Annemiek pakt juist het vliegtuig om de natuur te beschermen: ‘Waar toeristen komen, zijn mensen zuinig op hun omgeving’

Annemiek controleert de lodges die ze aanbiedt aan haar klanten zelf op. Foto: Annemiek van Gijn

Van India naar Canada, naar de regenwouden van Ecuador. Annemiek van Gijn uit Woerden heeft aardig wat plekken op onze wereldbol gezien. Niet dat ze een bucketlist afwerkt, met haar reizen wil ze de natuur beschermen. ‘Toerisme is dé manier om de natuur te behouden.’

De één hangt met een camera uit de jeep om foto’s te maken van wilde dieren, terwijl de ander zich druk maakt om hun voortbestaan. Annemiek van Gijn doet beiden. Als wildlife-expert reist ze de wereld rond om de natuur te redden.

Reizen

“Mijn leven lang heb ik ontzettend veel gereisd”, vertelt Annemiek. “Met de backpack, met een daktent door Namibië en ik had ook eens voor een half jaar een eigen auto in Zuid-Afrika. Ik ben nogal een natuurfreak en vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken.”

Tekst gaat verder na de foto >

Annemiek in de Himalaya waar lokale bevolking zich inzet voor het behoud van de sneeuwluipaard omdat daar toeristen op af komen

Het was dertig jaar geleden toen ze door Sumatra reisde en besefte dat er iets goed mis was. “Het is het land waar de Orang Oetang leeft. Maar toen ik daar rondtrok, zag ik dat hele oerwouden waren omgekapt en dat er in de buurt van de olieraffinaderijen olie op de weg werd gegooid om het stof tegen te gaan. Er zijn veel misstanden waar wij niet vanaf weten, maar wel ontzettende impact hebben op de natuur. Het raakte mij heel erg. Ik wilde iets doen.” Ze meldde zich aan bij meerdere natuurbeschermingsorganisaties.

Mogelijkheid

“Het bleek lastig om fondsen te krijgen. Voor de natuur hebben mensen minder geld over dan voor een stichting die zich inzet voor een Rembrandt. Gek, maar het is wel zo. Ik zag door mijn functie bij een reisorganisatie dat toerisme een mogelijkheid is om aan dat geld voor de natuur te komen.”

Want toeristen komen voornamelijk af op een mooie omgeving volgens Annemiek. “Als je zorgt dat er inkomen komt voor lokale bevolking die leeft bij nationale parken, dan inspireer je hen ook om de natuur te beschermen. Ze weten tenslotte dat de toeristen afkomen op dat mooie stukje natuur en de dieren die er leven. Als de tijger in India wordt gestroopt bijvoorbeeld, verliest het hele dorp inkomsten. Dus dat doen ze dan niet.”

Tekst gaat verder na de foto >

Annemiek op pad met onderzoekers van het EHRA Elephant project in Namibie. “Olifanten die buiten het park komen vernietigen vaak de waterbronnen van de lokale dorpjes. Dit project heeft een aantal succesvolle methodes opgezet die olifanten op afstand houdt.

Komen die toeristen niet, dan gaat dat ten koste van die natuur. “Er is 4/5e van het regenwoud in Borneo weggekapt toen die plek nog geen bestemming was voor toeristen. De palmolieplantages vormden de enige bron van inkomsten voor de inwoners. Het regenwoud leverde hen niets op.” Dus zet Annemiek alles op alles om het toerisme in dat soort gebieden op gang te houden. “Duurzaam toerisme is de enige ondernemingstak waar je geld kan genereren zonder de natuur verder aan te tasten. Het draagt juist bij aan natuurbehoud.”

Vliegtuig

Dat je dan vaak vliegt naar die bestemmingen is een lastige als je kijkt naar duurzaamheid. “Daar heb ik veel over nagedacht. Uiteraard moet je de vluchten CO2 compenseren, maar ga je niet naar zo een land dan heeft dat een veel groter effect.”

Tekst gaat verder na de foto >

All for Natur Travel sponsorde een leeuw-zekere omheining in een dorp in Namibie. Op de foto staat Annemiek met de inwoners van dit dorp. Foto: Annemiek van Gijn

Annemiek heeft van haar passie voor de natuur, wildlife en reizen haar beroep gemaakt. Vanuit haar eigen reisbureau All for Nature Travel, helpt ze op een duurzame en kleinschalige manier mensen wereldwijd door toeristen naar bijzondere bestemmingen te sturen. “Door de natuur met eigen ogen te zien, ga je het echt waarderen. Waardoor je ook thuis weer anders naar je omgeving kijkt. Dat geloof ik echt.”

Brediuspark

“Wat dat betreft kan ik iedereen aanraden de natuur in te gaan en te genieten van alles wat daar gebeurt. Dat kan ook dicht bij huis, zoals hier in het Brediuspark. Dan zie je waarom je je afval scheidt, waarom het belangrijk is zo min mogelijk plastic te gebruiken, te letten op duurzame palmolie in producten en iets te hergebruiken in plaats van nieuw te kopen. We moeten wel ons best doen om de natuur door te geven aan de volgende generaties.”

Tekst gaat verder na de foto >

Ook in Woerden is de natuur dichtbij. Foto: indebuurt Woerden

Dat kan via duurzaam reizen, maar ook door andere keuzes te maken. “Ik zet mij in voor duurzaam toerisme, maar je kunt ook andere keuzes maken om de natuur te beschermen. Zoals minder vlees eten, minder consumeren of producten te kopen die van dichtbij komen. Iedereen maakt een eigen keuze, kijk voor jezelf wat voor jou haalbaar is.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Met z'n viertjes uit eten?

Wij geven 4 diners voor 4 personen weg

Jij kunt een diner voor 4 personen winnen bij Tante Truus: we mogen er 4 weggeven

Tante Truus

Meer in deze categorie

Woerdenaren

Ga naar “‘De bus trekt altijd de aandacht’: Sandra en Wim ‘runnen’ een bijzonder terras in Woerden”

‘De bus trekt altijd de aandacht’: Sandra en Wim ‘runnen’ een bijzonder terras in Woerden

Ga naar “Gluren bij de Buren! 26 tuinen en optredens op één middag in Woerden: ‘Elke tuin maakt zijn eigen feestje’”

Gluren bij de Buren! 26 tuinen en optredens op één middag in Woerden: ‘Elke tuin maakt zijn eigen feestje’

Truinen in de tuinen Kamerik
Ga naar “Velvet stoelen, speciale cocktails en gerechten om te delen in restaurant 2op12: ‘Het wordt anders dan Elpitha’”

Velvet stoelen, speciale cocktails en gerechten om te delen in restaurant 2op12: ‘Het wordt anders dan Elpitha’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Linnen broek € 9,99”

Linnen broek € 9,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Tefal Hard Titanium Pro pannen van € 40,99 voor € 20,49”

Tefal Hard Titanium Pro pannen van € 40,99 voor € 20,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “DDDDD keuken- textielsets van € 17,99 voor € 8,99”

DDDDD keuken- textielsets van € 17,99 voor € 8,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “25% korting BK Premium+ kookpannen en sets”

25% korting BK Premium+ kookpannen en sets

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Verkooptalent”

Verkooptalent

 • Mr Vallen
 • Fulltime/Parttime
Mr Vallen heeft een vacature voor verkooptalent in Harmelen dichtbij WoerdenMr Vallen heeft een vacature voor verkooptalent in Harmelen dichtbij Woerden

Topper

Ga naar “Gastvrouw of gastheer”

Gastvrouw of gastheer

 • De Mandemakers Groep
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Trajectbegeleider intern”

Trajectbegeleider intern

 • Ferm Werk
 • Fulltime/Parttime
Ferm Werk
Ga naar “Vacature Customer Operations Medewerker”

Vacature Customer Operations Medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Courier AH Online Woerden English €16.06 per hour!”

Courier AH Online Woerden English €16.06 per hour!

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Harley-dag Woerden”

Harley-dag Woerden

 • 9 juli 2022
Mini Harleydag Exercitieveld Woerden
Ga naar “Summerlake Outdoor Festival 2022”

Summerlake Outdoor Festival 2022

 • 17 september 2022
Ga naar “Akoestival en Kunstpark”

Akoestival en Kunstpark

 • 28 augustus 2022
Ga naar “Drakenbootrace”

Drakenbootrace

 • 3 september 2022
Ga naar “Foodtruckfestival HOPPAAA!”

Foodtruckfestival HOPPAAA!

 • Van 1 jul t/m 3 jul
hoppaaa woerdenhoppaaa woerden