Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van groep 8 naar de brugklas: Dit is waarom je de Open Week van het Minkema College niet mag missen

Aangeboden door Minkema College 28 december 2020

Het is bijna zover, jouw kind zet de eerste stappen naar de middelbare school. Een bijzonder maar vast ook spannend moment. Hoe weet je nou welke middelbare school bij jouw kind past? Bij het Minkema College in Woerden organiseren ze in plaats van een Open Dag een Online Open Week. “In de week van maandag 11 januari tot en met zondag 17 januari kunnen leerlingen van groep 7 en 8 op allerlei manieren kennismaken met onze school. Bijvoorbeeld aan de hand van de Minkema MindMap”, vertelt Arjan van der Wart, directeur onderwijs.

De Minkema MindMap is een bijzondere kaart met daarop allerlei activiteiten die jij met jouw kind normaal gesproken tijdens een open dag doet. En nu dus online! Op de plattegrond staan diverse plekken die je tijdens de Open Week online kunt gaan ontdekken.

“Met de kaart kunnen ze filmpjes van leerlingen in het Leerlingenhonk bekijken, proefjes doen in het Bètalab, creatieve opdrachten maken in de Kunstgalerij en ga zo maar door.” Basisscholen én ouders kunnen de Minkema MindMap gratis bestellen op de website en daarmee in de klas of aan de keukentafel op ontdekkingsreis.

Tekst gaat verder onder de foto. Deze foto is vóór de coronacrisis gemaakt.

© Minkema College

Chat met brugklassers én meet & greets

“Groep 8’ers kunnen met hun klas ook via een online chat vragen stellen aan onze brugklasleerlingen”, zegt Arjan. “Hierin mogen ze elke vraag stellen die in ze opkomt. Dus willen ze weten hoe zwaar de rugzak is, waar ze hun fiets moet parkeren bij de school of hoeveel uur ze gym hebben? Alle vragen mogen gesteld worden tijdens de chat met brugklassers.”

Voor ouders zijn er in de Online Week verschillende meet & greets, waarin je vragen kunt stellen aan de deskundigen binnen de school. “Bijvoorbeeld over ons ondersteuningsprogramma, het mentoraat, het gymnasium of het dyslexieprogramma. Ook is het mogelijk om in gesprek te gaan met mij”, vertelt Arjan. “Het kan allemaal!” Lijkt dit je interessant? Meld je dan van te voren aan, want vol=vol.

Alles op een rijtje

Ben je nieuwsgierig geworden en wil jij met jouw kind meer ontdekken over het Minkema College? Deze zeven dingen moet je zeker niet missen in de Online Open Week:

  • Chat met bruggers: stel al je vragen aan onze brugklasleerlingen
  • VR-tour door school: ‘wandel’ door de gebouwen en bekijk onderweg filmpjes van leerlingen. Kan mét en zonder VR-bril
  • Stopmotion; hoe loopt dit af? Leerlingen hebben een animatiefilm gemaakt. Kun jij voorspellen hoe de film afloopt?
  • Terug in de tijd saai? Dacht het niet! Zeker niet met deze spannende online geschiedenisquiz
  • Creëer je eigen Alpen met een Mars en Snickers bij het vak aardrijkskunde
  • Componeer je eigen nummer bij het vak muziek
  • Meet & greets voor ouders over bijv. speciale keuzemogelijkheden zoals Ontwerp & Onderzoeken (O&O) op het havo/vwo en de keuzevakken vmbo
Leerling Nino Zweers ©Minkema College

Leerling aan het woord

Nino Zweers zit op het havo/vwo van het Minkema College: “ik moest best even wennen aan de middelbare school. Het gebouw is écht veel groter. Je hebt bijvoorbeeld ook een kluisje en elk vak wordt in een ander lokaal gegeven én door een andere docent. Gelukkig is er in de eerste weken van het brugjaar veel tijd om kennis te maken met de school. De speurtocht door het gebouw zorgde ervoor dat ik snel de weg wist. Inmiddels voel ik me hier helemaal thuis!”

Meer dan alleen een diploma

Het Minkema College wil de scholieren ook om op een democratische wijze met elkaar om te gaan. “Op het Minkema College leren we leerlingen zelfstandig kritisch na te denken over hun plek in de samenleving. We willen ervoor zorgen dat ze op een verantwoordelijke wijze kunnen deelnemen aan die samenleving en aan het leven in de gemeenschap van de school”, vertelt Arjan. “We stimuleren dat je wordt wie je wordt.”

Dit betekent dat ze veel met leerlingen in gesprek gaan. “We leren onze leerlingen hoe ze een beargumenteerde positie kiezen en hun verantwoordelijkheid te nemen. De sfeer op het Minkema College ademt een way of democratic living uit. We discussiëren met elkaar, kijken kritisch naar eigen standpunten en die van de ander, om op die manier te komen tot je eigen (voorlopige) waarheid.”

Tekst gaat verder onder de foto. Deze foto is vóór de coronacrisis gemaakt.

Minkema College
©Minkema College

Meer keuzes en maatwerk

Ze zijn op het Minkema College tevreden als leerlingen die de school na het examen verlaten eigenaarschap laten zien voor hun eigen leerproces en verantwoordelijkheid nemen voor hun keuzes. “Dan hebben we ze echt iets duurzaams voor hun toekomst meegegeven. We bieden sinds een aantal jaren de leerlingen meer keuzes, dus meer maatwerk. Dat zie je terug in het talentprogramma Minkema Discovery op de havo/vwo, een groot aanbod van keuzevakken op het vmbo en het maken van een SteinSuccesPlan, waarin leerlingen doelen voor zichzelf formuleren.”

Daarnaast bieden ze voor havo/vwo ook Discover Tech. Als een leerling kiest voor Discover Tech betekent dit dat ze twee lessen per week het vak Onderzoek & Ontwerpen krijgt. “De projecten binnen dit vak draaien altijd om echte problemen van onze opdrachtgevers: bedrijven uit Woerden en omgeving. In de toekomst hopen we technasium te worden. Daarin speelt dit vak een belangrijke rol. Op het vmbo hebben ze enkele jaren geleden op basis/kader gekozen voor het profiel Economie & Ondernemen met een sterke focus op ondernemerschap. “Dat past ook bij de omgeving van onze school; Woerden is een ondernemende gemeente.”

Binnen de mavo zijn er ook voldoende keuzes: Mavo Ondernemen (met wederom een focus op ondernemerschap), MAvo Tech (gericht op moderne techniek, de Klassieke Mavo en een 6-jarige havo (mavo/havo).


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Minkema College. Meer over Minkema College ontdekken?

Minkema College

Minkemalaan 1, Woerden

adv.