Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Komt er een fietstunnel onder de Steinhagenseweg in Woerden?

Door Jurgen Rupschus 24 januari 2020

Er wordt al een hele poos gekeken en gepraat over het veiliger maken van de oversteek bij de Steinhagenseweg en de Beneluxbaan. En nu ligt er een voorstel klaar om dat te doen: een fietstunnel. Wel moet de gemeenteraad er nog mee instemmen en het gaat – als de meerderheid ja zegt – nog enkele jaren duren voordat de fietstunnel gereed is. 

De rotonde bij de Steinhagenseweg en de Beneluxbaan komt naar verwachting in 2022-2023 te vervallen. De Steinhagenseweg wordt namelijk doorgetrokken langs het spoor en dat betekent dat de oversteek verplaatst zou worden naar waar nu het nieuwe fietspad (Jan Ruijspad) ligt. En op deze plek moet de fietstunnel komen te liggen.

Zo’n tunnel moet ook zorgen dat fietsers en autoverkeer beter door kunnen rijden. De afgelopen jaren zijn er aardig wat ongelukken gebeurd op de oversteek bij de rotonde zoals we die nu nog kennen. Er waren al wat tijdelijke maatregelen genomen, maar wethouder Arjan Noorthoek van verkeer wil een definitieve oplossing.

‘Het wordt er alleen maar drukker’

“Voetgangers, maar ook fietsende scholieren hebben hier voorrang op het drukke autoverkeer, wat tot gevaarlijke situaties leidt. Automobilisten zien fietsers in de drukte soms over het hoofd of worden ongeduldig en nemen risico’s om tussen de fietsers door te rijden. En het wordt hier de komende jaren alleen maar drukker met de nieuwbouw in Snellerpoort. Een tunnel is een behoorlijke ingreep, maar naar onze mening de beste oplossing voor de lange termijn”, aldus de wethouder.

Wat gaat het kosten?

Zo’n fietstunnel heeft natuurlijk een prijskaartje. Zoals het er nu voor uitziet worden de kosten geschat op €2,73 miljoen euro. Een tunnel heeft trouwens ook meer ruimte nodig dan een gelijkvloerse kruising. En dat kan nog weleens invloed hebben op de plannen die er nu zijn voor Snellerpoort.

Andere goedkopere opties waren een kruispunt of voorrangsplein met verkeerslichten, maar deze alternatieven scoren slecht op veiligheid en de doorstroming.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

En tot die tijd…

Het college onderzoekt of er nog andere maatregelen zijn die nu de oversteek veiliger kunnen maken. Dat wordt dus sowieso vervolgd. Verder wordt het plan voor de fietstunnel uitgewerkt en wordt het besproken in de gemeenteraad. We houden je op de hoogte.


Lees ook:

Mirjam Bijlenga mantelmeeuw

Logeerhuis in Woerden; huiselijke sfeer voor ernstig zieken en ademruimte voor thuisfront

Wist je dat er in Woerden dertienduizend mantelzorgers zijn? Dertienduizend! Waarvan 2000 mensen lan...
PMD afval Woerden

Mag dat, een PMD-zak zomaar op straat zetten in Woerden als de container en haakjes vol zijn?

Jij scheidt misschien altijd netjes jouw plastic afval en loopt één keer per week naar de container ...
kruispunt stationsweg Oostdam Woerden

7 x opvallende plannen voor het verkeer in Woerden

Het hoe en wat is nog niet bekend. Maar waar het college van burgemeester en wethouders in grote lij...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.