Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woerdense distilleerketels worden gebruikt om hand sanitizer te maken: ‘We willen helpen’

Door Jurgen Rupschus 23 maart 2020

Vanuit veel verschillende hoeken ontstaan er mooie initiatieven om mensen te helpen in de coronacrisis. In Woerden maakt en verkoopt het bedrijf iStill normaal gesproken rvs distilleerapparatuur. Hiermee worden sterke dranken zoals whisky gemaakt. Maar sinds enkele dagen maken ze aan de Kuipersweg hand sanitizers met deze apparaten. Afgelopen weekend stonden de Woerdense verloskundigenpraktijk en een huisarts al voor de deur om het af te halen.

In het bedrijf van Woerdenaar Edwin van Eijk is personeel en familie druk bezig met het maken van liters hand sanitizers. We bellen even met Christiaan, de zoon van Edwin. “Door het coronavirus is er een grote vraag naar ontsmettingsmiddelen ontstaan. En onze machines kunnen gebruikt worden om dat te maken. Mijn vader kwam met het idee. Hij wil met zijn bedrijf iets bijdragen om anderen te helpen.”

Impact

iStill levert wereldwijd machines vanuit Woerden. “In andere landen zagen we al dat klanten die bij ons distilleermachines hebben gekocht, al bezig waren met het maken van ontsmettingsmiddelen. En wij hadden ook het idee om hier iets mee te doen. Het virus heeft zo’n grote impact en er is al een tekort aan zulke middelen. Dus we zijn aan de slag te gaan met de intentie om de hand sanitizers tegen kostprijs te verkopen. We noemen het product In Onschuld, want je wast je handen ermee. We willen er echt geen cent aan verdienen, we zitten in crisistijd”, vertelt Christiaan.

Tekst loopt verder onder de foto.

Hand sanitizers Woerden
Foto: Christiaan van Eijk

Scheikunde

Het vraagt toch wel enige kennis om zelf ontsmettingsmiddelen te maken en die hadden ze gelukkig al in huis. “Mijn vader heeft zelf veel kennis van scheikunde en ook werkt er een aantal scheikundigen bij iStill. Het recept dat we gebruiken is ook gewoon online te vinden bij de WHO. De hand sanitizer zouden we nog iets dikker maken, zodat het een gelletje wordt. Daar is nog geen expliciete vraag voor geweest, maar dat kan nog komen. We zijn nog maar vier dagen bezig.”

Afhalen

Afgelopen weekend konden particulieren en bedrijven hand sanitizers op bestelling afhalen. Woerdenaren, maar ook de verloskundigenpraktijk en een huisarts kwamen langs om hand sanitizers te halen. “We zijn momenteel op zoek naar afhaalpunten in Woerden en we kijken of we nog zo’n afhaalmoment kunnen doen. Ook hebben we contact met het Witte Kruis (partner van onder andere Ambulancezorg), die waren heel enthousiast na ons telefoontje. We willen heel graag leveren aan ziekenhuizen, zorginstellingen, politie en huisartsenpraktijken. Momenteel zijn we bezig om een lijst van zorginstellingen te maken en ze te bellen of dat kan.”

Meer info over bestellen en afhalen vind je op deze website van In Onschuld.

Verloofde

Christiaan: “We hebben hier flesjes van 500 ml en een liter. We werken hier met een aantal mensen om de hand sanitizers te maken. Behalve mijn vader en ik, zijn mijn moeder, verloofd, zusje en de medewerkers van iStill hard aan het werk. We doen dit allemaal geheel vrijwillig. Normaal gesproken zijn ze bezig met grote deals voor iStill en nu zitten ze te bottelen en zijn ze stickers aan het plakken. Zo hopen we onder de naam In Onschuld ons steentje te kunnen bijdragen. Hoe meer we kunnen helpen, hoe beter.”


Lees ook:

Mirte Damen

Mirte is dj en zag al haar boekingen verdwijnen: ‘Mijn inkomsten waren opeens weg’

Voor veel mensen zijn het onzekere tijden. En dat geldt ook voor artiesten die door de maatregelen v...
Niels Zelfstandig Wonen

Coronahulp in Woerden: hartverwarmend, Woerdenaren schieten elkaar te hulp

Het coronavirus is in heel Nederland hét gesprek van de dag, ook in Woerden. Verschillende Woerdenar...
Tekening actie

Doe mee aan de tekeningenactie voor ouderen in de gemeente Woerden

Veel ouderen in het land krijgen weinig tot geen visite vanwege de maatregelen door het coronavirus....
Binnenkijken bij Midas Catering

Op een rij: deze Woerdense restaurants bezorgen thuis tijdens corona-maatregelen

Alle horeca moet tot 6 april de deuren sluiten als maatregel tegen het coronavirus. Sommige Woerdens...

adv.