Handig: 7 x tips tegen uitglijden met de fiets

Door Sylvia Vos 16 november 2018

Het is afgelopen met de warme temperaturen en, zoals we al hebben gemeld, daalt het kwik langzaam onder het nulpunt in Woerden. Dat betekent dat het glad op de weg kan zijn. En sommige plekken worden dan best gevaarlijk. Zeker als je op de fiets naar je werk of school rijdt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bocht Westdam / Zandwijksingel…? Zeven tips, met dank aan de ANWB, zodat jouw kans op een uitglijder een stuk minder wordt!

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

We gaan véél te langzaam

Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Dit is natuurlijk geen startsein om een wedstrijdje te sprinten, maar zet een tandje bij en je bent stabieler. Dus pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan, maar blijf wel op een goed tempo rijden. Wel even opletten in de bochten natuurlijk. Precies in een bocht een tandje bijzetten is dan weer niet zo handig. 

Zachtere fietsbanden

Als je wat lucht uit je banden laat lopen, wordt het bandoppervlak op de weg groter. Daardoor krijg je meer grip. Als je veel fietst, kun je er zelfs over nadenken om winterbanden voor je fiets aan te schaffen. Check voor de zekerheid ook of het profiel van je banden nog goed genoeg is en kijk of er geen steentjes tussen zitten. Steentjes zorgen ervoor dat je makkelijker uitglijdt. Hulp nodig? Fietsenmakers in Woerden vind je hier.

Fiets niet door het spoor van een ander

In het spoor van je voorganger fietsen, superslim toch? Nou.. eigenlijk kan zo’n platgereden spoor verraderlijk glad zijn! Als je jouw eigen spoor maakt, heb je meer grip op de weg. Kijk wel uit dat je niet te dicht bij de rand van de weg of stoep fietst. Anders lig je alsnog op de grond.

Zet het zadel lager

Als het zadel van je fiets te hoog staat, is dat lastig met op- en afstappen. Maar dat is niet de enige reden. Als je opeens moet remmen of begint te glibberen op de weg, is het fijn als je met je voeten bij de grond kunt. Op deze manier heb je je benen als back-up.

Fietsen in een zware versnelling


Het lijkt een goed idee om in een zo licht mogelijke versnelling te fietsen. Maar het is slim als je juist voor een zwaardere versnelling kiest. Daardoor ga je rustig trappen en blijft je fiets stabieler. Ook bij een elektrische fiets werkt dit zo. Zet niet de maximale ondersteuning aan, anders raak je de controle kwijt.

Verkeerd remmen

Als het nat of glad is, moet je voorzichtig zijn met het gebruik van je voorrem. Er bestaat dan het gevaar dat je slipt of uit balans raakt en valt. Als je een bocht nadert, is het het beste om geleidelijk je snelheid te verminderen en niet in de bocht te remmen.

Let op met op- en afstappen

Veel ongelukken gebeuren omdat fietsers niet oppassen met op- en afstappen. Zorg ervoor dat je compleet stilstaat, voordat je van je fiets stapt.

Lees ook:

Dat wordt krabben; het gaat vriezen in Woerden

Vriezen? Inderdaad! Jullie lezen het goed: er is eind deze week kans op nachtvorst. Brrr. Tover die ...
ANWB Woerden chauffeurs autobedrijf Pels

Sta jij in Woerden met pech? Deze toppers komen je helpen met een gloednieuwe ANWB-bus

Door wind en weer rijden de mannen van Autobedrijf Pels eropuit in Woerden om mensen met autopech te...
Gladde fietsbrug t vinkje Wulverhorstbaan

Proef met fietsbrug bij ’t Vinkje tegen gladheid

Al snel na de opening van de fietsbrug over 't Vinkje in december van vorig jaar, bleek dat er een p...
Gladde fietsbrug t vinkje Wulverhorstbaan

De unieke fietsbrug bij ’t Vinkje heeft een probleem: het kan er spekglad zijn

Wij zijn altijd de eersten die staan te juichen als we in Woerden iets bijzonders hebben of krijgen....
<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Verkeer Weer

adv.