Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit moet je als Woerdenaar weten over kaas

Door Jurgen Rupschus 19 november 2019

Als Woerden ergens bekend om wil staan, dan is het kaas, kaas en kaas. Natuurlijk, we zijn ook een vestingstad en we hebben veel met koeien. Maar kaas is een product waar onze stad groot is mee geworden. Kaas hoort bij Woerden en daarom moet je dit als Woerdenaar weten over kaas:

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is nou precies belegen?

Foto: indebuurt Woerden

We weten hoe een kaas smaakt, maar hoe komt de kaas aan de naam belegen of oud? Als een kaas 1 jaar in een kaaspakhuis ligt, dan noemen we het een oude kaas. Een kaas van 8 maanden is extra belegen, een van 4 maanden is belegen, een kaas van 7 á 8 weken is jong belegen en jonger dan dit is jong! En een oude kaas van 2,5 jaar oud noemen we ook wel een brokkelkaas.

45 keren per jaar

Foto: indebuurt Woerden

Een Noord-Hollandse kaas van één jaar oud wordt in een jaar 45 keer omgekeerd en gepoetst. En voordat de Noord-Hollandse kazen de winkel in gaan, is er twee kilo vocht uit. Hoe meer vocht er uit een kaas trekt, hoe meer smaak de kaas heeft. Het weer heeft veel invloed op de kazen. Als de luchtvochtigheid buiten hoog is, dan moeten we de kazen wel twee keer per dag keren. En als het buiten -10 graden is, dan is het in een kaaspakhuis 1 graad. Dit vertelde kaashandelaar Richard Karsemeijer ons eerder. Hij heeft een eigen kaaspakhuis in Woerden.

Tien liter melk nodig

Boerderijwinkel BoerBert Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Nog zo’n weetje dat je moet kennen als Woerdenaar. Voor één kilo kaas is er tien liter koeienmelk nodig. Nog een weetje erachteraan: voor officieel erkende weidemelk moet een koe minimaal 120 dagen per jaar (van het voorjaar tot najaar) minimaal zes uur per dag in de wei staan.

Hier in Woerden vind je echte boerenkazen

Kaasboerderij de Koepel Van Schaik Harmelen
Foto: indebuurt Woerden

Voor een echte boerenkaas kun je natuurlijk zelf langs bij de boer. Wij bezochten even geleden al eens boeren die nog altijd hun eigen kaas maken. En we hebben ze voor je op een rijtje gezet. Want als echte Woerdenaar moet je weleens langs de boer gaan voor een heerlijke kaas.

Kaasboerderij de Koepel Van Schaik Harmelen

Hier in Woerden koop je kaas bij de boer; superleuk om te doen en nog lekker ook

Kaasfonduen is natuurlijk per definitie al heerlijk. Althans, voor kaasliefhebbers dan. Maar wat de ...

Grote Woerdense kaasbedrijven

Foto: indebuurt Woerden

In onze stad hebben we bedrijven die qua naam zo groot zijn, dat we bijna niet geloven dat ze in Woerden zijn gevestigd. Bijvoorbeeld Alexanderhoeve, hiervan vind je 80 vestigingen in heel Nederland. En in 1912 begon het bedrijf in Woerden aan Geestdorp, waar de kaashandel en het hoofdkantoor nog steeds zijn gevestigd. Vorig jaar ging er eindelijk een filiaal in de Woerdense binnenstad open. Wist je ook dat we kaasbedrijven als ERU en Grozette in Woerden hebben? En Reypenaer rijpt de kazen ook nog altijd in een kaaspakhuis uit 1906 aan de Oude Rijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Kaaspakhuis aan de Emmakade.

ERU Kaasfabriek jaren 50 Woerden

Dit moet je als Woerdenaar weten over de ERU Kaasfabriek

Als Woerdenaren zijn we trots op alles wat leuk is én met Woerden te maken heeft. Een bedrijf dat al...
Binnenkijken bij Grozette open dag

Binnenkijken bij Grozette: ‘Het voelt hier echt als één grote familie’

Dat kaas en Woerden hand in hand gaan, zien we in de hele stad terug. Tijd om eens binnen te kijken ...
Jack Visser Jacks Cheese Woerden

Jack heeft zijn eigen kaashandel: ‘Geweldig om mijn kazen overal ter wereld in de winkel te zien’

Die Nederlandse kazen, daar zijn we met z'n allen natuurlijk hartstikke dol op. Jack Visser (35) had...
Binnenkijken kaaspakhuis Karsemeijer

Binnenkijken bij het kaaspakhuis van Karsemeijer: ‘Heerlijk om tussen al die kazen te lopen’

Bij de eerste stap die je er binnen zet, word je al overweldigd door die heerlijk kaasgeur. Dit is d...
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.