Wist je dit? Deze 9 bekende sporters zijn geboren in Woerden

Door Jurgen Rupschus 31 juli 2017

Dat er veel talent in Woerden rondloopt, dat weten we natuurlijk al lang. Maar wist je ook dat er Olympische-, Europese- en wereldkampioenen in de gemeente Woerden zijn geboren? Wij zetten een aantal van deze bekende en internationale topsporters voor je op een rijtje:

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Arie van Vliet

Arie van Vliet geboren in Woerden
Foto: ANP

Een van de topsporters die is geboren in Woerden, is Arie van Vliet. Hij deed het erg goed op de fiets. En niet zomaar toeren door het Groene Hart. Hij won medailles op de Olympische Spelen en op wereldkampioenschappen. Op zijn achttiende won hij al een zilveren medaille op de wereldkampioenschappen wielrennen op de baan. In 1934, tijdens de Olympische Spelen van Berlijn, won Arie goud op de tijdrit en zilver op de sprint. Wereldkampioen sprint werd hij in 1938 en 1953.

En de lijst gaat nog door: veertien keer Nederlandse kampioen in totaal, vier keer een wereldrecord op de tijdrit en nog een paar keer wereldkampioen. Hij werd (mede door zijn bril) ook wel ‘le professeur du cyclisme’ genoemd. Bij de Oostsingel staat een standbeeld van twee wielrenners ter ere van deze held. In 2001 overleed Arie op 85-jarige leeftijd in Woerden.

Quirine Lemoine

Quirine Lemoine geboren in Woerden
Foto: EPA

Onlangs won ze nog een WTA-toernooi in Zweden samen met haar dubbelpartner Arantxa Rus. Daarnaast heeft de linkshandige speelster in het enkelspel al vijftien ITF-toernooien (zeg maar het zusje van de WTA-tour) op haar naam staan. In het dubbelspel zijn dat er meer dan tien. Goed bezig Quirine!

Ralf van der Rijst

Ralf van der Rijst geboren in Woerden
Foto: ANP

Ralf was een langebaanschaatser en beleefde zijn hoogtepunt in 2003. Toen won hij zilver op het wereldkampioenschap afstanden in Berlijn. Dit deed hij op zijn favoriete afstand, de 1.500 meter. Ralf is geboren in Woerden en werkt nu als prestatiemanager voor de paralympische sport bij NOC*NSF.

Anouk Hoogendijk

Anouk Hoogendijk geboren in Woerden
Foto: ANP

Het vrouwenvoetbal is in opkomst. En dat hebben we onder anderen te danken aan deze vrouw. Anouk kwam bij FC Utrecht terecht door het mee te doen met het tv-programma ‘Geef nooit op’. En dat heeft ze ook zeker niet gedaan. Ze heeft onder andere bij Arsenal en Ajax gespeeld en ze heeft meer dan honderd interlands op haar naam staan. Ze werd in haar loopbaan twee keer landskampioen met SV Saestum.

Inmiddels is ze gestopt met voetbal. Tijdens en EK voetbal voor vrouwen zien we Anouk als analist bij de NOS.

Erwin l’Ami

Erwin l'Ami geboren in Woerden
Foto: ANP

Deze denksporter is ook geboren in Woerden. Erwin is schaakgrootmeester en begon al toen hij vier jaar was. Op zijn twaalfde werd hij al kampioen van Schaakclub Woerden bij de senioren. De oud-leerling van het Kalsbeek College won in 2015 de Rabat Blitz Marathon in Marokko. In 2008 behaalde hij een gedeelde tweede plaats op het EK in Plovdiv en in 2010 won hij het open NK in Dieren.

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk geboren in Harmelen
Foto: ANP

Ellen is geboren in Harmelen. Deze vrouw gaat als een straaljager over de weg en heeft als bijnaam, jawel… ‘The Animal’. In de tijdrit is ze bijna niet te kloppen. Van haar erelijst kunnen we bijna een boekwerk maken. We noemen er een paar: drie keer Nederlands kampioen op de tijdrit, drie keer wereldkampioen in een ploegentijdrit, een keer wereldkampioen individuele tijdrit, gouden plak met haar tijdrit op de Europese Spelen van 2015 en Europees kampioen tijdrijden in 2016. En zo gaat het nog wel even door. Go Ellen!

Patrick van Diemen

Patrick van Diemen geboren in Woerden
Foto: ANP

Misschien herken je hem nog wel van de Panini-plaatjes. Patrick (rechts op de foto) was een profvoetballer die onder andere bij RKC Waalwijk, NEC, AZ en FC Utrecht heeft gespeeld. Hij voetbalde ook voor het Belgische Anderlecht, waarmee hij twee keer landskampioen werd.

Een andere voetballer, geboren in de gemeente Woerden, die nu in de Eredivisie speelt is Dico Koppers. De verdediger van PEC Zwolle is geboren in Harmelen.

Floortje Mackaij

Floortje Mackaij geboren in Woerden
Foto: ANP

Dat we in Woerden goed kunnen fietsen, dat bewijst deze dame ook keer op keer. In 2015 schreef zij Gent-Wevelgem op haar naam. En vorig jaar won ze het jongerenklassement van de Energiewacht Tour. Ze rijdt net als Ellen van Dijk voor Team Sunweb. We hebben zo het gevoel dat we nog veel van Floortje gaan horen. De geboren Woerdense is namelijk nog maar 21 jaar.

Jiske, Esther en Diede

Jiske Griffioen geboren in Woerden
Foto: ANP

Een van de beste rolstoeltennisspeelsters ter wereld in geboren in Woerden. En dan praten we niet alleen over zevenvoudig Paralympisch kampioene Esther Vergeer (die ook is geboren in Woerden). Esther is inmiddels gestopt met tennissen. Maar Jiske Griffioen slaat nog steeds goed van zich af. In het enkelspel heeft ze 49 toernooien al gewonnen. En in het dubbelspel zijn dat er bijna honderd. Wat een kampioene is dat.

Esther Vergeer
Esther Vergeer. Foto: ANP

Een andere topper in het rolstoeltennis is Diede de Groot. Ook zij is geboren in Woerden. Zij won onlangs nog het grastoernooi Wimbledon.

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.