Vrachtwagenchauffeur Patrick: ‘Ik zie zóveel bijna-ongelukken door die smartphones achter het stuur’

Aangeboden door Interpolis Automodus App 18 september 2018

Je kent het wel, je wilt even aan je afspraak laten weten dat je wat later bent. Of even een ander muziekje opzetten. Of misschien zelfs even kijken hoe vaak je foto geliked is op Instagram. Wij vroegen aan Woerdense trucker Patrick van der Hoeven wat zijn ervaringen zijn met smartphonegebruik in het verkeer.

Vanuit de vrachtwagen kijkt Patrick (49) makkelijk binnen bij auto’s. “Ik zie zes van de tien mensen met hun telefoon achter het stuur. En dat is ook buiten de files. Je ziet het gelijk als iemand met zijn of haar telefoon bezig is op de snelweg. Ze beginnen te slingeren op de snelweg en rijden deels op de vluchtstrook.”

Kop-staartbotsingen

Patrick: “In de file zijn veel mensen met hun smartphone bezig. Veel kop-staartbotsingen ontstaan zo. Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, maar ik zie wel veel situaties dat het maar nét goed gaat.”

Niet alleen op de snelweg, maar ook ín Woerden zelf. “Bij de rotondes zie ik auto’s op het allerlaatste moment remmen voor fietsers. Die onoplettendheid komt ook doordat veel autobestuurders met hun telefoon bezig zijn. En negentig procent van de jeugd zit op de fiets ook met hun smartphone in de hand of met oortjes in. Regelmatig moet ik toch echt even toeteren, omdat ze niet opletten.”

Minder alert

Patrick was één van de eerste vrachtwagenchauffeurs met een telefoon in de auto. “Daar kon je toen alleen maar mee bellen. En op veel plekken in Nederland deed-ie het niet.” Nu heeft hij een smartphone, maar Patrick belt altijd handsfree. “Alleen al omdat het een stuk comfortabeler is en met een telefoon in de hand is het een stuk lastiger rijden.”

“Ik ben zelf ook geen heilige, zelf kijk ik ook weleens op mijn smartphone als ik een berichtje krijg. Ik kijk even en leg de telefoon direct weer weg”, vertelt Patrick. “Je merkt dat als je op bijvoorbeeld Whatsapp zit, dat je snel minder alert bent en een afslag mist. Appen achter het stuur is gevaarlijk, het zou beter zijn als het internet het niet doet in de wagen.”

Er moet iets gebeuren

Een smartphone gebruiken achter het stuur is een soort automatisme geworden volgens Patrick. “En ik hoor mensen wel zeggen: ‘ja, maar ik ben heel goed in appen achter het stuur’. Ik ben ervan overtuigd, mede door eigen ervaring, dat dat niet zo is. Er moet vaak iets of bijna iets gebeuren voordat iemand zich bewust wordt van de gevaren.”

Heel Nederland in AutoModus

Help jezelf en zorg dat je niet in de verleiding komt om tijdens het rijden je mobiel te grijpen. Hoe je dat doet? Door net als de 72.000 Nederlands die je zijn voorgegaan de Interpolis AutoModus App te downloaden (voor iPhone en Android). Met de app:

✔ houd je je ogen op de weg in plaats van op je telefoon
✔ voorkom je afleiding door je mobiel en rijd je veiliger
✔ kun je wel muziek of navigatie luisteren

Iedere 100 kilometer die je rijdt in AutoModus levert € 1,- op. Het totaalbedrag dat alle AutoModus gebruikers sparen (tot een maximum van 250.000 euro) gaat naar initiatieven die het verkeer in Nederland veiliger maken. Dus waar wacht je nog op? Ga de weg op in AutoModus en maak het verkeer in Nederland veiliger!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Interpolis Automodus App. Meer over Interpolis Automodus App ontdekken?

Interpolis Automodus App zakelijke dienstverleners

Spoorlaan 298, Tilburg

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

adv.