Thuis in Woerden voor Laurens: ‘Een fata morgana midden in het Groene Hart!’

Door Erik Thuis 10 februari 2019

Woerden. Als het eenmaal je thuis is, dan is het altijd je thuis. Althans, zo vergaat het velen. Thuis in Woerden voor Laurens Boom: Woerden is een rustiek elegante plek, maar met de snelheid van het dagelijks leven geeft het mij een thuisgevoel.

Door Erik Thuis

We hebben met Laurens Boom te maken met een echte globetrotter. De 21-jarige student aan de Hogere Hotelschool van Maastricht ziet veel van de wereld. Net terug van een stage: zes maanden in Restaurant Moments in het Mandarin Oriental Hotel in Barcelona. Deze twee-Michelinsterrenzaak staat hoog aangeschreven in de culinaire wereld. Met 70 tot 80 uur in de week werken, had hij zijn twee vrije dagen hard nodig om bij te komen en in zijn gedachten komt dan een aantal keer bakermat Woerden naar boven.

Daar keert Laurens graag terug. Net terug uit Barcelona flaneert hij door de straten van Woerden. Wel iets kouder dan in Barcelona, maar getooid met een muts fietst hij met een glimlach door het Woerdense.

Woerden bijzonder

Wat maakt Woerden Woerden? “De mensen. Woerden is net zo’n stad als Rotterdam of Amsterdam, maar de mensen maken het zo bijzonder dat Woerden Woerden is,” vertelt Boom. “Als ik thuis kom vanuit Maastricht of waar dan ook ter wereld zijn het de Woerdenaren die mij welkom heten. Mijn ouders, familie en vrienden zorgen dat Woerden als een warm bad aan voelt.”

(lees verder onder de foto)

De Oostdam
Foto: indebuurt Woerden

Als je aan Woerden denkt als gerecht, welk gerecht zal dit dan zijn? “Erwtensoep, dat is het eerste waar ik aan denk als je deze vraag stelt. Dat is zo’n typisch Woerdens gerecht. Als ik dan de reclame van Unox op de tv zie, dan denk ik gelijk aan de keukentafel bij ons thuis met een lekkere grote lepel die heerlijke erwtensoep naar binnen hengelen.”

Asterix en Obelix

Wat is je culturele touch in Woerden? Daar hoeft Laurens wonderbaarlijk kort over na te denken. “De Romeinen,” vertelt Laurens. “Die zijn onlosmakend cultureel aan Woerden verbonden voor mij. Ik ben ook een groot fan van Asterix en Obelix en als ze het opnemen tegen de Romeinen is er altijd een stille hoop dat ze dat een keer in Woerden gaan doen.”

‘Daar ging ik als kleine Lau’tje met mijn skatebord’

Je favoriete standbeeld in Woerden? “De cirkel in Molenvliet. Een stukje nostalgie voor mij. Ik ben opgegroeid in Molenvliet,” aldus Laurens. “Je hebt een grote cirkel en een kleine cirkel. En daar ging ik als kleine Lau’tje met mijn skatebord. Eerst de kleine en toen ik die onder controle had de grote cirkel. Het is eigenlijk een soort “half pipe”. Daar heb ik heel wat uurtjes gespendeerd en dat is toch mooi dat een beeld ook multifunctioneel gebruikt kan worden.”

Natuur

Woerden ligt in het Groene Hart en is zeer verbonden met de natuur. Wat is je mooiste natuurbelevenis? “Dat is Boerderij de Boerinn. Je zit vijf minuten op de fiets en het hele stadsgevoel valt van je af. Ik wist niet wat ik meemaakte de eerste keer,” spreekt Laurens verder. “De weilanden, de koeien, de vrije natuur wat er allemaal op mijn pad kwam. De beleving van het Groene Hart.”

(lees verder onder de foto)

Foto: indebuurt Woerden

Het lekkerste gerecht wat in Woerden te verkrijgen is? Met een grote glimlach op zijn gezicht vertelt Laurens: “De kipsaté van Café Victoria. Daar kom ik graag voor terug uit het Maastrichtse of vanuit het buitenland.” Wat zie je graag komen in Woerden? “Je hebt in Barcelona een tapasbar Tapas24. Die zie ik graag in Woerden. Wat een wereldtent is dat zeg, eten op hoog niveau en zeer toegankelijk voor de gasten.”

Rummetje tikken

Wat is de mainport van Woerden? “Het station. Zo centraal gelegen. Je bent in elke grote stad rondom Woerden in maximaal 40 minuten. Dat is echt ideaal.” Als je in het buitenland zit, wat mis je het meest van Woerden? “Mijn familie en vrienden. Dan denk ik toch even een rummetje tikken met Jordy, Boris, Ralf, Nado en Erik en de dagelijkse Woerdense beslommeringen de revue te laten passeren. Mooi moment.”

(lees verder onder de foto)

Vorst Woerden singel
Foto: indebuurt Woerden

Als je iemand voor 24 uur naar Woerden zal sturen, wat zal je hem of haar dan aanraden? “Tijdens de Koeiemart of Woerdense VakantieWeek. Daar komt het beste van Woerden naar boven. Het kasteel, de Bonaventurakerk om als dat kan naar boven te lopen voor het uitzicht. En om Woerden heen een glimp van het Groene Hart. Zo ruim 30 weilanden achter elkaar met grazende koeien, dat is vrij uniek.”

Lees ook:

Marcus Marcus

Thuis in Woerden voor Marcus: ‘Dat is het stadsgevoel, maar toch een eenheid die ik voel!’

Woerden. Als het eenmaal je thuis is, dan is het altijd je thuis. Althans, zo vergaat het velen. Thu...
Erik Thuis in Victoria

Dit verwacht je niet; gedicht van cafébaas Erik over de maand januari in Woerden

In de categorie stille wateren hebben diepe gronden ontvingen we op de redactie van indebuurt Woerde...

Meer over

Woerdenaren

adv.