Deze boom uit een Woerdense voortuin staat nu als kerstboom op het Kerkplein (met video)

Door Sylvia Vos 6 december 2018

Volop bedrijvigheid vandaag op het Kerkplein. Niet alleen omdat de ijsbaan in opbouw is, maar ook omdat de kerstboom op zijn plek gezet is en is volgehangen met lichtjes. Die boom, daaraan kleeft een bijzonder verhaal. Die komt namelijk uit iemands voortuin en mag nog even genieten van een eervol tweede leven als kerstboom op het Kerkplein. Hoe zoiets in zijn werk gaat? Lees (en kijk) maar.  

Jaren geleden waren er bewoners van een boerderij op de Mijzijde met een kerstboompje in huis. Die boom werd na de feestdagen niet weggegooid, maar geplant in de voortuin. Daar groeide het uit tot een meters hoog exemplaar. En nu de boerderij verkocht is, moet de gigantische boom weg. En daar komt Jos Kromwijk in the picture.

Elk jaar op zoek

De Woerdense boomspecialist zoekt namelijk elk jaar naar een mooie, grote spar die de kerstboom voor het plein kan worden. Willen de eigenaars van de boom af en willen ze wachten tot de dag na pakjesavond, dan biedt Jos aan om hem gratis weg te halen. Hij houdt daarom altijd zijn oren en ogen open of er nog geschikte kandidaten staan. Voor komend jaar heeft hij al een optie in gedachten, vertelt Jos. “Maar ik weet niet of de bewoner er al vanaf wil dan. En het leukste is natuurlijk als mensen zich zélf melden.”

(lees verder onder de foto)

Foto: indebuurt Woerden

Dit jaar komt de boom dus van de Mijzijde, uit de voortuin van een boerderij die jarenlang leeg heeft gestaan, maar die nu een nieuwe eigenaar heeft. Donderdagochtend 6 december staan Jos en zijn collega Arie Rijneveld daarom paraat, met een zaag, een takelwagen, een laadkar en een hoogwerker. De acht meter hoge, bijna twee ton wegende boom is met een paar minuten om.

Draaien maar

Dan volgt een secuurder klus: de boom, zonder dat allerlei takken breken, op de laadkar leggen. Na ongeveer een uur is de klus geklaard en kan de rit naar het Kerkplein beginnen. Daar wacht een volgende uitdaging. Ook de ijsbaan is in opbouw en het pad naar de plek van de boom moet ‘even’ vrijgemaakt worden. Rond half elf is het Jos en Arie gelukt en staat de boom op zijn plek. Jos: “We draaien hem nog een stukje hoor, we willen natuurlijk wel genoegdoening uit het werk. En die kant van de boom is echt mooier.”

(lees verder onder de foto)

Foto: indebuurt Woerden

Als Jos en Arie tevreden zijn over de stand van de boom, kunnen de lampjes erin. Ook geen sinecure, die klus duurt letterlijk úren. Maar het resultaat mag er zijn. Een pracht van een boom met een pracht van een verleden.

Ontsteking van de lampjes

Rond 19.30 uur op vrijdagavond (7 december) gaan de lampjes in de boom aan. En aansluitend gaat de ijsbaan open. Iedereen kan daarbij zijn. Meer daarover lees je hier.

Verleden jaar kwam de kerstboom van het Kerkplein uit de voortuin van de toen 90-jarige Frans Krekel. Frans was zó apetrots op zijn boom, dat hij op het plein bij de boom een foto maakte en die vervolgens als kerstkaart rondstuurde.

Zijn verhaal lees je hier:

Kerstboom Kerkplein Kromwijk

Mysteries opgelost: het bijzondere verhaal van de kerstboom op het Kerkplein

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...

 

Bosrand kerstbomen

Kerstboom kopen? Dat doe je hier in Woerden

De Sint is het land nog niet uit, maar veel mensen zijn al vroeg op zoek naar een kerstboom. Waar in...

‘Chef kerstbomen’ Reinout van de Ronde Tafel Woerden : ‘Je koopt een boom mét een goed gevoel’

Sint het land uit, kerstboom het huis in! Logisch. Maar waar ga je die kerstboom dan halen? Als het ...

 

adv.