‘Je kunt overal thuis zijn’: Maaike trekt met haar gezin de wereld over

Maaike, Gerrit en hun kinderen emigreerden uit Woerden Foto: Eigen foto

Iedereen zou het eens moeten doen vindt Maaike van Vliet. De Woerdense vertrok in 2012 met haar gezin naar het buitenland. In eerste instantie voor de ervaring, nu wil ze niet meer naar Nederland terug. “Mijn kinderen groeien op met verschillende culturen en talen, dat is rijkdom”.

Geen verplichte verjaardagen meer, op vakantie in eigen land en oneindig mooie landschappen. Als Maaike begint te praten over de voordelen van emigreren zou je haast zelf de biezen pakken om het avontuur elders op te zoeken. “Dat raad ik je eigenlijk ook aan”, zegt Maaike aan de telefoon vanuit haar huidige woonplaats in Luxemburg.

Open blik

“Reizen geeft je een open blik. Ik merk aan mijn kinderen, nu 15, 13 en 11 jaar, dat ze veel makkelijker tegen veranderingen kunnen. Ook passen ze zich snel aan aan hun omgeving en kijken met een open blik omdat ze tussen verschillende culturen opgroeien omdat ze naar internationale scholen gaan.”

Tekst gaat verder na de foto’s >

Samen met hun kinderen lieten Maaike en Gerrit in 2012 Woerden achter zich. Ze verkochten huis en haard om over de landsgrenzen een nieuw bestaan op te bouwen. “Het leek ons gaaf om voor de ervaring een keer in het buitenland te wonen. Het maakte niet uit waar.” In 2007 spraken Maaike en Gerrit hun wens voor het eerst uit. “Maar toen kwam de economische crisis en kregen we kinderen.”

Canada

Vijf jaar later zat het stel in rustiger vaarwater en begon het opnieuw te kriebelen. Via zijn oude werkgever kon Gerrit aan de slag in Toronto, Canada. “We hoefden niet lang na te denken. In mei kwam het aanbod en in oktober zaten we zonder huis en spullen in het vliegtuig.”

Jaren woonde het gezin met veel plezier in Canada. “Het is een fantastisch land om te wonen. Natuurlijk mis je de mensen thuis, maar het went ook op een bepaalde manier. Je bouwt een heel nieuw leven op.” Via Facetime hield ze contact met haar familie.

Stamppot

De kinderen zagen Canada inmiddels als hun thuis. “Mijn zus kwam een keer langs met boerenkool van de farmers market. We maakten er stamppot van. Mijn kinderen keken heel raar op, dat hadden ze nog nooit gezien. Ze waren natuurlijk erg jong toen we emigreerden.”

Tekst gaat verder na de foto >

Voor de kinderen van Maaike en Gerrit voelt Canada meer als thuis dan Woerden. Foto: eigen foto

Hoewel het gezin erg gelukkig is met hun keuze om te emigreren, kleven aan zo’n stap ook zeker wel nadelen volgens Maaike. “Ik zie meer voordelen dan nadelen, maar uiteraard zijn deze er ook. Je mist je zekerheden en je sociale vangnet die we in Woerden hadden. Het kinderdagverblijf waar je alle juffen kent en scholen waar je de leraren kent. In een ander land moet je alles opnieuw ontdekken.”

Woerden

Daarnaast is Woerden toch ook wel een fijne plek. “De sfeer die er in Woerden is, vind je niet snel ergens anders. In Canada is alles nieuw en heb je weinig historische gebouwen alle straten zijn hetzelfde.” Ook even een koffie doen op een terras is er niet bij. “We gingen altijd naar Breuren om op het terras een kopje koffie te doen voor de gezelligheid. In Canada is die cultuur er niet zo, daar heb je Tim Hortons. Dat is toch heel anders. Die Hollandse gezelligheid misten we.”

Tekst gaat verder na de foto >

In Luxemburg blijft het gezin tenminste zeven jaar Foto: Eigen foto

‘Misten’, want sinds een paar jaar woont het gezin in Luxemburg. “Dichterbij Nederland waardoor je je familie sneller op kunt zoeken en hier heb je niet van die ellelange winters zoals in Canada. Dat was ik echt zat.” Nu is het gezin iets vaker in Nederland te vinden. “Dat voelt voor Gerrit en mij als thuiskomen, voor de kinderen is het vakantie. De oudste mist Canada, maar gelukkig bouwen ze snel hun leven in Luxemburg weer op. Wat dat betreft kun je overal ter wereld thuis zijn, als je maar gelukkig bent in je gezin.”

Rusteloos

Voorlopig blijft het gezin daar. “We zijn heel rusteloos, ik weet niet wat onze volgende stap is. Maar nu onze kinderen op de middelbare school zitten, blijven we hier zeker 7 jaar. Dan kunnen ze hun school afmaken en daarna elders als ze willen een vervolgopleiding kiezen. Dat kan hier zijn in Luxemburg of misschien wel in België, Nederland of Duitsland. We zien dan wel wat er op ons pad komt.”

Voorgoed terug naar Woerden staat niet op de planning. “Misschien later in de verre toekomst dat we er een vakantiewoning kopen. Nederland is een fijn land en Woerden is lekker centraal, maar tot nu toe bevalt het leven zoals we het nu hebben prima.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Redacteur/community manager gezocht

Toffe baan bij indebuurt Woerden

Wil jij schrijven voor indebuurt Woerden? Er is een vacature op de redactie

Chocoladefabriek Truffel Jurgen en Sylvia

Meer in deze categorie

Woerdenaren

Ga naar “Roos en Elona zijn al meer dan 40 jaar vriendinnen: ‘We hebben veel met elkaar meegemaakt’”

Roos en Elona zijn al meer dan 40 jaar vriendinnen: ‘We hebben veel met elkaar meegemaakt’

Roos en Elona
Ga naar “Sabine ruilde Woerden in voor een huis op 250 meter hoogte: ‘Verkeersdrempels kennen ze hier niet’”

Sabine ruilde Woerden in voor een huis op 250 meter hoogte: ‘Verkeersdrempels kennen ze hier niet’

Ga naar “Janneke voedt een blindengeleidehond op: ‘Het is erg bijzonder wat een hond kan betekenen’”

Janneke voedt een blindengeleidehond op: ‘Het is erg bijzonder wat een hond kan betekenen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Gillette bosch of tefal cadeau”

Gillette bosch of tefal cadeau

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Elektrisch droogrek van € 49,95 voor € 49,95”

Elektrisch droogrek van € 49,95 voor € 49,95

  • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Nor-Tec microfoon van € 9,95 voor € 9,95”

Nor-Tec microfoon van € 9,95 voor € 9,95

  • Geldig t/m 4 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Historische Spelen”

Historische Spelen

  • Van 14 okt t/m 16 okt
Historische Spelen WoerdenHistorische Spelen Woerden
Ga naar “Snertweek XXL”

Snertweek XXL

  • Van 24 okt t/m 30 okt
Ga naar “Culture Run Woerden”

Culture Run Woerden

  • 9 oktober 2022
Ga naar “Koeiemart 2022”

Koeiemart 2022

  • 26 oktober 2022
Ga naar “Kiremko Nacht van Woerden”

Kiremko Nacht van Woerden

  • 25 oktober 2022