

Haus Monika in Uttendorf Oostenrijk Annemijn Jeroen
Haus Monika, het pension dat Woerdenaren Annemijn en Jeroen gaan runnen. Foto: www.hausmonika-uttendorf.com

Wat dat betreft ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de Woerdense avonturiers. Annemijn: “Het is allemaal heel spannend, maar ik ben de angst wel voorbij nu. Er is wel een periode geweest dat ik soms echt dacht: oké, we hebben een pand nu, maar wat betekent dat dan allemaal?” Jeroen: “We gaan wel een heel ander leven starten. Maar we zijn goed voorbereid voor ons gevoel.”

Bitterballen

De vergunningen zijn bijna helemaal rond. Jeroen en Annemijn hebben er zelfs al wat mensen leren kennen, zodat ze niet compleet alleen zijn de eerste tijd daar. Iets missen in Nederland, in Woerden? Annemijn, zonder aarzelen: “Bitterballen!” Maar daar heeft Jeroen meteen een oplossing voor: “Die maak ik toch gewoon zelf?”

Zomer in Uttendorf Oostenrijk Annemijn Jeroen badesee recreatiemeer
Het recreatiemeer in Uttendorf. Foto: www.hausmonika-uttendorf.com

Familie en vrienden gaan de twee uiteraard ook missen, maar er zijn vooral ook veel kansen om juist de ontmoetingen juist extra bijzonder te maken in een schitterend pension in Oostenrijk. Jeroen: “En mijn vader, slager Zwetsloot uit Kamerik,  gaat net met pensioen dus hij zegt al dat hij dan mooi wat tijd heeft om bij ons langs te gaan.”

Leren van ‘Ik vertrek’

Of ze ‘Ik vertrek’ gekeken hebben? Annemijn: “Natuurlijk, álle afleveringen. Dat was heel leerzaam.” Jeroen vult aan: “We hebben gezien hoe het wel moet, maar vooral ook hoe het níet moet. Wij beginnen kleinschalig. Mijn droom is om ooit iets te runnen met twintig kamers. Dit pension heeft acht kamers met zeventien bedden. Dit is gewoon een begin van de droom die werkelijkheid wordt.” Annemijn: “En je hoort het heel veel mensen zeggen, maar er zijn maar weinig mensen die het doen. En wij gaan het echt doen!”

Woerdenaar met een bijzonder verhaal

Ken jij Woerdenaren met een bijzonder verhaal, of ben je dat zelf? Laat het ons weten, we komen graag even bij je langs. Vorige week spraken we Erik Thuis, die sinds dit weekend gastredacteur is op de site. Lees hier het verhaal van Erik of zijn eerste artikel over Bram Hart.

Bram Hart

Thuis in Woerden voor Bram: ‘Als we de dubbel pakken, ga ik die rondvaart regelen’

Woerden: als het éénmaal je thuis is, dan is het áltijd je thuis. Zo voelen veel Woerdenaren dat. Ma...

adv.