Verpakkingsvrij winkelen: zo doe je dat in Woerden

Jacqueline van Noordenne met haar duurzaam geshopte producten Foto; Kirsten Bliekendaal

Nootjes vullen in je van huis meegenomen bakje en groenten in een netje. Winkelen zonder verpakking is niet ingewikkeld. Klimaatburgemeester Jacqueline van Noordenne liet het ons zien tijdens een rondje door de binnenstad. “Op eitjes en thee krijg je zelfs korting met je eigen verpakking.”

“Wil je deze vullen met Earl Grey?”, vraagt Jacqueline aan Phuong Pham in theewinkel Amiza terwijl ze een blikje overhandigt. “Dit doe ik altijd, zeker bij thee is het makkelijk omdat dat al vaak uit grote blikken wordt geschept in de winkel.”

Thee met korting

Phuong pakt het blikje aan: “Dit doen wel meer mensen. Het scheel toch weer een zakje.” En elke stap de goede richting in telt volgens Jacqueline. “Zoveel verpakkingsmateriaal is helemaal niet nodig en niet duurzaam. Maar helaas is het nog vaak zo dat mensen in een vast patroon zitten en er niet bij stil staan dat ze hun eigen verpakking ook mee kunnen brengen naar een winkel.”

Tekst gaat verder na de foto

Bij Fudge krijgen klanten die hun eigen verpakking meebrengen korting op de thee Foto: Kirsten Bliekendaal

Om meer Woerdenaren te wijzen op de mogelijkheden om verpakkingsvrij te winkelen in de binnenstad, organiseert Duurzaam Woerden zogenoemde Zero Waste wandelingen (ook op aanvraag). “Je kunt je gratis aanmelden en tijdens de wandeling gaan we langs lokale ondernemers om te laten zien waar en hoe je met je eigen meegenomen potjes, bakjes en zakjes duurzaam kunt winkelen. Als je weet waar het kan, dan neemt dat ook een bepaalde drempel weg hopen we.”

Eieren

Bij Cromwijk kaas en kip is er geen sprake van een drempel. Daar zijn ze inmiddels gewend aan Woerdenaren die er hun meegebrachte eierdozen komen hervullen. “We geven 1 cent korting per ei als je je eigen verpakking meeneemt”, zegt een van de medewerkers. Jacqueline gaat nog een stapje verder en haalt een kaaspapier uit haar tas als ze om een stuk kaas vraagt. “Dit papier gebruik ik alleen om de kaas in te vervoeren, thuis gaat de kaas in een speciale bak. Dus nee dit is niet vies, het is praktisch en het bespaart weer een papier hier in de winkel.”

Tekst gaat verder na de foto‘s

Toch kunnen wij ook wel begrijpen dat het soms vreemd voelt om een eigen doosje of papiertje uit de tas te halen midden in een winkel. “Ik voel me daar niet vervelend bij”, zegt Jacqueline. “Ik vind het eigenlijk meer stoer en hoop dat mensen die mij het zien doen geïnspireerd raken en denken ‘oh zo kan het dus ook’.”

Olijven

Zo gaf ze laatst nog een potje weg in supermarkt Middellandse Zee toen ze haar bakje vulde met olijven en een vrouw haar vragend aankeek. “Ik vroeg of ze misschien ook een bakje bij zich had. Dat had ze niet, dus bood ik haar een potje aan die ik nog in mijn tas had. Ik hoop dat ze voortaan dat potje gaat gebruiken voor de olijven.”

Jacqueline zou het liefst van de daken schreeuwen dat mensen iets duurzamer mogen gaan leven en dat het niet zo ingewikkeld is, maar ze weet ook dat prediken geen zin heeft. “Dan krijg je alleen maar weerstand, ik hoop gewoon door zelf het voorbeeld te geven en met initiatieven vanuit de Duurzaamheidswinkel mensen te inspireren. Elk stapje is er één.”

Tekst gaat verder na de foto‘s

Zo’n stapje kan het laten vullen van een meegebrachte pot met nootjes zijn bij Branderij Joost of bijvoorbeeld een salade scheppen uit de saladebar bij De FruitCompany. “Eerst dacht ik dat de saladebar duurder was, maar kijk”, zegt Jaqueline terwijl ze een plastic zak met sla uit het schap naast de saladebar pakt. “Dit is duurder per 100 gram dan de sla in de salade bar! Sinds ik dat weet, schep ik alleen nog uit de saladebar.” Uiteraard in een zelf meegenomen zakje.

Cadeautjes

En zoek je een cadeautje voor iemand. Ook dat kan duurzaam laat Jacqueline ons zien. “Kijk eens naar de lokale producten die we hier in Woerden hebben. Dat komt van dichtbij! Deze kaarsen bijvoorbeeld”, zegt ze nadat we Atelier Buitengewoon zijn binnen gestapt. “De kaarsen maken we deels van oud kaarsvet. Iedereen kan hier zijn of haar oude kaarsvet inleveren”, legt Yvonne Hoebers uit. “En van oude deken, die je hier ook in kunt leveren, maken we kussentjes.”

Tekst gaat verder na de foto‘s

De Woerdense ondernemers dragen ieder op hun eigen manier een steentje bij aan het verbeteren van het klimaat merken we als we de ronde door de binnenstad lopen. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de Zeeman een bak waar je oude, maar nog draagbare kleding in kunt leveren? En dat sinds kort alle wenskaarten zonder plastic worden verkocht.

Voor een prikkie

Bij Fudge staat buiten een tafel met producten voor een prikkie omdat ze bijna over de datum zijn en bij drogisterij Stouthart kun je terecht voor zeep uit Woerden en het hervullen van schoonmaakmiddelen als aceton. Bij familie van Rijk kun je je eigen pindakaaspot vullen (hoe leuk!). En ken je de ruilkast met o.a. stekjes al in de Duurzaamheidswinkel?

Jacqueline: “Het is goed te zien dat er tenminste iets gebeurd op dit gebied, ik hoop dat steeds meer Woerdenaren duurzamere keuzes gaan maken.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Ken jij deze verdwenen winkels in Woerden nog?”

Ken jij deze verdwenen winkels in Woerden nog?

Personal stylisten Arthur & Willemijn Woerden
Ga naar “Nieuw jaar, nieuwe look: zo geef je je huis een make-over zonder veel kwijt te zijn ”

Nieuw jaar, nieuwe look: zo geef je je huis een make-over zonder veel kwijt te zijn 

Ga naar “Tip! Zo hoor je het meteen als er een nieuwe zaak opent in Woerden”

Tip! Zo hoor je het meteen als er een nieuwe zaak opent in Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Ariel pods+ van € 54,95 voor € 21,98”

Alle Ariel pods+ van € 54,95 voor € 21,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Functioneel Beheerder”

Functioneel Beheerder

 • Ferm Werk
 • Fulltime/Parttime
Ferm Werk
Ga naar “Secretaresse”

Secretaresse

 • Luba Uitzendbureau Woerden
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden”

Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden

 • Stadsmuseum Woerden
 • T/m 6 feb

Topper

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 maart 2023
Repair Café Woerden
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 februari 2023
Repair Café Woerden