Joyce van Voetmakerij Rietveld: ‘Staat opeens Youp van ’t Hek voor de deur’

Door Jurgen Rupschus 13 oktober 2017

Elke week gaan we langs een ondernemer. Want ze zijn gewoon heel leuk en hebben altijd veel te vertellen. Dit keer duiken we de wereld in van eelt en likdoorns. Iewl! Daar gaan we niet te diep op in hoor. We zitten op de stoel van de pedicuresalon van Joyce Baelde-Rietveld

Joyce heeft sinds een paar maanden haar eigen pedicurepraktijk en die zit op een locatie met veel historie. Een plek waar eerst haar vader Hans Rietveld een schoenmakerij had. De naam Voetmakerij Rietveld is daarom een knipoog naar deze geschiedenis. Naast als pedicure, werkt Joyce nog drie dagen in de week bij een tandartsenpraktijk en ze helpt op zaterdag weleens bij Banja.

Geboren in de Havenstraat

Joyce en haar zus Daisy zijn allebei boven de vroegere schoenmakerij geboren. Die zat eerst even verderop in de Havenstraat en is later verhuisd naar Havenstraat 14. “In 1990 is mijn vader gestopt als schoenmaker vanwege gezondheidsredenen. Mijn zus Daisy heeft destijds dit pand gekocht en is er gaan wonen”, vertelt Joyce.

Pedicure Rietveld Woerden havenstraat
Foto van de foto: indebuurt Woerden

Joyce vertelt enthousiast verder: “Wij zijn hier in dit pand opgegroeid. Na school kwam ik hier elke dag en ik speelde er altijd. Mijn trouwdag hebben we hier in de achtertuin gevierd. En waar nu Smaak van Vietnam zit, zat eerst een Italiaans restaurant, Primavera. Daar heb ik vroeger ook gewerkt in de bediening. De Havenstraat is mijn thuis en dat zal het ook altijd blijven. Ik voel mij hier ook dichter bij mijn ouders die zijn overleden. Er ligt hier zo’n verleden. En dat wil ik voortzetten.”

Voeten verzorgen op een vertrouwde plek

In 2015 is Joyce gestart met de studie voor pedicure. Joyce: “Hoe gaaf zou het zijn als ik een bedrijfje voor mezelf kon starten? En de ruimte waar ik nu in zit, gebruikte mijn zus alleen als opslag en doorgang naar haar woning. Zo mooi dat ik nu mijn eigen pedicuresalon hier heb. Op de plek waar mijn vader vroeger schoenen maakte, verzorg ik nu voeten. Het logo op het raam is ook een beetje hetzelfde als het logo van de schoenmakerij van vroeger.”

Voetmakerij Rietveld pedicure Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Moeders motto

“Mijn moeder had een motto: vier het leven. Dat ging op een gegeven moment zo door mijn hoofd. Ik dacht, oké, als je iets wilt maken van het leven, moet je het gewoon gaan doen. Dat is voor mij de trigger geweest om een nieuwe studie te gaan doen. En een tandarts en pedicure hebben nog best veel van elkaar weg. Zelfde handelingen, alleen op een andere plek. Maar ik kan tenminste lekker doorkletsen met de persoon in de stoel haha. Mensen die hier in de stoel komen, wil ik laten genieten. Daarom neem ik de tijd voor ze”, zegt Joyce.

Aangestoken door eigen pedicure

Joyce wilde met haar handen en met mensen bezig zijn. Joyce: “Lekker direct contact en voor mezelf bezig zijn. Mijn eigen pedicure Bianca heeft mij aangestoken voor het vak. Zij heeft mij wegwijs gemaakt en geholpen met de studie. Op een dag stopte mijn pedicuremotor ermee. Dat betekende dat ik al mijn afspraken moest afbellen. Gelukkig kon ik de motor van Bianca lenen. Kon ik weer even vooruit!” Kijk, dat zijn nu echte Woerdense ondernemers onder elkaar!

Voetmakerij Rietveld Woerden
Foto: Voetmakerij Rietveld

Hoi Youp!

Bij de opening van de salon stond er opeens een bekende Nederlander voor de deur. Kwam hij zijn voetjes laten doen? Joyce: “We waren lekker aan het borrelen voor de opening van de salon. Kwam opeens Youp van ’t Hek aanlopen. Hij trad die dag op in het Klooster en ging daar voor eerst nog even wat eten in de stad. Vervolgens liep hij langs de salon terug naar het Klooster. Een van mijn gasten sprak hem aan van: ‘kom even langs, want Joyce opent hier een nieuwe zaak’. Superleuk. En natuurlijk ben ik even met hem op de foto gegaan.”

Ondernemer uitgelicht

De vorige ondernemer uitgelicht gemist? Lees hier terug hoe Kafel bijna profvoetballer was en nu als fysio aan huis komt.

Voetmakerij Rietveld Woerden pedicure

nu gesloten09:00 - 13:00

Havenstraat 14A, Woerden

Bekijk meer:pedicure