Roos en Elona zijn al meer dan 40 jaar vriendinnen: ‘We hebben veel met elkaar meegemaakt’

Roos en Elona
Elona en Roos. Foto: indebuurt Woerden

Vriendinnen voor het leven. Dat zijn Rosemarie van het Schip (46) en Elona Stevens (58). Ze zijn al meer dan veertig jaar bevriend. Samen hebben ze lief en leed gedeeld, wat hun band sterk heeft gemaakt. ‘We hebben allebei een grote bek, maar we hebben ook een klein hartje.’

De twee Woerdense wonen al hun hele leven in Woerden. Elona mag zelfs met recht een Woerdenees genoemd worden, want ze is geboren in de binnenstad van Woerden. Ze kent Rosemarie al haar hele leven. “Roos kwam als baby al bij ons thuis”, zegt Elona.

Broodje ei

Roos: “Als mijn moeder aan het werk was, paste de moeder van Elona op mij. Onze moeders waren ook vriendinnen van elkaar. Ze is dan wel twaalf jaar ouder dan mij, maar ik zag haar als een grote zus. Ik was een jaar of vijf toen ik als straf op de trap moest zitten. Vanwege een broodje ei.”

“Het rook lekker, maar ik lustte het niet. ‘Op de trap!’, was het gevolg. Elona deed net of ze naar de wc ging en at stiekem mijn broodje ei op. Zodat het leek alsof ik het wel op had. En toen mocht ik van de trap. Dat was het begin van onze vertrouwensband.”

Verdrietige tijden

Elona kreeg kinderen en Roos was de oppas. “Ze heeft altijd op mijn jongens gepast. Roosje noemde ze haar.” De twee vriendinnen bleven hecht met elkaar, ook in verdrietige tijden. Roos: “We hebben veel met elkaar meegemaakt. Ik raakte zwanger en moest het alleen doen zonder partner. Maar Elona was daar!”

Het kindje kwam te overlijden in het ziekenhuis. Een heftige periode. “Elona was er ieder moment voor mij. Het was heftig, maar onze vriendschap werd daardoor nog hechter. Ze ontwierp de grafsteen en stond naast mij tijdens de begrafenis. Ze hielp mij door de zware tijd heen.”

Bevalling

Twee jaar later was er mooi nieuws. Roos beviel van een dochter. “En daar was Elona ook bij.” Elona: “Tijdens die bevalling was ze niet zo’n schatje hoor. Ik moest ervoor zorgen dat de partner niet wegliep, want Roos schold ‘m verrot. Niet geel gek, want hij was tijdens de bevalling een kaasbroodje naast haar aan het eten.”

Klein beetje mot

Het was niet altijd koek en ei tijdens de vriendschap van Roos en Elona. “Het was een tijdje even minder geweest. We hebben elkaar een half jaar helemaal niet gesproken”, zegt Elona. Roos: “In mijn beleving was het honderd jaar!” De twee hadden een klein beetje mot. Maar toen ze elkaar weer tegen kwamen zeiden ze tegen elkaar: “We gaan nu weer normaal doen!” En alles ging vanaf dat moment weer goed.

Gelijkwaardig

“We kunnen elkaar midden in de nacht bellen. Of we nu chagrijnig zijn of wat dan ook. Het kan altijd. Onze vriendschap is onvoorwaardelijk. Eerst was Elona net een oudere zus, maar nu zijn we echt vriendinnen. We voelen ons gelijkwaardig.”

Trouwdag

Volgend jaar gaat Roos trouwen met haar Edwin. En Elona gaat de trouwjurk vermaken. “Ik koop een tweedehands jurk en Elona maakt ‘m zoals ik het wel. En zo niet, dan is het einde vriendschap”, zegt Roos met een grote lach. Elona: “Roos is goed in koken, ik ben goed in naaien.”

Matchmaker

Dat Edwin en Roos bij elkaar kwamen, dat kwam door een appje van Elona. Roos: “Ik kende Edwin al een lange tijd. Op Facebook had ik hem geblokkeerd, want ik vond het een botte lul. Elona stuurde mij een berichtje dat haar zoon samen met een leuke kerel (Edwin, red.) in de kroeg zaten. Ik dacht ach, ik ga gewoon voor de gezelligheid.”

“Ik herkende Edwin helemaal niet terug, hij was zo’n dertig kilo afgevallen. Hij hielp me in de kroeg om van een nare man af te komen. En dat was het begin van onze relatie. Allemaal dankzij een appje van Elona.”

Foute humor

Roos en Elona nemen elkaar regelmatig in de zeik. “Dan zeg ik dat Elona mijn moeder is. Maar we nemen samen ook anderen in de zeik. We hebben dezelfde foute humor. Maar we hebben het ook over serieuze onderwerpen, zoals de opvoeding van onze kinderen. Ik heb het best moeilijk gehad met mijn jongste. Met mijn vragen kon ik altijd bij Elona terecht, en dat was heel fijn. En andersom was dat ook zo!”

Elkaar gevormd

Een broodje ei zorgde voor het begin van het vertrouwen tussen Roos en Elona. Veertig jaar later zijn de twee heel hecht en is er nog steeds een onvoorwaardelijke vriendschap. Roos: “Ik was vroeger een probleemkind, ik had altijd wel wat. Maar ik kon altijd bij Elona terecht, zonder oordeel.” Elona: “Je moet Roos kennen en ik weet hoe ze echt in elkaar zit. Ze heeft een grote bek, maar een klein hartje. We hebben elkaar gevormd.”

Stuur een kaartje naar jouw dierbare

Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september t/m 6 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Woerdenaren

Ga naar “Hé Woerdenaar! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?”

Hé Woerdenaar! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?

Vera
Ga naar “Strippen, opbouwen en een operatie in het verschiet bij het Pension van Jeroen en Annemijn in Oostenrijk”

Strippen, opbouwen en een operatie in het verschiet bij het Pension van Jeroen en Annemijn in Oostenrijk

Ga naar “‘Bij mijn eerste zoen stond ze te juichen’: José en Carina hebben een bijzondere vriendschap”

‘Bij mijn eerste zoen stond ze te juichen’: José en Carina hebben een bijzondere vriendschap

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Diverse Huizedop kerst deco € 5,99”

Diverse Huizedop kerst deco € 5,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Kruidvat theelichten 3 stuks € 9,99”

Kruidvat theelichten 3 stuks € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Zanetti geraspte kaas van de zelfbedieningsafdeling van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Zanetti geraspte kaas van de zelfbedieningsafdeling van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service medewerker”

Customer Service medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Linschotenloop”

Linschotenloop

 • 17 december 2022
Linschotenloop 2018 hardloopevenementen