Koud? In deze warme huiskamer is iedereen welkom: ‘Ik bak ook koekjes’

Tini zorgt dat iedereen zich thuisvoelt in Dorpshuis Harmelen Foto: Kirsten Bliekendaal

Of je er nu een boek pakt, koffie tapt of je laptop openklapt. In het dorpshuis in Harmelen kan iedereen terecht. Tini Kluft (60) is er wekelijks te vinden om het iedereen naar de zin te maken. ‘Elk dorp zou een dorpshuis moeten hebben. Het is als een huiskamer, maar dan voor iedereen.’

Tini zorgt er als gastvrouw voor dat iedereen het fijn heeft in ‘haar’ Harmelense huiskamer. Met liefde bakt ze koekjes, zet koffie en zorgt dat iedereen er warmpjes bij zit. ‘Ik vind het leuk als mensen het naar hun zin hebben, daar word ik vrolijk van.” De Harmelense is sinds de start in 2017 betrokken bij het dorpshuis. “Je kunt hier komen voor een praatje of juist om in stilte te werken of een krantje te lezen. Het maakt niet uit.”

Voormalig schoolgebouw

Het dorpshuis is samen met de bibliotheek gevestigd in het voormalige schoolgebouw De Fontein aan de Schoollaan. In 2017 gingen de deuren voor het eerst open. “We hebben een lichte ruimte met open keuken, lange tafels en je loopt zo de bibliotheek binnen. Er zijn hier regelmatig activiteiten, zoals nu het Creatief Café”, zegt ze terwijl ze wijst naar een ruimte achterin de bibliotheek.

Tekst gaat verder na de foto

Eén van activiteiten in het dorpshuis is het Creatief Café Foto: Kirsten Bliekendaal

“Dagelijks komen hier wel mensen aanwaaien, maar sinds corona is het rustiger. ” Tini hoopt dat meer mensen het dorpshuis binnen gaan stappen. “Ik noem het dorpshuis een tweede huiskamer. Je kunt hier gewoon binnenlopen en doen alsof je thuis bent. Je hoeft niets.”

Verwarming

Tot nu toe zijn het veelal oudere mensen die langskomen. “Zij zitten thuis bijvoorbeeld alleen en hebben behoefte aan mensen om hun heen. Maar ook voor jongeren is het dorpshuis interessant. Je kunt hier prima werken en het voordeel is dat je dan niet thuis hoeft te stoken.” Waarom het niet stormloopt bij het dorpshuis weet Tini niet. “Corona heeft er zeker mee te maken en niet iedereen weet van het bestaan. Ik hoop dat daar verandering in komt, want er is zeker behoefte aan.”

Tekst gaat verder na de foto

In het dorpshuis kun je ook gewoon komen puzzelen Foto: Kirsten Bliekendaal

Corinna Mitrovitch, Buurtverbinder van gro-up buurtwerk in Harmelen, kijkt op van de lange tafel waarin ze zit te werken. “We merken dat in de steeds individualistischere samenleving behoefte is aan een plek waar mensen samen komen. Zo’n dorpshuis voorziet in die vraag. Ik denk dat het heel belangrijk is.” Tini beaamt die uitspraak. “Zelf heb ik ook graag mensen om me heen. Je hoort wel eens mensen zeggen dat ze hun eigen stem die dag nog niet hebben gehoord. Hier is altijd iemand voor een praatje. Het is een fijne plek om te zijn.”

Activiteiten

In het dorpshuis zijn allerlei activiteiten te doen. Er is een biljartochtend, theatervoorstelling vanuit het Klooster, een groep die de moestuin onderhoudt, er zijn duofietsen te leen, creatievelingen kunnen terecht bij het Schilderslab of het Creatief café en regelmatig wordt er samen gegeten. “Ook lenen we puzzels uit en vergeet de voedselkast niet”, vult Corinna aan. “Met het dorpshuis verbinden we mensen en geven mensen structuur aan hun dag in de vorm van vrijwilligerswerk bijvoorbeeld.”

Tini: “Ook de vrijwilligers onderling zijn hecht met elkaar. Op mijn verjaardag hadden ze mij verrast. Ze zijn mijn tweede familie. Die band is heel fijn en dat is denk ik ook wat het dorpshuis uitstraalt. Je mag zijn wie je bent. Als je een keertje je dag niet hebt is het ook goed.” Gelukkig zijn er dan altijd nog de koekjes van Tini die de dag al snel weer goed maken. “Die glimlach, daar doe ik het voor.”

Lijkt het je ook leuk om in het dorpshuis aan de slag te gaan als vrijwilliger voor een aantal uur per week of per maand? Meld je dan hier aan.

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Woerdenaren

Ga naar “Steeds meer Woerdenaren: zoveel inwoners telt de gemeente nu ”

Steeds meer Woerdenaren: zoveel inwoners telt de gemeente nu 

binnenstad file 2021
Ga naar “Marjolein viel 28 kilo af: ‘Onwerkelijk dat ik dat gewicht al die tijd gedragen heb’”

Marjolein viel 28 kilo af: ‘Onwerkelijk dat ik dat gewicht al die tijd gedragen heb’

Aangeboden door Vida Vitaal

Ga naar “Even voorstellen: de nieuwe redacteur van indebuurt Woerden”

Even voorstellen: de nieuwe redacteur van indebuurt Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Blazer € 29,99”

Blazer € 29,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99”

Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis”

DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Woerden heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Woerden heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Agenda

Ga naar “Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden”

Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden

 • Stadsmuseum Woerden
 • Van 2 feb t/m 6 feb

Topper

Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023
Ga naar “Gen X 90’s Dance Party”

Gen X 90’s Dance Party

 • Podium Bredius
 • 28 januari 2023
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 maart 2023
Repair Café Woerden
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 februari 2023
Repair Café Woerden