Lidia draagt een heel jaar lang dezelfde ‘eerlijke’ jurk

Door Sylvia Vos 19 september 2017

Wat zal ik vandaag eens aantrekken? Over die vraag hoeft blogger Lidia van Bodegraven al sinds 1 januari van dit jaar niet meer na te denken. Ze draagt namelijk elke dag dezelfde jurk. Dat moet voor sommigen als een ware nachtmerrie klinken. “Het is ook niet makkelijk”, vertelt Lidia. “Maar, het is voor een goed doel.”

“Wist je dat er voor een katoenen shirt liters water op gaan met het kweken van de katoenplant? En dat dat dus in landen waar het al slecht is enorme droogte veroorzaakt?” Aan het woord is de 31-jarige Woerdense blogger Lidia van Bodegraven. Duurzaamheid in de zin van zonne-energie en zo, dat vond ze maar een vaag onderwerp. Maar duurzame kleding, dat sprak veel meer tot haar verbeelding. En dus startte ze een blog ‘All about fair fashion’.

Eerlijk doen

Lidia: “De arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, dat soort dingen raakt me. Ik las een interview met Martine Vonk (een van de voorvechters van duurzaamheid) die vertelde dat ze alleen duurzame kleding draagt. Ik raakte geïnspireerd en dacht: dat wil ik ook, nu ga ik alleen maar eerlijk doen.”

‘Weet je dat in veel kledingkasten maar 20% van de kleding gedragen wordt?’

Een radicale omschakeling, zo vermoedde ze zelf van tevoren. “Maar dat is helemaal niet zo, het vraagt alleen om een omslag in je denken. Ik ging naar de winkel van Floortje Dessing in Utrecht en kocht een spijkerbroek. Die kostte €120,-. Mijn hele garderobe aanpassen, dat ging dus niet. Maar tweedehands shoppen is ook oké. Dus ik doe het zo: voor kleding waar ik lang mee doe, soms wel vijf jaar, investeer ik in eerlijke en wat duurdere kleding. Voor trendgevoelige kledingstukken ga ik naar tweedehandswinkels.”

Dress diary

Het idee om een jaar lang dezelfde jurk te dragen, bedacht Lidia niet zelf. “Er zijn al veel mensen geweest die dit gedaan hebben en daar had ik over gelezen. Ik houd wel van acties, van iets geks, dus die uitdaging wilde ik ook wel aangaan. En een uitdaging was het, vooral in de zomer was het behoorlijk warm met een donkerblauwe jurk, zo ontdekte Lidia.

One year One dress Lidia van Bodegraven
Foto: all about fair fashion

Negen maanden is ze nu op weg, op 1 januari 2017 startte Lidia met de uitdaging, en daar schrijft ze uiteraard over op haar blog. Wekelijks houdt ze daar haar Dress diary bij. Daarin vertelt ze over de uitdagingen waar ze tegenaan loopt, maar daar laat ze ook zien op hoeveel verschillende manieren je één kledingstuk kunt dragen. Casual over een spijkerbroek heen, netjes met een jasje erop, als rok, zelfs ín een broek gestopt draagt ze haar jurk op een toffe manier. Of eigenlijk jurken, want ze heeft er twee zodat er telkens eentje in de was kan.

Duur en oubollig?

“Ik hoop mensen te inspireren om bewust na te denken welke kleding ze kopen en door welke mensen het gemaakt wordt. En dat iedereen die dit leest, zelf ook een stap zet. Al is het maar een kleine stap. Koop bij de H&M eens een biologisch shirtje van hun Conscious-label in plaats van een katoenen shirt. Dat is echt niet superduur. Dat is vaak het idee, dat eerlijke kleding duur en oubollig is, maar dat is echt niet zo.

Bovendien, ik hoop dat mensen nog eens kritisch naar hun kledingkast kijken, welke kledingstukken best een tweede leven kunnen krijgen door het met iets anders te combineren. Weet je dat in veel kledingkasten maar 20% van de kleding gedragen wordt?”

Behalve mensen inspireren met haar blogs heeft Lidia ook een inzameling gekoppeld aan haar actie One dress, one year, namelijk voor Solidaridad, een organisatie die zich inzet voor eerlijke omstandigheden in de kledingindustrie, van arbeider tot consument.

Eerlijk winkelen in Woerden

Voor de website Eerlijkwinkelen.nl ging Lidia onlangs in Woerden op pad om ‘eerlijke’ shoppers te laten zien waar ze terecht kunnen. En dat is op verrassend veel plekken, ontdekte ze. Dan gaat het niet alleen om kledingwinkels, maar ook bijvoorbeeld waar je tijdens het shoppen ‘eerlijk’ kunt lunchen.

De complete Woerdense lijst wordt in oktober gepubliceerd. “Ik dacht dat ik tot ongeveer tien plekken zou komen, maar het is veel meer.”

Woerdenaar van de Week

Ken jij iemand van wie jij vindt dat hij/zij de volgende Woerdenaar van de week zou moeten zijn? Laat het ons weten. Vorige week vertelde Woerdenaar Jos Nederend over ‘zijn’ jubilerende Watersportvereniging de Greft.