Hoeveel inwoners heeft Woerden? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Woerden, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Woerden?

Woerden telde 1 januari 2017 51 513 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 577 inwoners per vierkante kilometer. De leeftijdcategorie 45 t/m 65 jaar is met ruim 28% het sterkst vertegenwoordigd. Bijna 46% van de inwoners is ongehuwd. Daarnaast is 6,4% procent van de inwoners gescheiden en bijna 42% getrouwd.

Kerkplein Pompier Petrustoren

Welke wijken zijn er?

Woerden bestaat officieel uit de volgende wijken, buurten en kernen:

Bloemenwijk
Woerden Noord
Oudeland en Meander
Staatsliedenkwartier
Kromwijk
Boerendijk
Bomenwijk
Tournoijsveld
Molenvliet
Waterrijk
Barwoutswaarder
Rietveld
Geestdorp
Breeveld
Snel & Polanen
Zegveld
Stichtse Meije
Kamerik (waaronder Kanis)
Mijzijde
Oud-Kamerik
Teckop
Houtdijken
‘s-Gravesloot
Harmelen (waaronder Haanwijk)
Harmelerwaard
Breudijk
Gerverscop
Reijerscop

Wat maakt Woerden zo bijzonder voor ondernemers?

Woerden is een goede stad om in te ondernemen. Vanwege de gunstige ligging is Woerden aantrekkelijk voor vestiging en groei van bedrijven. Er is bovendien een hoge mate van verbinding en betrokkenheid in Woerden, zowel tussen inwoners onderling, als tussen de mix van bedrijven, inwoners en gemeente.

Hoe zit het met het verleden?

Overal in het centrum van Woerden zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. Het stamt uit de Romeinse tijd, toen rond 41 n.Chr het castellum Laurium op werd gesticht. Dit castellum was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Laurium is in gebruik geweest tot omstreeks 270. Er is een aantal Romeinse schepen in Woerden gevonden en een replica wordt gebruikt voor rondvaarten

Woerden kreeg op 12 maart 1372 stadsrechten. In 1410 begon de bouw van het Kasteel van Woerden, in 1501 van het stadhuis en in 1755 van de stellingmolen De Windhond. Deze gebouwen bestaan nog steeds en zijn iconen en trekpleisters in de stad. Net als de pittoreske haven.

Haven Woerden

Waar staat Woerden om bekend?

Woerden heeft een authentieke sfeer en charme. Ze promoot zichzelf als hoofdstad van het Groene Hart. Kaas is een belangrijk product in Woerden en een trekpleister voor toeristen. Woerden heeft stadsrechten en een binnenstad tussen de Singels. Tegelijkertijd heeft Woerden de gemoedelijkheid en vriendelijkheid van een dorp. Woerden zit vol restaurantjes en cafés met terrassen, waar het regelmatig hartstikke gezellig is tot laat op de avond. 

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Woerden?

De ‘Woerse’ binnenstad barst van de interessante highlights. Een aantal dingen die je zeker ‘moet doen’ willen we je niet onthouden:

Molen de WindhondWie zijn de burgemeester en wethouders van Woerden?

De Burgemeester van Woerden is Victor Molkenboer. De wethouders zijn Arjan Noorthoek (CDA), Arthur Bolderdijk (Lijst van der Does), Tymon de Weger (CU/SGP) en George Becht (D66).

Hoe is het met de bereikbaarheid van Woerden?

Woerden ligt centraal gelegen in het land en is het makkelijkst bereikbaar via de A12, via twee afslagen sinds juni van 2018. Ook via de A2 en N401, N212 en N198 is Woerden bereikbaar. Deze route gaat dwars door het Groene Hart en is een aanrader vanwege de prachtige natuur. 

Op deze plekken bij Woerden vind je vaak een mobiele flitscontrole

Liever met de trein? Woerden heeft een eigen treinstation en is slechts 10-15 minuten verwijderd van Utrecht Centraal en ongeveer een half uur van Rotterdam. 

Ook om te varen is de ligging van Woerden ideaal. Woerden ligt op de route tussen Utrecht en Den Haag dankzij de Oude Rijn. 

Station Woerden perron avond doen in Woerden

Gestrand op het station? Dit kun je doen in Woerden

Je zou maar 13 dagen moeten wachten op de trein. Liever niet natuurlijk. Maar afgelopen jaar was dit...
Station Woerden
Foto: ANP