Winkelupdate: dit komt er in het pand van C&A aan het Kerkplein
Veel Woerdenaren vinden het onwijs jammer dat de C&A aan het Kerkplein uit de stad gaat vertrekken. Op 18 juni…
Van India naar Canada, naar de regenwouden van Ecuador. Annemiek van Gijn uit Woerden heeft aardig wat plekken op onze wereldbol gezien. Niet dat ze een bucketlist afwerkt, met haar reizen wil ze de natuur beschermen. ‘Toerisme is dé manier om de natuur te behouden.’
De één hangt met een camera uit de jeep om foto’s te maken van wilde dieren, terwijl de ander zich druk maakt om hun voortbestaan. Annemiek van Gijn doet beiden. Als wildlife-expert reist ze de wereld rond om de natuur te redden.
“Mijn leven lang heb ik ontzettend veel gereisd”, vertelt Annemiek. “Met de backpack, met een daktent door Namibië en ik had ook eens voor een half jaar een eigen auto in Zuid-Afrika. Ik ben nogal een natuurfreak en vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken.”
Tekst gaat verder na de foto >
Het was dertig jaar geleden toen ze door Sumatra reisde en besefte dat er iets goed mis was. “Het is het land waar de Orang Oetang leeft. Maar toen ik daar rondtrok, zag ik dat hele oerwouden waren omgekapt en dat er in de buurt van de olieraffinaderijen olie op de weg werd gegooid om het stof tegen te gaan. Er zijn veel misstanden waar wij niet vanaf weten, maar wel ontzettende impact hebben op de natuur. Het raakte mij heel erg. Ik wilde iets doen.” Ze meldde zich aan bij meerdere natuurbeschermingsorganisaties.
“Het bleek lastig om fondsen te krijgen. Voor de natuur hebben mensen minder geld over dan voor een stichting die zich inzet voor een Rembrandt. Gek, maar het is wel zo. Ik zag door mijn functie bij een reisorganisatie dat toerisme een mogelijkheid is om aan dat geld voor de natuur te komen.”
Want toeristen komen voornamelijk af op een mooie omgeving volgens Annemiek. “Als je zorgt dat er inkomen komt voor lokale bevolking die leeft bij nationale parken, dan inspireer je hen ook om de natuur te beschermen. Ze weten tenslotte dat de toeristen afkomen op dat mooie stukje natuur en de dieren die er leven. Als de tijger in India wordt gestroopt bijvoorbeeld, verliest het hele dorp inkomsten. Dus dat doen ze dan niet.”
Tekst gaat verder na de foto >
Komen die toeristen niet, dan gaat dat ten koste van die natuur. “Er is 4/5e van het regenwoud in Borneo weggekapt toen die plek nog geen bestemming was voor toeristen. De palmolieplantages vormden de enige bron van inkomsten voor de inwoners. Het regenwoud leverde hen niets op.” Dus zet Annemiek alles op alles om het toerisme in dat soort gebieden op gang te houden. “Duurzaam toerisme is de enige ondernemingstak waar je geld kan genereren zonder de natuur verder aan te tasten. Het draagt juist bij aan natuurbehoud.”
Dat je dan vaak vliegt naar die bestemmingen is een lastige als je kijkt naar duurzaamheid. “Daar heb ik veel over nagedacht. Uiteraard moet je de vluchten CO2 compenseren, maar ga je niet naar zo een land dan heeft dat een veel groter effect.”
Tekst gaat verder na de foto >
Annemiek heeft van haar passie voor de natuur, wildlife en reizen haar beroep gemaakt. Vanuit haar eigen reisbureau All for Nature Travel, helpt ze op een duurzame en kleinschalige manier mensen wereldwijd door toeristen naar bijzondere bestemmingen te sturen. “Door de natuur met eigen ogen te zien, ga je het echt waarderen. Waardoor je ook thuis weer anders naar je omgeving kijkt. Dat geloof ik echt.”
“Wat dat betreft kan ik iedereen aanraden de natuur in te gaan en te genieten van alles wat daar gebeurt. Dat kan ook dicht bij huis, zoals hier in het Brediuspark. Dan zie je waarom je je afval scheidt, waarom het belangrijk is zo min mogelijk plastic te gebruiken, te letten op duurzame palmolie in producten en iets te hergebruiken in plaats van nieuw te kopen. We moeten wel ons best doen om de natuur door te geven aan de volgende generaties.”
Tekst gaat verder na de foto >
Dat kan via duurzaam reizen, maar ook door andere keuzes te maken. “Ik zet mij in voor duurzaam toerisme, maar je kunt ook andere keuzes maken om de natuur te beschermen. Zoals minder vlees eten, minder consumeren of producten te kopen die van dichtbij komen. Iedereen maakt een eigen keuze, kijk voor jezelf wat voor jou haalbaar is.”
Met z'n viertjes uit eten?
Wij geven 4 diners voor 4 personen weg
Jij kunt een diner voor 4 personen winnen bij Tante Truus: we mogen er 4 weggeven
In onze gids
Populaire rubrieken