Maaike helpt ouderen in de zomer: ‘Er zijn te veel mensen die dagenlang niemand spreken’

Aangeboden door Vrijwilligershulp voor u 19 juli 2019

Maaike Westerbeek (45) was dit voorjaar op vakantie in Nieuw Zeeland. Deze zomer blijft ze thuis in Woerden om eenzame ouderen te helpen. Dit is al de derde zomer dat ze dat doet. Maaike helpt in het Thuishuis, maar zet zich ook in voor de Thuisbus en komt zo bij ouderen thuis. “Als vrijwilliger kun je heel veel voor een ander betekenen. En in een tijd waar iedereen met zichzelf, werk of sport bezig is, is het mooi om door vrijwilligerswerk even uit deze hectiek te stappen.”

Maaike is zelfstandig ondernemer (ze heeft een eigen coachingspraktijk in Woerden) en daardoor is ze flexibel in haar tijd. “In de zomer is het een iets rustigere periode. Ik werk lekker door, maar ik ben wel gewoon in Nederland.”

‘Ze stond met tranen in haar ogen naar de zee te staren. Dat was heel bijzonder om te zien’

Tranen

“Vorig jaar ging ik met een mevrouw naar het strand. ‘Is dat niet ver’, vroeg ze nog. Ik zei haar dat dat helemaal niet uitmaakte. De mevrouw was al vijftien jaar niet op het strand geweest. Op het strand deed ik mijn schoenen uit en liep de zee in. ‘Dat doet ik niet’, zei ze. Maar later deed ze het toch. Ze stond met tranen in haar ogen naar de zee te staren. Dat was heel bijzonder om te zien”, vertelt Maaike.

Laten zien wat mogelijk is

Het vrijwilligerswerk dat Maaike doet, is niet alleen om een gezellige dag met ze te hebben. Maar het gaat er ook om dat het netwerk vergroot wordt. “Een poosje geleden zijn we met een groep pizza gaat eten bij Edge. Veel ouderen waren daar nog nooit geweest. En er was een vrouw van 82 jaar in de groep die een andere vrouw herkende. Wat bleek nou, ze maakte vroeger schoon bij haar. Zo krijg je leuke gesprekken en spreken ze vaker af met elkaar.”

“Door zulke uitjes met de ouderen te doen, willen we ze stimuleren om vaker met elkaar af te spreken. En ook laten zien wat er allemaal mogelijk. Vaak is vervoer een probleem, maar dat kunnen we dan weer oplossen door AutoMaatje. Zo maken we de wereld van eenzame ouderen een stukje groter.”

‘De vakantie is een periode dat de kinderen vaak weg zijn en dat de ouderen op dat moment niemand anders hebben’

Geer en Goor

Geer en Goor, het programma dat een aantal jaar geleden op tv was, maakte de keuze om ouderen te helpen heel makkelijk voor Maaike. “Hoe Gerard Joling en Gordon met die ouderen omgingen, het was hilarisch om te zien. Maar ook heel mooi, want ze betekenden echt iets voor de ouderen. En ik dacht toen: ik wil ook met hen op stap!”

Vakantietijd

Maaike: “Ik kan iedereen aanraden om in de zomer de ouderen te helpen. Het is voor hen een periode dat de kinderen en buren vaak op vakantie zijn en dat ze op zo’n moment helemaal niemand anders hebben. Met de ouderen ga ik vaak naar buiten en vraag ik wat ze leuk vinden. Bridgen? Nou, dan gaan we een paar keer naar de bridgeclub om te kijken of het echt wat voor hem of haar is. Ze komen dan weleens oude bekenden tegen of doen nieuwe contacten op. Superleuk om te zien!”

‘Door goede buren te zijn, kun je al heel veel voor een ander betekenen’

Kliekje, hallo of glimlach

Maaike: “Sommige ouderen zijn angstig om de straat op te gaan of zijn bijvoorbeeld slecht ter been. Hierdoor zijn er te veel mensen die dagenlang niemand spreken. Daar moet je zelf niet aan denken, toch? Iedereen kan een ander helpen en daar hoef je niet eens officieel vrijwilliger voor te zijn. Al breng je af en toe een kliekje bij de buurman of is het maar een simpele hallo of glimlach op straat. Door goede buren te zijn, kun je al heel veel voor een ander betekenen.”

Wil jij ook iets voor een ander betekenen, net als Maaike? Kijk dan eens op de website van Hart voor Woerden wat er allemaal mogelijk is.


Lees ook:

Dit wil je weten over vrijwilligerswerk in Woerden

In Woerden hebben we ongekend veel vrijwilligers. En daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op! Ve...
Handjehelpen vrijwilliger

Inspirerend! Deze 5 Woerdenaren zijn het jaar goed begonnen

Je kunt er gelukkig het hele jaar mee beginnen: goede voornemens. Deze vijf toppers hebben die stap ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Vrijwilligershulp voor u. Meer over Vrijwilligershulp voor u ontdekken?

Vrijwilligershulp voor u dienstverlening

Meulmansweg 27, Woerden

Bekijk meer:dienstverlening

adv.