Dreigingsniveau voor provincie Utrecht is verhoogd naar hoogste niveau; dit is wat dat betekent

Door Sylvia Vos 18 maart 2019

In verband met een schietincident in een tram in de stad Utrecht is in de hele provincie Utrecht het dreigingsniveau opgeschaald naar niveau 5. Terrorisme kan bij het incident namelijk niet uitgesloten worden. Het is de eerste keer dat het dreigingsniveau naar 5 is opgeschaald. Het geldt alleen in de provincie Utrecht op het  moment (13.30 uur) en dat duurt (in elk geval) tot 18.00 uur vandaag.

Update 17.15 uur: Het hoogste niveau 5 blijft van kracht tot 22.00 uur in de hele provincie Utrecht. In Woerden zijn extra maatregelen getroffen.

Update 19:00 uur: De hoofdverdachte is opgepakt en het dreigingsniveau is terug naar 4, wat het voor vanochtend ook was.

Vanmiddag werd op NPO1 in een persconferentie door Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg uitgelegd waarom het dreigingsniveau voor de hele provincie Utrecht verhoogd is. Hij zei daarover dat het vooral bedoeld is om de hulpdiensten in Utrecht alle ruimte te geven om hun werk te doen. De prioriteit daarbij ligt momenteel, zei hij, op het vinden van de voortvluchtige dader.

“Belangrijk is”, zegt hij, “dat mensen in de provincie alert blijven op boodschappen en mededelingen van de hulpdiensten in Utrecht.”

Zoals ruimte maken op de snelwegen voor de hulpdiensten:

Let op; rijstroken op A12 en A2 dicht vanwege schietincident in Utrecht om hulpdiensten ruimte te geven

Alert blijven

Het is de eerste keer dat het dreigingsniveau in Nederland naar 5 is gegaan. In de rest van het land geldt niveau 4, wat daarvoor ook al het geval was. Pieter-Jaap Aalbersberg meldde in de persconferentie dat mensen met de verhoging van het dreigingsniveau worden opgeroepen ‘Alert te blijven en luisteren naar autoriteiten’.

AD Woerden meldt dat een aantal basisscholen in Woerden de leerlingen binnenhoudt. Lees hier dat bericht.

Wat dreigingsniveau 5 betekent lees je in de afbeelding hieronder.

Houd de liveblog van het AD in de gaten voor updates.

Let op; rijstroken op A12 en A2 dicht vanwege schietincident in Utrecht om hulpdiensten ruimte te geven

Heftig! In Utrecht heeft vanochtend een ernstig schietincident plaatsgevonden in een tram op het 24 ...

Meer over

112 Nieuws

adv.