Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zal het stinken? Dit ligt er sinds kort als test onder de weg in Kanis

Door Kirsten Bliekendaal 29 oktober 2020

Frustrerend: is de ene weg net opgehoogt verzakt de andere al weer. In de strijd tegen het zachte veen onder onze polderwegen hebben de gemeenten Woerden en Alphen iets nieuws bedacht. Aan de Kanis de eer om deze bijzondere en oplossing te testen. Dit is wat daar nu onder de weg ligt:

Op het terrein naast de Leeuwerikstraat in de Kanis is een pilot gestart met Mycobase: ophogingsmateriaal dat bestaat uit hout, riet en een schimmel. Je leest het goed: schimmel. “Dit natuurlijke materiaal zou zomaar een een alternatief kunnen zijn voor de huidige (milieubelastende) manier van ophogen”, dat laat de gemeente Woerden via een persbericht weten.

Tekst gaat verder onder foto

Foto: indebuurt.nl

“De wegen worden nu meestal opgehoogd met EPS, een soort piepschuim. Deze materialen zijn niet duurzaam. Mycobase bestaat uit natuurlijke grondstoffen, zoals lisdodde, riet en hout. Een schimmel zorgt ervoor dat het een geheel wordt.” Het idee komt van producent Mycelo, ingenieursbureau Sweco in samenwerking met de gemeenten Woerden en Alphen.

Hoofdbrekers

Dat ophogen blijft steeds nodig doordat de bodem zakt vanwege de zachte veenondergrond. Na een flinke hoosbui blijft water bijvoorbeeld op de straat staan en ook tuinen verzakken. Je begrijpt dat deze bodemdaling al jaren zorgt voor hoofdbrekers bij overheden. De reden dat er nu ook onderzoek wordt gedaan naar het verhogen van de grondwaterstand. Als de pilot loopt zoals gehoopt dan levert dat ook nog een fijne bijkomstigheid op: “Het verbouwen van ‘natte teelten’, zoals lisdodde en riet, biedt een mogelijke alternatieve bron van inkomsten voor lokale boeren.”

Maar voor dat het zover is, monitoren de gemeenten de komende zes maanden de ingegraven blokken om te ontdekken wat de effecten op het materiaal zijn als het langer in de grond ligt en of Mycobase zijn eigenschappen blijft behouden.

Lees meer

Gemeentehuis gemeente Woerden 2019

Coronabesmettingen op gemeentehuis: publieksbalie per direct gesloten

Het is niet meer mogelijk om langs te komen bij de balie in het gemeentehuis van Woerden. Drie medew...

Horeca gesloten? 5x deze woningen met eigen terras staan te koop

Stof tot nadenken: deze vraag houdt duizenden Woerdenaren bezig

Meer over

Nieuws

adv.