Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Caroline is uitvaartbegeleidster: ‘Droevig, ja. Maar er wordt ook zeker gelachen’

Aangeboden door Amenti Uitvaartverzorging 7 januari 2021

Amenti Uitvaartverzorging is voor Woerdenaren geen onbekende naam. Iedereen rijdt wel eens langs het mooie witte pandje op de hoek van de Wilhelminaweg waar het bedrijf gevestigd is. Volgens mede-eigenaresse Caroline de Bruijn zijn mensen vaak verrast als ze voor het eerst binnenkomen. “Mensen hebben een ouderwets beeld bij uitvaartverzorging”, vertelt ze. “Toen ik in het vak begon vroeg mijn man of ik ‘zo’n zwarte kraai’ zou worden. Nee, zei ik. Ik ga het heel anders doen.”

Caroline is inmiddels 12 jaar als uitvaartbegeleidster werkzaam, waarvan acht jaar bij Amenti. Geen uitvaart is volgens haar hetzelfde. “Als mensen aan een uitvaart en uitvaartbegeleiding denken, dan denken ze vaak aan mannen in zwarte pakken”, vertelt ze. “Dat is bij ons echt anders. Ten eerste zijn we vrouwen en ten tweede dragen we geen zwarte pakken. Wij houden wel van een beetje kleur en onze aanpak is echt anders.”

Er wordt ook gelachen

Het verliezen van een dierbare is altijd een droevig moment. Volgens Caroline geeft dat idee echter vaak een verkeerd beeld van haar vak als uitvaartbegeleidster. “Je bent altijd met verdriet bezig, dat klopt. Maar er wordt ook gelachen met de nabestaanden. Als wij binnenkomen is het eerste verdriet al geweest en worden er mooie herinneringen opgehaald. Vanuit de gesprekken en verhalen gaan we aan de slag om een mooie uitvaart te organiseren. Vaak is dat de eerste stap in de rouwverwerking. Mensen kijken dan later terug op een dag die passend was voor hen en de persoon van wie ze afscheid hebben genomen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het team van Amenti – Foto: Amenti Uitvaartverzorging

Persoonlijke uitvaart

“Bij Amenti gaan we voor een persoonlijke uitvaart. Zo hebben we een keer een uitvaart met een flypast georganiseerd voor iemand die lid was van een sportvliegers vereniging. Het was heel indrukwekkend om te zien hoe de vliegtuigjes laag over vlogen en één vliegtuig uit de formatie vloog, als symbool voor het afscheid. Of een dame die de wens had om gewikkeld in een Indiaas gewaad, op een opbaarplank begraven te worden. Met prachtige bloesemtakken uit haar eigen tuin hebben we ervoor gezorgd dat ze niet zichtbaar was tijdens het vervoer, want daar zijn regels voor. Maar er kan en mag veel. Ik vind het zelf altijd leuk om te zien als de familie met iets moois komt.”

Je mag dus kiezen voor een andere kleur auto en je mag eigen elementen toevoegen aan de dag. “Het gaat vooral niet om ons. Wij zorgen ervoor dat alle randzaken geregeld zijn zodat de familie in alle rust afscheid van hun dierbare kan nemen. We houden intensief contact met de mensen en gaan elke dag even langs. ‘Je was onzichtbaar aanwezig’, krijgen we regelmatig terug van families. Dat is wat mij betreft het mooiste compliment.”

Een dierbare herinnering

Een herinnering van Caroline die altijd bij haar zal blijven is de uitvaart van haar eigen moeder, die ze zelf heeft begeleid. “Ik had de liefste moeder van de wereld”, zegt ze met een glimlach. “Ze had alles met mij besproken zoals ze het zelf wilde en het werd een hele mooie dag. Ze werd vervoerd in haar eigen auto, ze lag in een mand en de afscheidsbijeenkomst was in het huis waar ze lang heeft gewoond.” Caroline had die dag twee verschillende petten op, maar vond de ruimte om als dochter afscheid te nemen. “Het idee dat iemand anders het zou doen vond ik ondenkbaar.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het pand van Amenti – Foto: Amenti Uitvaartverzorging

Iedereen is welkom

Misschien ben je nog nooit bezig geweest met je eigen afscheid. Of heb je nog niet het moment gevonden om met je dierbaren te praten over je wensen. In welke fase van je leven je ook zit, bij Amenti op de Wilhelminaweg staat de deur voor je open. “We hebben inloopspreekuren en kunnen helpen om het gesprek met familieleden op gang te brengen. Dat we zo zichtbaar zijn in Woerden, maakt het  makkelijker. Iemand vertelde me laatst dat haar moeder altijd zei dat ‘als ze dood zou gaan, ze de vrouwen van dat pandje moest kiezen voor de uitvaart’. Dat vond ik mooi, want het laat zien dat we zichtbaar zijn voor iedereen. En iedereen is welkom.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Amenti Uitvaartverzorging. Meer over Amenti Uitvaartverzorging ontdekken?

Amenti Uitvaartverzorging uitvaartcentra

Wilhelminaweg 10, Woerden

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.