Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uurtje langer uitslapen: op deze dag gaat de wintertijd in

Door Kirsten Bliekendaal 19 oktober 2020

Ook zo een moeite met opstarten op  maandag? Dan hebben we goed nieuws: je mag weer een uurtje langer slapen. De wintertijd gaat weer in! En wel in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober. Dit is waarom we dat doen.

Enne… gaat-ie dan voor- of achteruit? Een handig ezelsbruggetje om te onthouden: in het voorjaar gaat de klok vooruit. Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur teruggezet moet worden. Dus op zondag mag je lekker een uurtje langer slapen. Ben je maandag tenminste lekker uitgerust!

Oorlog

Het principe van zomer- en wintertijd bestaat sinds de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor was de wintertijd de ‘normale’ tijd in Nederland. Voor de Duitsers was het praktischer als het ’s avonds wat langer licht zou zijn. Dus verzette ze de klok naar wat we nu de zomertijd noemen. Met het vertrek van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog werd in 1946 de wintertijd weer terug ingevoerd in Nederland. Zo’n dertig jaar lang hoefde niemand in kerktorens te klimmen om wijzers te verzetten. Toen brak de oliecrisis uit.  Het was belangrijk om energie te besparen en de zomertijd kwam daarbij goed van pas. In 1977 is daarom de zomertijd weer terug van weggeweest. Lees hier meer over de geschiedenis van de zomer- en wintertijd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kerkklok Bonaventurakerk Woerden uurwerk
De klokken van de Bonaventurakerk zijn al van ver te zien. Foto: indebuurt Woerden

Discussie

Het telkens verzetten van de klok gaat niet zonder slag of stoot. Naast dat het verwarrend is, heeft het ook effect op het milieu en onze gezondheid volgens onderzoek van het Ministerie van Binnelandse Zaken. Sinds 2018 wordt in de Europese Commissie gesproken over het mogelijk afschaffen van de zomer- of wintertijd. Tot op de dag van vandaag zijn ze er nog niet over uit.

In de nacht van 24 op 25 oktober verzetten we dus gewoon nog een keer de klok. Alhoewel, gewoon? Hoe kom je bij het uurwerk van de Petrustoren? En wie verzet de klok op station Woerden? Wij zochten uit hoe Woerden de klokken verzet. Lees het hier.

Oh en mocht je het willen weten: in de nacht van 27 op 28 maart gaan de klokken weer vooruit.

Meer over

Nieuws

adv.