Janneke voedt een blindengeleidehond op: ‘Het is erg bijzonder wat een hond kan betekenen’

Foto: Lotte Voorbij

Janneke van Laar uit Harmelen leidt blindengeleidehonden op. Tijdens deze vooropleiding, wordt er een pup in een gezin geplaatst en klaargestoomd voor school waar de honden opgeleid worden tot blindegeleide-, assistentie- of buddyhonden. Zo ook hond Olynn, die momenteel in maand elf van zijn opvoeding bij Janneke zit. 

Door: Lotte Voorbij

Al kwispelend rent Olynn door de voortuin bij Janneke. Olynn, een pup van elf maanden, is een mix tussen een golden retriever en labrador. Volgens Janneke zijn dit de meest bekende soorten die bij KNGF worden opgeleid. Binnenshuis hoeft Olynn haar dekje niet te dragen, zodra deze wél aangaat, weet zij dan ook dat hij aan het werk moet. 

Spelen en snuffelen

Wanneer je Olynn op je af ziet hollen, met speeltje in de bek en al, zou je niet denken dat het een hond in opleiding is. “Zodra Olynn thuis is en haar dekje afgaat, is zij zoals elke normale hond die je zou hebben”, vertelt Janneke. “Thuis wordt ze geknuffeld, mag ze spelen en snuffelen.” Als ze aan de lijn loopt en het dekje omheeft, is ze aan het werk. 

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Lotte Voorbij

 “Vanaf het begin van de opvoeding, begin je al met socialiseren. Het meenemen naar winkels en het vertrouwd maken met het OV wordt er echt ‘ingetraind’”, vertelt Janneke.

“Zodra ze aan de lijn loopt, leer ik haar om niet te snuffelen, geaaid of afgeleid te worden. Wanneer ik niet bezig ben met het trainen, is het een normale ‘huishond’ en heeft zij alle vrijheid.”

Opvoeden van een geleidehond 

Olynn is de tweede hond van Janneke die ze via KNGF in huis heeft genomen. “Voor onze vorige KNGF-hond, hadden we veertien jaar een hond. Toen zij overleed, kwam ik in aanraking met KNGF”, vertelt Janneke. “Ik dacht; ik heb de tijd, ik houd van honden en op deze manier kun je ook anderen helpen.” 

Het opleiden van een geleidehond klinkt volgens Janneke strikter dan het is. “Veel mensen denken dat het erg zwaar is of vinden het zelfs zielig voor zo’n hond. Dat is niet het geval.” Hier vertelt ze over een man die haar laatst aansprak over het feit dat honden volgens hem niet zouden mogen werken.

“Zo ziet zo’n hond dat totaal niet. Na haar trainingsmomenten krijgt ze dezelfde knuffels en speeltijd die iedere andere hond zou krijgen.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Lotte Voorbij

De training

Wanneer je een pup wil adopteren, kun je je aanmelden via de website van KNGF. Na aanmelding wordt er gekeken of de persoon in kwestie en de gezinssamenstelling geschikt zijn voor het opvoeden van een pup. Wanneer de pup 7,5 week oud is, mag hij of zij opgehaald worden bij het fokgastgezin. 

Eenmaal in huis genomen, komt er om de zes weken een instructeur van KNGF op huisbezoek om te kijken of alles goed verloopt. Zodra de pup zes maanden oud is begint de training en mag de hond mee op pad.

De opvoeding van een blindengeleidehond, in dit geval Olynn, duurt ongeveer veertien maanden. In deze periode wordt de pup gesocialiseerd en gaat ze zoveel mogelijk op pad, denk hierbij aan uitjes naar de stad of supermarkt. Ook leert Olynn een aantal commando’s en wordt ze voorbereid op de trainingen op school.

Buddyhond 

De eerste hond die Janneke opvoedde was een zwarte labrador. Ondanks dat ze deze pup als blindengeleidehond had opgevoed, werd hij als buddyhond geplaatst. “Hij vond katten net iets te interessant”, vertelt Janneke lachend. “Dit heb ik er uit proberen te trainen en zelfs KNGF heeft flink hun best gedaan, maar dit is er niet uitgegaan. Toen is hij als buddyhond geplaatst.”

Een buddyhond is als het ware een helpend handje bij mensen met angststoornissen of trauma’s. Zo kan een hond bijvoorbeeld troost bieden aan baasjes die dit nodig hebben. “Tijdens het opvoeden van onze eerste pup zagen we al dat hij een erg geschikte buddyhond zou zijn.” Dit is uiteindelijk ook het geval en is hij na zijn opvoeding en opleiding op school bij een baasje met een PTSS-stoornis geplaatst. 

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Lotte Voorbij

Weer de deur uit

“Via de nazorg van KNGF zijn wij nog in contact gekomen met het nieuwe baasje van onze pup”, vertelt Janneke. “De twee zijn toen een keer langsgekomen. Dit was erg bijzonder.” Zo vertelde het nieuwe baasje dat sinds hij de pup in huis had, weer de deur uit durfde en normaal boodschappen kon doen. “Als je dat hoort ben je zo blij dat de hond goed terecht is gekomen en iemand er zoveel baat bij kan hebben.”

Toekomstige pups

Ondanks dat het afscheid zwaar is nadat een pup na veertien maanden weer uit huis geplaatst wordt, is het volgens Janneke het trainen zeker waard. “Van te voren weet je al dat dat gaat gebeuren, dus daar bereid je je op voor.” Via de nazorg van KNGF kunnen de oude en nieuwe baasjes van de honden contact met elkaar zoeken wanneer gewenst. Zo krijgen oude baasjes foto’s opgestuurd van hun getrainde pup en kunnen ze elkaar dus ontmoeten. 

Momenteel zit Olynn in haar elfde maand van de opvoeding en zal de pup naar school gaan. Op de vraag of Janneke opnieuw een pup zou willen trainen na Olynn, wordt enthousiast “ja” op geantwoord. “Ik vind het zo leuk, dat ik het zeker nog wel een volgende pup wil. En daarna misschien nog wel een, ik zie wel hoe het loopt.” 

KNGF is momenteel dringend op zoek naar nieuwe pleeggezinnen en Janneke raadt het iedereen aan die ruimte en tijd heeft voor een pup. “Je krijgt erg goede begeleiding vanuit de KNGF en je helpt een andere met het adopteren van een pup. Dat is erg bijzonder”, aldus Janneke. 

We zochten nog veel meer voor je uit…

Redacteur/community manager gezocht

Toffe baan bij indebuurt Woerden

Toffe kans! Word redacteur/community manager bij indebuurt Woerden

Meer in deze categorie

Woerdenaren

Ga naar “Sabine ruilde Woerden in voor een huis op 250 meter hoogte: ‘Verkeersdrempels kennen ze hier niet’”

Sabine ruilde Woerden in voor een huis op 250 meter hoogte: ‘Verkeersdrempels kennen ze hier niet’

Ga naar “‘Je kunt overal thuis zijn’: Maaike trekt met haar gezin de wereld over”

‘Je kunt overal thuis zijn’: Maaike trekt met haar gezin de wereld over

Ga naar “Alleenstaande ouderen krijgen workshop van Bloomon: ‘Ze genieten echt van zo’n middagje uit’”

Alleenstaande ouderen krijgen workshop van Bloomon: ‘Ze genieten echt van zo’n middagje uit’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Microfiber quilt € 19,99”

Microfiber quilt € 19,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Tufted plaid € 14,99”

Tufted plaid € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Philips Airfryer kopstelling”

Philips Airfryer kopstelling

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Btg assistent”

Btg assistent

 • MBO Raad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Woerdens Bockbierfestival”

Woerdens Bockbierfestival

 • 2 oktober 2022
bockbiefestival
Ga naar “Peace, Love & Music Festival”

Peace, Love & Music Festival

 • 2 oktober 2022
festivalfestival
Ga naar “Historische Spelen”

Historische Spelen

 • Van 14 okt t/m 16 okt
Historische Spelen WoerdenHistorische Spelen Woerden
Ga naar “Legends of Rock Tribute Festival”

Legends of Rock Tribute Festival

 • 1 oktober 2022
Ga naar “Snertweek XXL”

Snertweek XXL

 • Van 24 okt t/m 30 okt