Kijktip: tewaterlating historisch vrachtscheepje ‘de Jozina’ bij Hart van Nederland

Door Sylvia Vos 3 februari 2018

Vanochtend (3 februari) rond een uur of 9 was het zover: het historische vrachtscheepje de Jozina werd na tien jaar opknappen weer te water gelaten. En via de Oude Rijn teruggevaren naar de Woerdense haven, waar het járen gelegen heeft. Deze bijzondere gebeurtenis werd vastgelegd door een cameraploeg van Hart van Nederland. Vanavond worden de beelden uitgezonden.

Jan van Leeuwen (op de foto met de rode muts) is de eigenaar van de Jozina. Alleen al het kunnen kopen van de boot iets meer dan tien jaar geleden, was een droom die uitkwam voor hem. En nu is de droom helemaal compleet, want de boot is weer terug waar hij jaren geleden ook lag, namelijk in de Woerdense haven.

Jozina Jan van Leeuwen Woerden haven Emmakade Bravour
Foto: indebuurt Woerden

De boot ligt aan de andere kant van het water dan waar het vroeger lag. Want lag het eerst aan de kant van de Rozenbrug, nu ligt het aan de Emmakade, naast Jans woonboot de Avontuur. Daar kan iedereen die dat wil komen kijken naar het museumstuk uit 1924. Van binnen en van buiten. Dat is namelijk Jans hoop: dat veel mensen komen kijken naar zijn prachtige schip. Gewoon even aankloppen en als Jan er is, mag je alles zien. En dat is zeker de moeite waard; van de authentieke bedstee in de kajuit tot het motorhuis en de originele scheepshoorn.

Koor Bravour, waar Jan bij zingt, was aanwezig bij de verwelkoming van het schip in de haven. En dat bracht een hoop gezelligheid met zich mee.

Hart van Nederland legde het feest vast en zendt de beelden (tenzij zich een calamiteit aandient uiteraard, dat voorbehoud moet altijd even gemaakt worden) vanavond uit.

Kijken?

Jan en zijn Jozina zijn vanavond, zaterdag 3 februari te zien bij Hart van Nederland om 22.30 uur.

En het bleef nog lang gezellig in de Woerdense haven…

adv.