Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bordeauxrood, Woerdens blauw of goud; er wordt nagedacht over nieuwe kleur voor de Rozenbrug

Door Sylvia Vos 15 mei 2019

De Rozenbrug in Woerden is toe aan onderhoud. Tijdens zo’n opknapbeurt, krijgt de brug ook een likje verf. En als er dan toch geverfd wordt, kun je net zo goed meteen eerst even goed nadenken over de kleur. En dat is precies wat er nu gebeurt. Een kwestie van wikken en wegen, creatieve ideeën van Woerdenaren daarin meenemen en overleggen met onder andere de omwonenden.

Jessica Rateland van de gemeente Woerden vertelt: “We doen momenteel onderzoek naar de staat van de brug, om in kaart te brengen wat er aan onderhoud nodig is. Dat gebeurt trouwens niet alleen hier, maar bij alle beweegbare bruggen in Woerden.”

Staalwerk uit 1938

Groot onderhoud aan de bruggen is iets wat eens in de pak hem beet dertig gebeurt, maar de Rozenburg is er wel aan toe, zegt Jessica. “Deze brug is uit 1938. Er is in de tussentijd wel onderhoud gepleegd, maar al het staalwerk is nog uit die tijd, dat is nog nooit vervangen.”

Daarom wordt er nu uitgebreid onderzocht hoe alle onderdelen eraan toe zijn. Zo kan bepaald worden wat er precies moet gebeuren.

‘Van alle bruggen is Rozenbrug als eerste aan de beurt’

Zeggen dat de brug in slechte staat is, zo ver wil Jessica nou ook weer niet gaan, maar ‘van alle bruggen is de Rozenbrug wel als eerste aan de beurt.’

Goud?

Daarbij wordt ook gekeken naar een nieuwe kleur voor de brug. Vorig jaar schreven we op indebuurt al eens over de wens van de Woerdens Marcha Kortekaas om de Rozenbrug goudkleurig te maken, ‘als gouden toegangspoort tot Woerden’. Van dat idee is de gemeente zeker op de hoogte.

‘De Rozenbrug, dat moet de gouden toegangspoort tot Woerden worden’

 

Jessica: “We hebben die wens hier helder op het netvlies. We werken momenteel intern aan een voorstel voor de kleur van de brug. Moet die ‘Woerdens blauw’ zijn zoals in het wapen en de vlag, bordeauxrood of misschien dus wel goud?

We zullen een aantal mogelijke opties kiezen en voorleggen aan de welstands- en monumentencommissie. Ook de omwonenden zullen we daarin betrekken. En dan wordt er een kleur gekozen.”

Rood met witte Parijse brug

Best een belangrijke keuze, want dat is wel meteen voor een fiks aantal jaren het uiterlijk van de brug. Jessica: “Je hebt eens in de – zeg maar – dertig jaar de kans om na te denken over zo’n kleur. Zo zijn we nu ook bezig met de kleurkeuze van de Parijse brug. Bij de laatste verfbeurt werd een kleur rood gebruikt voor het staal, die in de loop der jaren wat roze werd door de zon. De brug krijgt weer de oorspronkelijke rood met witte kleuren en daarbij hopen we een kleur te kiezen die ook al die jaren hetzelfde blijft.”

Jouw ideeën zijn welkom

Mocht jij rondlopen met intens goede ideeën voor de kleur van bruggen in Woerden of andere aspecten daaraan, dan is nu wel je moment om daar iets over te zeggen. Anders is het voor de komende tientallen jaren dus wel weer even bekeken met je kans om mee te denken.

Jessica laat weten dat ze het bij de gemeente altijd leuk vinden als Woerdenaren creatieve en toffe ideeën hebben en dat als er potentie in zit, ze daar zeker mee aan de slag willen gaan. Contact met de gemeente opnemen kan hier.

Lees ook:

5 x dit regelt het Europees Parlement voor jou (wat jij niet wist)

Nederland is onderdeel van de Europese Unie en heeft daarom ook zetels in het Europees Parlement. Da...

‘De Rozenbrug, dat moet de gouden toegangspoort tot Woerden worden’

Toen in Woerden: spannend, flessenpost bij de Rozenbrug van héél lang geleden

Ken je eigen stad: dit zijn de namen van de Woerdense bruggen

Wow, de Parijse brug gaat bijna een half jaar dicht

Mysteries opgelost: waarom deze brug luistert naar de naam ‘Parijse brug’

Gaaf! Oude beelden van de opening van de nieuwe Kwakelbrug in 1975 (video)

Proef met fietsbrug bij ’t Vinkje tegen gladheid

Mysteries opgelost: waarom staan er twee reuzenschoenen op deze brug?

Mysteries opgelost: wat is het verhaal van het kanon bij de Blokhuisbrug?

Weet je dit nog: brug in Kamerik opgeblazen

Meer over

Nieuws

adv.