Nieuws uit Oostenrijk: Storm in een glas water en feesten met de locals

Door Annemijn ter Wee 25 september 2018

Je boeltje pakken om in het buitenland opnieuw te beginnen. Er zijn zoveel mensen die – al dan niet geïnspireerd door ‘Ik vertrek’ – praten over dat soort dingen. Maar het ook daadwerkelijk doen…? Annemijn ter Wee en Jeroen Zwetsloot uit Woerden doen het echt, zij zijn een Bed and Breakfast gestart in Oostenrijk! En houden jou op de hoogte van hun avontuur. 

Door Annemijn ter Wee

We zijn aan onze laatste week van het zomerseizoen begonnen en afgelopen zondag op maandag was de eerste nacht van het seizoen dat we geen gasten in huis hadden. Beste wel gek en leeg, maar tegelijkertijd ook echt wel even lekker. Niet hoeven zorgen, geen rekening hoeven houden met de gasten en niet op tijd je bed uit om het ontbijt klaar te zetten.

Storm

Ook was er een zeer stormachtige nacht voorspeld met serieuze waarschuwingen van de overheden en weerstations hier in Oostenrijk, fijn om dat eerst zelf eens mee te maken zonder de verantwoordelijkheid te hebben voor gasten in huis. Uiteindelijk bleek het in onze regio een storm in een glas water, maar toch…

(Lees verder onder de foto) 

Jeroen krabt het hout af zodat er een goede basis voor het beitsen ontstaat, hele klus nog!!

Eerlijk is eerlijk, toen we aan de maand september begonnen stonden er bijzonder weinig reserveringen in onze agenda en was het afwachten hoe deze maand zou gaan verlopen. We hadden onszelf opnieuw een target gesteld qua overnachtingen, maar begin september leek dat niet echt haalbaar. Gelukkig heeft ook deze maand ons positief verrast en is september echt een succes geworden.

Klussen

Veel directe reserveringen (niet via een boekingssite), en mensen die zomaar voor je deur staan met de vraag of je nog een kamer voor ze hebt. Leuke mensen, mooie verhalen en ook niet onbelangrijk: september was bijzonder mooi qua weer dus echt genieten voor de vakantiegangers.

“Tijdens Bauernherbstfest Krimml was er in Woerden Veteranentreffen, waar ik elk jaar samen met mijn vader en oom heen ging, gelukkig kwam ik deze tegen.”

Dat mooie weer was ook voor ons een cadeautje. Want hoewel er nog steeds dus best een hoop gasten waren, was er ook meer tijd en ruimte voor andere dingen. We zijn druk bezig geweest met het onderhoud van ons huis, zaken winterklaar maken en plannen maken voor de winter. We hebben de kwasten en potten beits tevoorschijn gehaald en zijn kozijnen gaan beitsen. Dat was hard nodig en het knapte er heerlijk van op.

Bordje bij de bakkerij

We hadden de gemeente overigens opdracht gegeven om alvast nieuwe naambordjes te laten maken voor op de bewegwijzeringsborden en dat die dan in oktober geplaatst kunnen worden, want alle bordjes met ‘Haus Monika’ moeten natuurlijk vervangen worden door ‘Pension zu Hause’, onze nieuwe naam.

(Lees verder onder de foto) 

Yes, we zijn vindbaar, en lekker op tijd, over een paar weken zijn wij dan echt ‘Pension zu Hause’

Nou hoor je weleens dat je in het buitenland geduld moet hebben met dat soort dingen… Uttendorf is blijkbaar een uitzondering, want hier hangen ze er inmiddels al 1,5 week! Alleen het bordje bij de bakkerij op de bewegwijzering moet nog vervangen, dus daar zitten we achteraan, maar hé, 2 van de 3 zijn al gelukt!

Feest van de locals

September is de maand van de Bauernherbst in Oostenrijk. Er zijn veel boerenherfstfeesten, waar ambachten getoond worden en het vee van de berg gehaald wordt. We hebben er een aantal bezocht, stuk voor stuk echte feesten, met live(volks)muziek, veel bier en schnaps, mensen in klederdracht en vlees aan het spit in open vuur en dus goed eten! Elk feest had z’n eigen charme.

Deze Bauernherbstfeste zijn echt van de lokale bevolking en, over het algemeen in deze regio, niet speciaal voor de toeristen. Ze zijn hartstikke welkom, maar je merkt dat de tradities nog heel diep in de mensen zelf zitten, en dat is heel tof om te zien!

Bauernherbstfest Krimml, allerlei oude traktoren uit de hele regio waren hier verzameld en reden mee in de stoet
veel paarden opgetuigd en vanuit de hele regio ingereden om in deze stoet mee te lopen
De Almabtrieb in Thumersbach op de berg, veel volk, lekker weer, goed gezelschap
Ook de bankjes die voor het huis staan zijn toe aan onderhoud, schuren, beitsen, en nog meer beitsen
Jeroen krabt het hout af zodat er een goede basis voor het beitsen ontstaat, hele klus nog!!
Yes, we zijn vindbaar, en lekker op tijd, over een paar weken zijn wij dan echt 'Pension zu Hause'
De Bauernfeste beginnen met een optocht. In de stoet mensen in echt oude klederkracht, met attributen en al van vroeger
Tijdens Bauernherbstfest Krimml was er in Woerden Veteranentreffen, waar ik elk jaar samen met mijn vader en oom heen ging, gelukkig kwam ik deze tegen.
Diverse kramen met taartjes, allemaal gebakken door vlijtige huisvrouwen, Heerlijk met een hoofdletter H.

Nieuws uit Oostenrijk: ‘Waanzinnig om eind augustus in ruim 40 centimeter sneeuw te staan’

Je boeltje pakken om in het buitenland opnieuw te beginnen. Er zijn zoveel mensen die – al dan niet ...
Annemijn en Jeroen Uttendorf Oostenrijk zwetsloot ter wee

Annemijn en Jeroen: ‘Koken voor vijftien man, Jeroen draait er zijn hand niet voor om’

Je boeltje pakken om in het buitenland opnieuw te beginnen. Er zijn zoveel mensen die – al dan niet ...
Annemijn ter Wee Jeroen Zwetsloot Oostenrijk uttendorf Zu Hause

Bericht uit Oostenrijk: ‘Hoewel onze bankrekening niet overloopt, voelen we ons rijk’

Je boeltje pakken om in het buitenland opnieuw te beginnen. Er zijn zoveel mensen die – al dan niet ...
Annemijn en Jeroen emigreren van Woerden naar Uttendorf Oostenrijk

Annemijn en Jeroen emigreren: ‘We starten een ander leven, maar zijn goed voorbereid’

Je boeltje pakken om in het buitenland een bed and breakfast beginnen. Er zijn zoveel  mensen die - ...

Meer over

Woerdenaren

adv.