Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alexander gaat alle ongelukken in Woerden af: ‘Het is mijn volledige daginvulling’

Door Kirsten Bliekendaal 26 februari 2020

Noem hem geen ramptoerist, dat is verre van wat Alexander Stekelenburg (27) is. Toch springt de Woerdenaar op zijn fiets zodra hij een melding ziet van een ongeluk. Om te helpen, voor kijken is geen tijd.

Drie tot vier keer per dag reageert Alexander op een melding die hij binnenkrijgt via een speciale app op zijn telefoon. Soms is hij nog eerder ter plekke dan de hulpdiensten.

‘Niemand vraagt mij dit te doen, maar ik voel dat ik dit moet doen’

“Dan ga ik altijd als eerst naar de slachtoffers om te kijken hoe het met hen gaat, zijn de hulpdiensten er al wel dan ga ik gelijk aan het werk,” zegt Alexander. Zijn ‘werk’ is het regelen van het verkeer rondom de locatie van een ongeluk. Werk tussen aanhalingstekens want Alexander doet het geheel op vrijwillige basis. “Niemand vraagt mij dit te doen, maar ik voel dat ik dit moet doen. Om mensen te helpen. De hulpdiensten hebben het al zo druk.”

Alexander
Ook tijdens de storm hielp Alexander de politie. Foto: Justin Egberts

Ongevraagd

Zijn app staat geen moment stil. “Het is mijn volledige daginvulling. Ik heb geen werk meer sinds ik geen post meer loop.” Hij heeft net zijn reflectiejas uitgedaan en schenkt een glas cola in. “Ik kom bij een ongeluk op de Steinhagenseweg vandaan. Bij de rotonde bij GroenWest, daar gebeurt zo vaak wat.”

Ter plekke regelt Alexander ongevraagd het verkeer. De lokale hulpdiensten zijn aan zijn aanwezigheid gewend. “Negen jaar geleden begon ik met het regelen van het verkeer bij een evenement.” Dat voelde zo goed dat hij besloot een diploma te gaan halen. “Ik vind het heel belangrijk dat mensen en kinderen veilig zijn, als ik daar aan bij kan dragen doe ik dat graag. En ik hoef er helemaal niets voor te hebben.”

‘Dat was heftig. Alles was ontregeld, ik denk dat ik er wel vier uur heb gestaan’

Hulp van moeder

Na dat evenement installeerde hij de meldingendienst P2000, daarop zijn alle uitrukken van de hulpdiensten in de regio te zien. “Alleen ’s nachts gaat mijn telefoon op stil, maar zelfs dan check ik de app nog af en toe.” De politie is volgens hem blij met zijn aanwezigheid. “We schudden even een hand en dan ga ik aan het werk, ze laten me mijn gang gaan.” Als de chaos op de weg te groot is roept hij nog wel eens de hulp in van zijn moeder. “Zij helpt ook graag als ze kan. Maar ik zet haar altijd ver van het ongeluk vandaan, ze kan niet tegen bloed.”

Heftig

Zelf kan hij redelijk omgaan met de soms verschrikkelijke scenario’s die hij ziet. “Ik probeer er niet naar te kijken, ik zorg er eigenlijk gelijk voor dat het verkeer wordt omgeleid. Veiligheid voor alles.” Toch staat een ongeluk hem nog bij. “Dat was op de Wilhelminaweg in 2018, toen kwam er een vrouw onder een vrachtwagen. Dat was heftig. Alles was ontregeld, ik denk dat ik er wel vier uur heb gestaan”, hij kijkt zijn moeder die tegenover hem zit aan. “Die dag hebben we maar geen krant meer bezorgd.”

Over zijn eigen veiligheid maakt hij zich niet zo druk. “Natuurlijk kijk ik goed uit, maar zodra ik mijn jas aanheb, zie je mensen al reageren en afremmen.” Dat hij dan wel eens verwensingen naar zijn hoofd krijgt deert hem niet. “Dat gaat het ene oor in en het andere oor weer uit.”

‘De overheid doet niets, dus doe ik het maar’

Onveilig

Het baart hem zorgen dat zijn hulp zo hard nodig lijkt te zijn. “De hulpdiensten hebben handen te kort vanwege bezuinigingen en dan helpt het ook niet mee dat de verkeerssituatie in Woerden op sommige plekken heel onveilig is. De overheid doet niets, dus doe ik het maar.” In de toekomst wil Alexander zijn baan maken van zijn huidige vrijwilligerswerk. “Maar dan moet ik eerst mijn rijbewijs halen, tot nu toe is het nog een droom.” Zijn mobiel trilt, er is weer een ongeluk gebeurd.


Dit vind je misschien ook wel interessant:

Teatske onthult nog nooit vertelde verhalen in Woerden: ‘Zelfs achter een ei zit een verhaal’

Ken je de film ‘A night at the museum’, waarin ’s nachts de tentoonstelling letterlijk tot leven kom...

Remco onthult mysterie achter de bowlingbaan: ‘Hier mag niemand komen’

Strike, yes! Niets lekkerder dan het geluid van een rij vallende kegels. Dat vindt Remco de Weerd (2...
Butcher of Blue Vallen Mode Harmelen

Al meer dan 60 jaar een succes: dit is het geheim van deze kledingwinkel

Als een kledingwinkel een nieuwe collectie binnen heeft, dan is het extra leuk om te shoppen. Wat he...
Kim Eberwijn Kond kinderboek

Woerdense Kim brengt eerste kinderboek uit: ‘Als het aan mij ligt volgen er meer’

Het is geen kat en het is geen hond. Het is een kathond met de naam Kond. Een fantasiebeest bedacht ...
Lineke mom in balance

Lineke laat (zwangere) vrouwen zweten met haar bootcamps: ‘Er ontstaan veel vriendschappen’

Of je nu zwanger bent, net moeder of een vrouw die graag met andere vrouwen sport, bij Lineke Grapen...

adv.