Woerdenaar Leen woont naast vulkaan Agung: ‘ik heb mijn rampenplan klaar’

Door Sylvia Vos 4 december 2017

Leen van der Landen (65) werd geboren in onze Woerdense Voorstraat, maar verruilde in 2011 zijn stad voor Indonesië. Eerst ging hij naar Sulawesi, maar nu woont hij op Bali, 22 kilometer verwijderd van vulkaan Agung. Die wordt momenteel met spanning in de gaten gehouden; komt er een grote uitbarsting of niet? Weken vol onzekerheid voor Leen: “Wat komt er op me af waar ik geen invloed op uit kan oefenen?”

Zo idyllisch als het uitzicht vanuit Leens keukenraam normaal gesproken is, zo onheilspellend is het momenteel. Want dikke rookwolken stijgen op uit de vulkaan. Op 25 november was er al een uitbarsting en volgens deskundigen is dat pas het begin, want de dreiging van een nog veel heftiger uitbarsting is groot. De vulkaan spuugt een kilometers hoge rookpluim uit van as en stoom en in de krater is magma zichtbaar.

 

Leen houdt de vulkaan Agung al maanden in de gaten
Leen houdt de vulkaan Agung al maanden in de gaten.

Leen vertelt: “Deze oud-Woerdenaar kijkt vanuit zijn keukenraam direct op de Gunung Agung op Bali. Die is in 1963 al eens ontploft en toen vloog de top van 100 meter de lucht in. Ruim 1000 mensen kwamen om, die op dat moment op de helling waren om een unieke ceremonie voor te bereiden. Kom er net zo’n grote uitbarsting als in ’63, dan loop ik kans om stenen rond de oren te krijgen. Lava niet, dat koelt wel af.”

Krokodil in de Oude Rijn

Leen woont met zijn vrouw Yenni en gezin op Bali, maar hij is geboren en getogen in de Voorstraat 32. “Dat was in de tijd dat De Oude Rijn er nog was met de ‘Bullebak’ erin: een monster van een soort krokodil/nijlpaard. Die trok vooral kinderen het water in die te dicht aan het water speelden en niet konden zwemmen.” Althans, zo maakten Leens bezorgde ouders hem wijs.”

Nu is er een andere ‘bullebak’ die hij in de gaten houdt, de Agung. “Al vanaf september volg ik de vulkaan met mijn verrekijker, veilig op 22 km afstand (vergelijkbaar met Woerden-Utrecht ).”

Leen afstand vulkaan Agung

Even in paniek

“Op 14 oktober schrok ik wakker rond 5.00 uur. Het rommelende aanzwellende geweld van een aardbeving. Twee volle seconden was ik echt bang voor dat enorme geweld wat een opperwezen aan het veroorzaken is. Dit in mijn beleving. Even raakte ik in paniek, ik voelde me heel klein. Er zijn de afgelopen maanden wel 150 bevingen geweest waar ik niets van merkte, maar het epicentrum wel. Ik merkte zelf niet veel van schokken of lava, maar ik had mijn eigen ‘rampenplan’ al klaar hier. Ik zou de zee opgaan in nood. Wat een ervaring zeg, spannend hoor!”

‘Als de hond onder tafel kruipt, lijkt dat aan te geven: er gaat wat gebeuren’

Leens hond Blackie lijkt het gevaar van de vulkaan aan te voelen, zegt Leen: Als Blackie onder tafel kruipt, lijkt dat aan te geven: er gaat wat gebeuren. Bewijzen kan ik het niet, maar er is geen sprake van toeval volgens mij. Dieren voelen meer aan.”

Woerdenaar Leen op Bali uitzicht vulkaan Gunung Agung
Foto: Leen van der Zanden

‘De berg is boos’

Op het eiland leven mystieke verklaringen waarom de vulkaan onrustig wordt of soms uitbarst, vertelt Leen. “Volgens een priester is de berg hartstikke boos. De Agung is de meest heilige berg waar de goden wonen. Dit klinkt lachwekkend, maar dat is niet zo. Hiervoor moet je je kunnen inleven in de lokale bevolking en in hun geloof en respect hebben daarvoor.”

Wachten op een grote uitbarsting

“Op dit moment wordt een grotere eruptie verwacht. Wat kan de kracht zijn? Eerder stroomde de lava ook deze kant op, maar stolde na negen dagen en bereikte onze sawa’s niet. Ik weet het niet, wat komt er op me af waar ik geen invloed op uit kan oefenen? Ik schrijf het maar van me af, want ergens doet het toch wel wat met me. Spanning, want de kracht kan een atoombom benaderen. Ook al zit ik er veilig ver van af. Is tweeëntwintig kilometer genoeg? Garantie is er niet.”

Bekijk hier de situatie op dit moment via een livestream van de vulkaan (het is op Bali 7 uur later dan hier, de livestream kan dus compleet donker zijn):

adv.