Wat?! Het Romeinse Schip verdwijnt misschien uit Woerden

Door Sylvia Vos 6 december 2017

Het Romeins schip, dat is toch wel een eyecatcher in Woerden in de zomermaanden. Maar het zou komend jaar weleens voor het laatst kunnen zijn dat je op het Romeinse schip over de Singels kunt varen. Het voortbestaan van het schip in Woerden hangt aan een zijden draadje. 

Het probleem is dit: het ontbreekt de Stichting Romeins Schip aan mankracht voor de toekomst. De huidige bestuursleden stoppen ermee na komend seizoen en er is geen zicht op nieuwe mensen die zich flink in willen zetten voor het behoud van de schepen voor Woerden. Ook op het vlak van vrijwilligers is het tekort nijpend. Want, vergis je niet, de Romeinse schepen varend houden in Woerden (inclusief onderhoud, arrangementen verkopen, pr-werk doen), kost heel veel tijd.

Houtrot

Daarnaast, er is eigenlijk dringend een overkapping nodig in de haven. Door zon, regen en bladeren krijgen de boten last van houtrot. Dat leek een paar jaar geleden bijna rond te zijn, maar dat ging op het laatste moment toch niet door.

Henk Vlot is een van de bestuursleden die zich al 9 jaar met hart en ziel  inzet voor de schepen. De ‘Per Mare ad Laurium’, dat is de grootste boot van de twee, werd door Bouwloods Utrecht nagebouwd van een in Leische Rijn gevonden schip. Het doel was om ‘terug te geven aan de rivier’. Omdat de Leidsche Rijn te smal was voor het schip kwam het naar de Woerdense haven.

Uniek in Europa

In 2014 werd de historische vloot uitgebreid met de wat kleinere ‘Fiducia’. Henk: Toen ontstond er een unieke situatie in Woerden. Er zijn sowieso maar zes of zeven varende exemplaren in heel Europa. Maar nergens varen er twee van dit soort schepen op één plek, behalve in Woerden.”

Romeins schip Woerden
Foto: Romeins schip Woerden

De kans zit er dik in dat die unieke situatie in Woerden ophoudt te bestaan en dat de schepen teruggaan naar Utrecht. “Daar is ook het een en ander veranderd in de afgelopen tien jaar, waardoor er meer mogelijkheden zijn ontstaan. Ze zijn daar al een tijd bezig met het uitgraven en weer volledig rondvaarbaar te maken van de singels. Er zou daar dus nu misschien wel plek zijn voor deze boten.”

Géén borrelboot

Er zijn op het moment gesprekken gaande met zowel Woerden als Utrecht. Het liefst ziet Henk natuurlijk dat ‘zijn’ schepen in Woerden blijven varen. Maar dan wel op de manier zoals ze bedoeld zijn, namelijk het moet blijven gaan over het Romeinse verleden. Henk: Er zijn partijen geweest die de boot als borrelboot wilden laten varen. Daar is het niet voor, we zijn geen rondvaartboot. We brengen bijvoorbeeld eerst een bezoek aan het Limesmuseum in Concordia en vertellen daar over de historie voordat mensen aan boord gaan.

Maar als het Utrecht wordt en de schepen dan wél kunnen blijven varen, dan moet het dat maar worden. Henk: “Ze zijn in Woerden en dat is mooi in Woerden, maar het zou dramatisch zijn als de schepen helemaal niet meer kunnen varen.”

Gezocht

En dus is er iets nodig: namelijk mensen die opstaan om zich in te zetten voor de toekomst van het Romeins schip. Zij kunnen zich melden bij Stichting Romeins Schip.

Meer over

Nieuws