Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De favorieten van Dick: ‘De rijke historie maakt Woerden zo interessant’

Door Kirsten Bliekendaal 28 september 2019

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekjes. Deze week deelt Dick zijn hotspots in Woerden.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Over Dick

Dick Blok

Mocht je iets willen weten over de geschiedenis van Woerden dan kun je bij Dick Blok (71) terecht. Hij is dol op zijn Woerden en de rijke historie ervan. Op zaterdagen spreekt hij regelmatig toeristen aan om te vertellen over de herkomst van de kazen en de verhalen achter de gebouwen op het Kerkplein. “Op school had ik een docent die kon ontzettend enthousiast vertellen over de geschiedenis van Nederland, door hem ben ik into de cultuur en historie. Niet dat ik mijn beroep ervan heb gemaakt, maar ik zoek wel altijd alle musea en dergelijke op. Woerden heeft op dat gebied veel te bieden, denk maar eens aan de Romeinen die hier hun sporen achterlieten. Ik ben hier geboren en ik ga hier ook niet meer weg.”

Kerkplein

Kerkplein voetgangersgebied
Foto: indebuurt Woerden

“Minstens een keer per dag strijk ik neer op een terrasje aan het Kerkplein voor een koffie of thee. Het liefst zit ik bij Breuren of de Pompier. Het is er gezellig en je hebt ruime keuze uit restaurantjes. Vaak ga ik alleen, ik vind het dan leuk om contact te maken met de mensen die ik zie. Zeker op zaterdag als er markt is, dan maak ik altijd een praatje. Als ik doordeweeks geen zin heb om te koken dan ga ik ook altijd naar de Italiaan hier aan het plein. Ze hebben verrukkelijke lasagne, dat haal ik dan af en eet ik thuis op. Er is hier voor elk wat wils, dat maakt het ook zo gezellig.”

Kaasmarkt

Kaasmarkt Woerden handjeklap kaasrollen streekmarkt
Op de streekmarkt wordt wekelijks handjeklap gedaan om de prijs van kaas te bepalen. Foto: indebuurt Woerden

“In de zomer ga ik altijd op zaterdag naar de kaasmarkt, niet vanwege de kaas maar vanwege de mensen. Er komen veel toeristen op af. Als ik dan iemand Engels hoor praten stap ik er altijd op af. Ik vind het leuk om te vertellen over de stad en de kazen die ze zien. Daarnaast leer ik weer heel veel van hun cultuur, zo hoef ik geen verre reizen te maken. Laatst ontmoette ik een Indiaas stel, ze nodigden mij uit voor een lunch. Je merkt wel dat Woerden steeds meer toeristen trekt, dat komt denk ik doordat het plein ook zo gezellig is geworden. Er valt veel te vertellen over de stad, maar ik geef de toeristen ook altijd tips over dingen die ze buiten Woerden kunnen doen of zien.”

Van Rossum

Van Rossum Woerden is open op maandag
Foto: indebuurt Woerden

“Wist je dat het pand van Van Rossum zo’n 250 jaar oud is? Het interieur is echt een van de mooiste die ik ken, althans in Woerden. De ruimte is ontzettend goed ingericht, er is voldoende lichtinval. De verschillende functies, zoals vergaderen en de bar zijn slim van elkaar afgescheiden zonder dat de ruimte klein wordt. Er is echt goed over nagedacht. De oude sfeer is ook nog eens goed bewaard gebleven. Naast de inrichting vind ik het eten er ook erg goed. Als je op niveau wilt eten dan moet je hier gaan zitten. Als ik met gezelschap ben, dan ga ik hier altijd heen. Hun Italiaanse eten is mijn favoriet.”

Akoestival

“Vanaf de eerste editie heb ik Akoestival meegemaakt. Ik vind het een van de leukste festivals van Woerden. Er zijn altijd leuke bandjes en de muziek is tenminste niet zo ontzettend hard. Dan hoor je tenminste welk nummer ze spelen. Vroeger had ik daar geen problemen mee, maar ja, nu heb ik daar wat meer last van. Het hippietijdperk is tenslotte een beetje voorbij hè. Er is ook altijd een kunstmarkt bij, daar loop ik ook altijd overheen. Ik ben wat dat betreft wel een kunstliefhebber en Woerden kent ook wel weer veel kunstenaars. Het is leuk om dat lokale werk te zien.”

Protestantse kerk

Foto: Hanneke Stoof

“Het is de blikvanger van het Kerkplein, toch zijn er nog steeds mensen die niet in de Protestantse kerk zijn geweest. Wat mij betreft is de kerk echt een bezoekje waard, ook als je, zoals ik, niet gelovig bent. De historie van de kerk is heel bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat de kerk voor de renovatie helemaal bedekt was met wit pleisterwerk. Dat hadden ze erop gedaan om kosten te besparen. Ze hoefden dan namelijk het voegwerk niet bij te houden. Gelukkig is dat er nu allemaal af waardoor je de originele muren weer kunt zien. Als de toren open is dan ga ik altijd even naar boven. Dan zie je Woerden eens vanaf een ander perspectief. Het valt mij dan altijd op hoe groen de stad is.”

Lees ook:

didi

De favorieten van Didi: ‘Mensen kijken vanaf het terras’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...
Shoeby Woerden opening acties

Shoeby Woerden is open en dit wil je weten

We zijn weer een winkel rijker! En niet zomaar eentje want vanaf woensdag 2 oktober kunnen modeliefh...
annabel

De favorieten van Annabel: ‘Als ik aan Woerden denk, dan denk ik aan de vele feestdagen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

De favorieten van Mees: ‘Ik denk er niet aan om hier weg te gaan’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

De favorieten van Bianca: ‘Elke week ben ik wel te vinden op de plek waar ik werd grootgebracht’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

De favorieten van Max: ‘Vertrouwde sfeer op de plek waar ze me ‘Sjakie’ noemen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

De favorieten van Jennifer: ‘Elke jaar kijk ik naar die ene week uit’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Favorieten van

adv.