Zo gaat de nieuwe feestdagenverlichting in de binnenstad eruitzien!

Door Sylvia Vos 7 november 2018

Tijd voor iets nieuws, vond de Woerdense winkeliersvereniging afgelopen jaar. En dus kwam er een compleet nieuwe invulling van de feestverlichting in de stad. Leuk idee, maar de uitvoering viel wat tegen, zo vonden alle betrokken partijen. De koppen werden opnieuw bij elkaar gestoken, Woerdenaren werden gevraagd om mee te denken en daar kwam een nieuwe samenwerking uit voort. Met een tof nieuw plan voor dit jaar.

Penningmeester Erik van den Heuvel van de winkeliersvereniging vertelt dat er afgelopen jaar aan Woerdenaren werd gevraagd om mee te denken over ‘hoe dan wel?’. En daar kwamen heel veel reacties op. Ook van mensen die dachten dat het er in Woerden uit zou moeten zien als New York City met een twaalf meter hoge boom. “Heel leuk natuurlijk”, zegt Erik, “maar niet erg haalbaar.”

Bruikbare ideeën

Maar er kwamen ook hele bruikbare reacties binnen, onder andere over het bedrijf Homan uit Mijdrecht. “Dat is hier natuurlijk heel dichtbij en dat bedrijf doet dit voor ruim honderd steden in Nederland, dus ze hebben heel veel ervaring.”

“We zijn met mensen van Homan de stad door gegaan en we zijn zo door alle ideeën en wensen gegaan.” Klassiek, nieuw, veel lichtjes, geelwitte lichtjes, duurzaam, passend bij de vestingstad… De versiering moet aan nogal wat wensen voldoen. “En het moet betaalbaar zijn”, zegt Erik.

Iedereen shoppen in Woerden a.u.b.

“De ondernemers van de binnenstad betalen dit. En een groot deel van het jaarbudget gaat hier naartoe. Dus mensen, kom vooral naar de binnenstad om bij de lokale ondernemers te shoppen voor je feestdagen”, zegt Erik. Eerst met een knipoog, om er daarna serieus bij te zeggen: “Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo. De ondernemers en wij doen ons best om de binnenstad sfeervol en aantrekkelijk te maken. Het zou heel fijn zijn, als het ook daadwerkelijk resulteert in een gezellig, drukke en volle binnenstad.”

Langer houdbaar

Deze versiering komt in de kersttijd, maar je wilt eigenlijk dat het langer kan blijven hangen dan dat. Dus we zochten ook naar iets dat meer feestelijk en sfeervol is en niet alleen geschikt voor kerst. Je wilt veel lichtjes, maar de meeste mensen zijn overdag in de stad als het nog licht is, dus het moet meer zijn dan dat.”

(lees verder onder de foto)

23 ornamenten gaan het Kerkplein versieren. Foto: Homan

Uit alle wensen en ideeën kwam een plan, dat Homan in Woerden gaat uitvoeren vanaf 19 november. En dat plan bestaat uit in totaal 84 guirlandes (een groene slinger) met lichtjes in de winkelstraten van de binnenstad, 23 verlichte ornamenten aan de gevels van het Kerkplein, de boom op het plein natuurlijk en bij elke entree van de stad een verlicht logo van Stadshart Woerden.

Bijzonder plan voor de kazerne

Speciale vermelding is nodig voor de kazerne, die een wel heel bijzondere decoratie krijgt. Geïnspireerd door kunstenaar Christo die bekend staat om het inpakken van gebouwen, krijgt de kazerne lichtjes aan de pleinzijde die eruit zien als stof en een grote, rode, verlichte strik bovenaan.

(Lees verder onder de foto)

Kazerne; van tekening naar plan:

Tekening: Sjon van der Veen
Foto: Homan Mijdrecht

Veelbelovend, als je alleen al de foto’s bekijkt van hoe het moet worden. Vanaf 19 november is Homan in Woerden aan de slag om alles aan te brengen.

Nu Puur Groen verlichting

Nick heeft de kerstverlichting al hangen, wie volgt?

Zeg het maar eerlijk, hoe enorm ben jij al aan het uitkijken naar kerst? Misschien zijn de 'wanneer ...
Blauw licht Woerden Rijnstraat

Om deze reden hangt er ineens blauwe verlichting in de Rijnstraat

Als je ook na zonsondergang weleens door de Rijnstraat loopt, rijdt of fietst, dan heb je deze week ...
Blauwe lampjes kerkplein petrustoren poort via principalis castellum

Mysteries opgelost: waarom zitten er vier lampjes midden in het Kerkplein?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries‘ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals vorige week t...

Meer over

Nieuws

adv.