Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sander (44) maakt Molen de Windhond na met Lego: ‘Denkwerk gaat de hele dag door’

Door Jurgen Rupschus 16 januari 2020

In het dagelijks leven is Woerdenaar Sander van Klinken (44) afdelingsmanager in een supermarkt. Daar is hij verantwoordelijk voor de broodafdeling. In zijn vrije tijd is hij met iets heel tofs bezig. Hij is namelijk Molen de Windhond aan het nabouwen met Lego! Dat is een flinke uitdaging, waar hij al heel veel uren mee bezig is. Maar man, wat ziet de molen er nu al onwijs mooi uit. En als-ie af is, kan iedereen de molen bewonderen.

Sander is getrouwd, heeft twee kinderen en is Legofan. “Sinds mijn derde jaar ben ik al bezig met Lego. Ik heb er tussen mijn 20ste en 30ste niets mee gedaan, totdat de Volkswagen Kever van Lego uitkwam. Die moest ik hebben! Ik heb de set gekocht en sindsdien is het losgegaan. Momenteel heb ik meer dan 300 sets. Hiervan heb ik veel bouwwerken zelf ontworpen”, vertelt Sander ons.

‘Dit is mijn eerste Woerdense project, maar het is zeker niet mijn laatste’

De fascinatie voor molens

We weten dat Woerdenaar Jesper al eens station Woerden heeft gemaakt van Lego. Nu zijn we natuurlijk hartstikke benieuwd waarom Sander voor de Woerdense Molen de Windhond (anno 1755) heeft gekozen. “Mijn opa verzamelde vroeger ansichtkaarten van molens. Zo kreeg ik ook veel belangstelling voor molens. En mijn trouwfoto’s zijn gemaakt bij Molen de Windhond. De molen heeft een speciale betekenis voor mij.”

Voor een interview voor het magazine van supermarkt Hoogvliet – waar Sander werkt – mocht hij zelf een locatie uitkiezen. Sander: “Het interview ging over broodsoorten, en een molen heeft alles met brood te maken. Dit interview vond dus plaats in de Woerdense molen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Lego molen de windhond Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Onmogelijke constructie

In september 2019 was Sander in de Legowinkel van Jan Pennewaard in de Voorstraat. “Hij vroeg mij wat nou leuk is voor Woerdense Legobouwers. Ik dacht meteen aan Molen de Windhond. Maar er bestaan geen blokjes om de molen rond te maken én schuin omhoog te laten lopen. Het leek onmogelijk, maar ik ben thuis toch aan de slag gegaan met een opzetje. Ik heb een constructie met scharnierpunten bedacht zodat de muren toch schuin op kunnen lopen.” Zo gaat de Legomolen veel op De Windhond lijken. “Alleen… hiervoor zijn speciale blokjes nodig. Het duurt nog drie maanden voordat ik die binnen heb.”

‘Het denkwerk gaat de hele dag door’

Online Berenjacht
Foto: Marieke van Wierst

Bouwtekeningen

Om de molen zo goed mogelijk na te maken heeft Sander de bouwtekeningen van de molen bij molenaar Karel Dolman opgevraagd. “Tijdens de Open Monumentendagen ben ik naar de molen gegaan om alles nog eens goed te bekijken. Daar vielen mij toch meer dingen op dan ik dacht. Er staat bijvoorbeeld een mini-molen op de balustrade en er zijn drie deuren bovenin. Ik dacht dat er altijd maar eentje was, haha. Ook vond ik online nog een oud restauratieplan van De Windhond.”

Sander: “De balustrade van de molen is ook rond en na vier á vijf pogingen was het mij eindelijk gelukt. Het dak was ook een lastige, daar ben ik drie maanden mee bezig geweest.” Inspiratie doet Sander op door naar foto’s te kijken en naar bouwwerken die hij ziet op weg naar zijn werk. “Het denkwerk gaat de hele dag door. De constructie van het dak bedacht ik op weg naar mijn werk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De Kever waardoor de liefde voor Lego terugkwam. Foto: indebuurt Woerden
Het regenboogzebrapad van Lego. Foto: indebuurt Woerden

Het eerste steentje en poppetje molenaar

Het eerste Legosteentje was een steentje met de naam van de molen erop. “Ik ken een Legobouwer die steentjes graveert. En de steentjes met de naam van de molen waren de eerste steentjes. Toen kon ik niet meer terug”, zegt Sander lachend. Molenaar Karel gaat ook een plekje krijgen in de molen, maar dan natuurlijk als Legopoppetje. “Dat poppetje moet nog gemaakt worden en ik wil ook poppetjes van mijn vrouw en ik in trouwkleding”, zegt Sander met een glimlach.

Een ander leuk weetje: toen bekend werd dat er een regenboogzebrapad werd aangelegd in Woerden, rende Sander naar zijn kamer met Lego, en maakte een regenboogzebrapad in zijn Legodorp. Hoe leuk!

‘Als de molen helemaal klaar is, dan komt-ie in de etalage van Jan’s Steen te staan’

Meer Woerdense gebouwen

Wat het volgende Woerdense bouwwerk wordt, weet Sander nog niet. “Ik focus mij eerst op de molen. Heel misschien dat ik later ook nog de heuvel en het huisje beneden maak. Dit is mijn eerste Woerdense project, maar het is zeker niet mijn laatste. Ik vind dit heel leuk om te maken!” Heb jij een goed idee voor Sander? Laat het dan weten!

Jij kunt de molen bekijken

Natuurlijk kan de molen ook echt draaien. Nu moet dat nog met de hand gedaan worden, maar Sander wil er een motortje in bouwen. “Als de molen helemaal klaar is, dan komt-ie in de etalage van Jan’s Steen te staan. Zo kan iedereen De Windhond van Lego zien. Ik hoop dat het een inspiratie voor kinderen is, zodat ze zelf ook bouwwerken gaan bedenken.”

Het duurt nog even voordat je de molen zelf kunt zien in de Voorstraat, maar we houden je natuurlijk op de hoogte! Sander: “Ik moet nog drie maanden wachten op speciale steentjes (zo’n 300) voor de muren. Als ik die binnen heb, dan kan het heel snel gaan!”


Lees ook:

Jesper Steentjeswinkel Woerden

Jesper (20) heeft zijn eigen lego-webshop en bouwde station Woerden na

Sinds zijn vierde speelt en bouwt hij al met Lego. Woerdenaar Jesper van Schaik (20) kan avonden en ...
Carolien

Deze 3 mensen zijn heel veel kilo’s afgevallen bij Stein: dit is hun verhaal

Het veranderen van een mindset of levensstijl is niet zo makkelijk. Maar om af te vallen is dat zeke...
Jan's Steen Woerden Jan Pennewaard

Woerdenaar Jan heeft van Lego zijn werk gemaakt

De kans is heel groot dat je na het lezen van dit artikel naar de zolder rent op zoek naar... Lego! ...
Molenaar Karel Dolman

Welkom in Woerden Karel! Onze molenaar woont nu écht in de molen

We kennen hem natuurlijk al langer dan vandaag, maar sinds 1 mei 2018 woont molenaar Karel Dolman ec...

Inspirerend! Deze 8 Woerdenaren zijn het jaar goed begonnen

Wist dat je uit onderzoek blijkt dat je gezonder, gelukkiger en blijer wordt van iets goeds doen voo...

Daten vindt Milly ongemakkelijk, dus trouwde ze met een vreemde: ‘Ik had mij er helemaal aan overgegeven’

Trouwen met een wildvreemde. Dat deed de Woerdense Milly Scheel (31) voor de ogen van haar eigen fam...

adv.