Advertentie wordt geladen…

Groot gemis of juist niet: 9 x verdwenen straatnamen in Woerden

Gebouwen, bomen, stadspoorten of een gracht, door de jaren heen verdwijnt er zo nu en dan weleens wat in een stad. Soms logisch, maar achteraf toch vaak heel jammer. In Woerden hebben we ook aardig wat verdwenen straatnamen. Wat nu de Rijnstraat is, heette vroeger gewoon Rijn, omdat het water nog dwars door de stad liep. Qua naam niet een grote wijziging, maar er zijn straatnamen, die zijn gewoon helemaal foetsie. Jammer of juist niet? Check deze in rook opgegane namen maar.

Advertentie wordt geladen…

Strontsteeg

paardensteeg
Foto: indebuurt Woerden

Wat een naam! Helemaal lekker als je daar een restaurant wil vestigen. Wat we nu kennen als de Paardensteeg heette vroeger de Strontsteeg. De steeg werd ook wel Heerensteeg genoemd en in 1896 werd er voor de naam Paardensteeg gekozen. Tja, beter dan stront, toch? De volgende verdwenen straatnamen, klinken iets mooier in de oren, lees maar snel verder!

Plataanweg

Rotonde Hollandbaan Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Wist je dat de Molenvlietbaan vroeger de Plataanweg heette? Plataan is een geslacht van bomen, weet je dat ook weer. Omdat deze weg parallel liep (en nog altijd doet) aan de Langewieker Molenvliet, vond de gemeente Plataanweg niet meer passen bij de toen nieuwe wijk Molenvliet. En werd de weg omgedoopt tot de Molenvlietbaan.

Rietvelderstraat

Foto: indebuurt Woerden

Hofstraat en Rietvelderstraat waren de namen van wat we nu kennen als de complete Voorstraat. De naam Voorstraat bestond ook al, maar dat was alleen de naam van het gedeelte tussen de Kruisstraat en de Sint Pietersteeg. De oostkant van de straat heette de Hofstraat en de westkant van de straat heette de Rietvelderstraat. Leuk weetje: in de Rietvelderstraat woonden vroeger de belangrijkste Woerdenaren zoals de burgemeester, notaris en de dokter. Later verhuisden zij naar de Oostdam, naar het Gouden Laantje. In 1896 werd het besluit genomen door de gemeenteraad om de hele straat de naam Voorstraat te geven. Op naar de volgende verdwenen straatnaam!

Kiekensteeg

kiekensteeg
Foto: indebuurt Woerden

De kazerne in de binnenstad werd in 1762 gebouwd, dus je kunt je voorstellen dat de straatnaam Kazernestraat (gegeven in 1896) ooit anders heette. De straat heette ooit Kiekensteeg en werd ook wel Zwarte Kiekenbuurt en Kuykensteeg genoemd. In een artikel in de Nieuwe Leidsche Courant uit 1972 (dat ging over het 600-jarig bestaan van Woerden) staat dat zwarte kieken is afgeleid van het Latijnse ‘niger pullus’ (vrij vertaald: zwarte kuiken). In de tijd van de Romeinen zou zo het buurtschap zijn genoemd, is te lezen in het oude artikel.

Moddersloot

wagenstraat
Foto: indebuurt Woerden

Weer zo’n lekkere naam: Moddersloot. In stukken uit 1546 kwam deze naam al voor in de archieven. De straat werd ook Blindeweg genoemd, omdat de straat doodliep tegen een stadswal. Maar de naam die het meest werd gebruikt was Moddersloot. Er liep heel lang geleden namelijk een watertje op die plek die we nu kennen als de Wagenstraat. Daar lees je hier meer over. Het slootje werd in 1637 gedempt en de naam Moddersloot vond men niet echt meer passend in een schone en deftige stad als Woerden.

Halvemaanstraat

Bloesembomen Walzicht
Foto: indebuurt Woerden

In Woerden hadden we ooit een Halvemaanstraat. Klinkt best mooi toch? Nadat er heel lang geleden stadswallen tegen de grond gingen, bleef er een stuk water over. En dat had precies de vorm van een halve maan. Op die plek stond ook een ravelijn met de naam Halvemaan. Dus logisch om de straat daarnaar te vernoemen. Daar waren de bewoners van de straat het blijkbaar niet mee eens. De naam week namelijk af van de andere straatnamen in de buurt. Die waren allemaal vernoemd naar leden van het Koninklijk huis. De Halvemaanstraat kennen we nu als de Prinses Beatrixstraat, die naam kreeg het in 1938. Tijdens de Duitse bezetting kreeg de straat toch weer tijdelijk zijn oude straatnaam terug. Na de bevrijding kreeg het weer de koninklijke naam.

Poelstraat

ken je eigen stad Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Het is misschien wel een van de mooiste straatjes in Woerden: de Hogewalstraat. Deze straat stond tot 1960 bekend onder een andere naam, namelijk de Poelstraat of kortweg Poel. Bij de Torenwal lag een watertje, een poel, waaraan de de straat zijn naam te danken had. Dit poeltje was vermoedelijk een restant van de in 1885 gedempte Keizersgracht. In de jaren 30 van de vorige eeuw wilden bewoners een andere naam voor hun mooie straatje. Plantsoenstraat leek ze wel mooi, maar helaas werkte de gemeente destijds niet mee. De straat kreeg zo’n dertig jaar later toch nog een andere naam: de Hogewalstraat, naar de Hogewal.

Kloosterweg

wilhelminaweg
Foto: indebuurt Woerden

Hoe logisch had deze naam geweest? Kloosterweg voor de weg waaraan Het Klooster is gevestigd. Nou, die naam had het heel even gehad. Je kent de weg nu als de Wilhelminaweg, maar tijdens WOII wilde de Woerdense afdeling van de NSB een andere naam, namelijk Willem de Zwijgerweg. De burgermeester destijds besloot in 1942 om de weg om te dopen in Kloosterweg. Na de bevrijding kreeg de straat de naam Wilhelminaweg weer terug.

Papaverstraat

Aldi industrieweg Woerden
Google Street View

Wist je dat de Industrieweg in Woerden tot 1967 de Papaverstraat heette? Die naam heeft de straat maar vier jaar mogen dragen. In het Bloemenkwartier werd elke straat vernoemd naar een bloem en ook de Papaverstraat hoorde daarbij. Omdat industrieterrein Honthorst uit de grond werd gestampt, was de bloemennaam niet meer zo toepasselijk. In 1967 werd de naam gewijzigd in Industrieweg.

Of dit alle verdwenen straatnamen zijn? Zeker niet! Zo hadden we ook ooit een Haverstraat (nu Havenstraat) in Woerden. Daar zit nog een leuk verhaal achter, lees hier maar.

Bron: De straatnamen van Woerden, W.R.C. Alkemade en L.Ci.M. Peters.

We zochten nog veel meer voor je uit…

 

 

 

Dit vind je misschien ook wel interessant:

Meer in deze categorie

Toen in Woerden

Ga naar “Vogelvlucht: 7 x toffe oude luchtfoto’s van Kamerik”

Vogelvlucht: 7 x toffe oude luchtfoto’s van Kamerik

luchtfoto kamerik
Ga naar “Loop je over het Kerkplein, dan loop je nu over werelderfgoed”

Loop je over het Kerkplein, dan loop je nu over werelderfgoed

drone woerden
Ga naar “Schets uit 1968: zo had het Kerkplein er ook uit kunnen zien”

Schets uit 1968: zo had het Kerkplein er ook uit kunnen zien

Schets Kerkplein 1968

In onze gids

Ga naar “Bierwinkel Tjokko 2.0”

Bierwinkel Tjokko 2.0

 • Kerkweg 1
 • Bierwinkel
 • 09:00 - 18:00
Bierwinkel Woerden en omgeving Harmelen Tjokko

Nu geopend

Ga naar “De Levensgenieters”

De Levensgenieters

 • Dorpsstraat 97
 • Speciaalzaken
 • 10:00 - 18:00
De Levensgenieters Harmelen

Nu geopend

Ga naar “Jones & Jones Outlet Woerden”

Jones & Jones Outlet Woerden

 • Voorstraat 72
 • Kledingwinkels
 • 10:00 - 17:30
Jones en Jones Outlet

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Exclusieve lingerie in Woerden”

Exclusieve lingerie in Woerden

 • Subliem with LEF
 • Geldig t/m 18 augustus 2021

Topper

Ga naar “Midzomer Theater”

Midzomer Theater

 • Buitenplaats Kameryck
 • Geldig t/m 14 augustus 2021
Ga naar “Kip van de braai op zondag!”

Kip van de braai op zondag!

 • Buitenplaats Kameryck
 • Geldig t/m 31 augustus 2021
kameryck braai
Ga naar “Alle tuinkussens 1+1 gratis, vanaf € 5,00”

Alle tuinkussens 1+1 gratis, vanaf € 5,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Lenovo Ideapad 3 11,6″ Chromebook € 199,00”

Lenovo Ideapad 3 11,6″ Chromebook € 199,00

 • Lidl
 • Geldig t/m 27 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Coördinator”

Coördinator

 • Stichting Present Woerden
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bediening”

Medewerker Bediening

 • De Kade
 • Parttime
Ga naar “Cateringmedewerker”

Cateringmedewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur Woerden”

Taxichauffeur Woerden

 • Top Support Nederland BV
 • Parttime
Ga naar “Content specialist”

Content specialist

 • Lodger
 • Fulltime/Parttime
Lodger Woerden