‘Knijpen doen spelers alleen als ze het niet kunnen’: Esther vindt dat waterpolo meer aandacht verdient

Esther tussen de waterpoloballen Foto: Kirsten Bliekendaal

Hangen, trekken en krabben. Bij waterpolo kan het er hard aantoe gaan, maar volgens Esther van der Roest uit Woerden val het allemaal wel mee. Twintig jaar geleden werd ze verliefd op de sport, deze maand vloot ze haar laatste wedstrijd. ‘In het water ben ik in mijn element’.

Bloemen en applaus ontving Esther eind augustus tijdens het jaarlijkse waterpolotoernooi in de Singel. De Woerdense vloot er nog één keer een wedstrijd van de door haar zo geliefde sport.

“Eigenlijk zou iedereen waterpolo eens moeten uitproberen”, zegt Esther vanuit haar thuishaven zwembad Batenstein. “De sport is niet zo in beeld is bij velen. Ik denk dat dat komt omdat het zich allemaal binnen afspeelt. Een hockey of voetbalwedstrijd zie je als je er langs fietst of rijdt.”

Tekst gaat verder na de foto >

En dat is jammer. Want de sport verdient het om aandacht te krijgen vindt Esther. “Er heersen veel vooroordelen over de sport. Sommige zeggen dat het een harde sport is waar mensen knijpen en krabben. Dat gebeurt alleen als mensen het niet kunnen. Vaak is dat op de laagste niveaus. Over het algemeen is het een tactisch spelletje waarbij je, als je het goed uitvoert, heel netjes kan spelen.”

Buitenspel

Waterpolo is een sport waarbij twee teams van ieder zeven spelers moeten scoren in elkaars doel. Er wordt gezwommen met een bal en de spelers hebben beschermende caps op. “De regels leer je al doende. Ik begreep nooit iets van bijvoorbeeld voetbal. Pas toen ik waterpolo ging spelen, begreep ik wat buitenspel was (bij waterpolo bestaat er ook een vorm van buitenspel, red.).”

De kwarten bestaan uit vijf minuten. Dat klinkt als weinig. “Maar het is een conditionele sport en wat dat betreft wel intensief. Als je aan je conditie wilt werken dan is waterpolo een hele goede sport. En bovendien helemaal niet blessuregevoelig omdat je in het water ligt.”

Tekst gaat verder na de foto >

Esther voelt zich thuis in en bij het water. Foto: Kirsten Bliekendaal

Esther speelde twintig jaar lang in het damesteam van ZPC Woerden. “Het is wat dat betreft meer dan een sport alleen. Het is ook sociaal. Binnen de vereniging kent iedereen elkaar. Het is één grote familie.”

Dat Esther nu afscheid moet nemen is dan ook geen vrijwillige keuze. “Door mijn astma gaat het zwemmen gewoon niet meer. Ik baal er enorm van, want in het water ben ik in mijn element.” Daarom blijft ze wel betrokken bij ZPC. “Ik ga de dames nu coachen, op die manier houd ik toch contact.”

Haat en nijd

De meeste mensen die waterpolo gaan spelen komen binnen via het wedstrijdzwemmen binnen de vereniging. “Of ze kennen mensen die de sport al doen. Het is helaas niet zo een bekende sport als voetbal bijvoorbeeld. Het wordt natuurlijk ook niet op scholen gespeeld.”

Wat volgens Esther ook fijn is aan waterpolo is de saamhorigheid. “Bij sommige sporten is het haat en nijd. Bij waterpolo kan het in het veld er hard aan toe gaan, maar zodra de fluit klinkt is het over en drink je daarna een colaatje of biertje met elkaar.”

Tekst gaat verder na de foto >

Waterpolo is conditioneel een zware sport. Foto: indebuurt.nl

Woerden

En dat laatste is ook wel echt iets Woerdens volgens Esther. “Wat ons team onderscheid van andere teams is dat wij het echt voor het plezier doen. Natuurlijk willen we winnen, maar niet koste wat het kost. We spelen liever meer keer over dan dat iemand alleen speelt. En als ik nog iets mag noemen. Een van de voordelen aan waterpolo is ook dat je altijd in een fijn warm bad stapt.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Woerdenaren

Ga naar “Hé Woerdenaar! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?”

Hé Woerdenaar! Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?

Vera
Ga naar “Strippen, opbouwen en een operatie in het verschiet bij het Pension van Jeroen en Annemijn in Oostenrijk”

Strippen, opbouwen en een operatie in het verschiet bij het Pension van Jeroen en Annemijn in Oostenrijk

Ga naar “‘Bij mijn eerste zoen stond ze te juichen’: José en Carina hebben een bijzondere vriendschap”

‘Bij mijn eerste zoen stond ze te juichen’: José en Carina hebben een bijzondere vriendschap

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Diverse Huizedop kerst deco € 5,99”

Diverse Huizedop kerst deco € 5,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Fuze Tea 0.25-1.25 liter* van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Kruidvat theelichten 3 stuks € 9,99”

Kruidvat theelichten 3 stuks € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Zanetti geraspte kaas van de zelfbedieningsafdeling van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Zanetti geraspte kaas van de zelfbedieningsafdeling van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service medewerker”

Customer Service medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Linschotenloop”

Linschotenloop

 • 17 december 2022
Linschotenloop 2018 hardloopevenementen