Zo vaak is er dit jaar ingebroken in jouw buurt

Door Sylvia Vos 28 november 2017

We hopen dat je het nog nooit hebt meegemaakt: een inbraak. Toch zijn er – helaas – aardig wat dieven actief in Woerden. In de eerste negen maanden van 2017 werd er in de hele gemeente Woerden in totaal 129 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. Welke buurten zijn het meest populair bij dieven en welke het minst? Daar hebben we een overzicht van gemaakt.

Meeste inbraken

Woon je in Harmelen (postcodegebied 3481), dan heb je het niet best getroffen als het gaat om inbraakcijfers. In de eerste negen maanden van dit jaar werd daar 41 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. In juni, een maand waarin veel mensen misschien op vakantie zijn, werd er tien van de 41 keer ingebroken. Maar datzelfde geldt voor de maand maart dit jaar, ook tien keer.

Qua aantal inbraken (en pogingen daartoe) loopt Harmelen dus voorop, maar de meeste inbraken ten opzichte van hoeveel inwoners er wonen, werden gepleegd in het Vogelkwartier. Dit blijkt allemaal uit cijfers die we hebben verzameld op basis van gegevens van politie Nederland.

Top drie

De meeste inbraken t.o.v. aantal inwoners werden hier gepleegd:

  1. Vogelkwartier met 22 inbraken op 1115 inwoners
  2. Industrieterrein Honthorst met 3 inbraken op 250 inwoners
  3. Harmelen met 41 inbraken op 4555 inwoners

Zie ook het complete overzichtskaartje van alle postcodegebieden in Woerden onderaan dit artikel.

Minste inbraken

Op welke plek in de gemeente Woerden je moet gaan wonen als je de minste kans op een inbraak wilt lopen? In Zegveld, daar werd in de eerste negen maanden van dit jaar geen één keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. Mocht je genoeg geld hebben, dan is dit lijstje met te koop staande villa’s in Zegveld misschien iets voor je.

Ook in het Bloemen- en bomenkwartier werden maar weinig inbraken en pogingen tot inbraak gemeld. Namelijk maar twee keer van januari tot en met september dit jaar. En in de binnenstad was dat ook maar 4 keer. Vier keer teveel natuurlijk, voor die mensen die er slachtoffer van waren, maar op de in totaal 2160 inwoners van dat postcodegebied is vier keer een laag aantal.

In kaart

Bekijk op de kaart hieronder hoe het in jouw wijk gesteld is met het aantal inbraken in de eerste negen maanden van 2017, bijvoorbeeld in Molenvliet en Snel en Polanen. Er zijn trouwens twee witte vlekken in de kaart. Van Geestdorp en industrieterrein Middelland zijn geen gegevens beschikbaar.

Aantal inbraken per postcodegebied t.o.v. het aantal inwoners in dat gebied:

In Harmelen werd begin dit jaar druk gespeculeerd over wat er gaande was. Zo ging er een verhaal de ronde dat inbrekers takjes tegen deuren aan zetten, om te zien of inwoners thuis zijn. Dat verwees de politie toen in AD Groene Hart naar het rijk der fabelen.

De politie tipte mensen in datzelfde artikel om speciale veiligheidssloten aan te schaffen voor de deuren.

Meer over

112 Nieuws

adv.