Rembrandtbrug: dit is wat je nu wil weten over de plannen voor de brug Woerden-West

rembrandtbrug woerden
Foto: Justin Egberts

Het is een decennium vol met grote bouwprojecten in Woerden. Waar de Oostdam en Boerendijk flink worden aangepakt en de komende jaren nieuwbouwwijken Snellerpoort en Middelland uit de grond worden gestampt, komt er ook nog een nieuwe brug met bijbehorende nieuwe weg bij: de Rembrandtbrug. In 2026 moet die gereed zijn.

Leestijd: 10 minuten

In oktober 2020 heeft een meerderheid van de Woerdense gemeenteraad het besluit genomen om een nieuwe brug over de Oude Rijn in het westen van Woerden te bouwen, de Rembrandtbrug. Er lopen momenteel allerlei procedures voor het bestemmingsplan. Die zijn nog niet helemaal klaar, maar we vertellen je wat er op dit moment bekend is over de plannen.

Inspraak

Op dit moment ligt er een zogeheten voorontwerpbestemmingsplan ter inzage tot en met 1 september. Tot die tijd kun je nog inspraakreacties indienen bij de gemeente. De verwachting is dat het uiteindelijke bestemmingsplan begin 2022 gereed is en wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Plannen in het kort

 • Brug over Oude Rijn bij kruispunt Rembrandtlaan/Leidsestraatweg
 • Nieuwe weg dwars door bedrijventerrein Barwoutswaarder
 • Kruispunt Rembrandtlaan/Leidsestraatweg wordt een rotonde
 • Kruispunt Kuipersweg/Hollandbaan wordt een rotonde
 • Rotonde Molenvlietbaan/Hollandbaan wordt een kruispunt
 • 9 woningen en 10 bedrijfspanden tegen de vlakte
 • Barwoutswaarder geen doorgaande weg meer
 • Bruto investering project: ongeveer 24,4 miljoen euro
 • Eind 2026 gereed

Tekst gaat door onder de afbeelding >

Plankaart: links een nieuwe rotonde, daarnaast de Rembrandtbrug, een weg dwars door Barwoutswaarder en rechts ook een nieuwe rotonde. Afbeelding: gemeente Woerden

Van Gildenbrug naar Rembrandtbrug

Het zogeheten Rembrandttracé was een alternatief plan. Eerst was er een plan om in het verlengde van de Gildenweg een brug te bouwen. Er waren ook twee alternatieven richting het westen bij het rioolwaterzuiveringsbedrijf. Maar na onderzoek kwam de Rembrandtbrug als beste kandidaat uit de bus. Deze brug zou in theorie de Rembrandtlaan en Boerendijk/Waardsebaan het meest ontlasten qua verkeer.

Via de nieuwe brug kun je vanaf Barwoutswaarder oversteken naar het Schilderskwartier. De brug komt op de plek ter hoogte van het kruispunt Rembrandtlaan/Leidsestraatweg.

Twee nieuwe rotondes

Over dat kruispunt gesproken, dat zal een rotonde worden. Via de rotonde kun je over de brug over een nieuw aan te leggen weg naar de Hollandbaan rijden. Waar de huidige Kuipersweg en Hollandbaan elkaar kruisen, komt ook een nieuwe rotonde. Dit worden zogeheten enkelstrookrotondes.

De nieuwe weg zal dwars door het bedrijventerrein gaan en de maximumsnelheid wordt 50 km/u. Er komen ook eenrichtingsfietspaden bij de rotondes en aan beide zijdes van de weg.

Kruispunt Molenvlietbaan – Hollandbaan

Twee nieuwe rotondes dus, maar er gaat er ook eentje verdwijnen. De huidige rotonde nabij de Gamma aan de Molenvlietbaan wordt een kruispunt met (slimme) verkeerslichten. Waarom? Omdat er volgens de gemeente bij een rotonde lange wachtrijen gaan ontstaan door de vele fietsers, vooral in de ochtendspits. Een kruispunt zorgt volgens de gemeente voor een betere doorstroming. Hoe dat kruispunt er ongeveer gaat uitzien, zie je hieronder.

Tekst gaat door onder de afbeelding >

Het plan voor nieuw kruispunt Molenvlietbaan/Hollandbaan bij de Gamma. Afbeelding: gemeente Woerden

Bedrijven en woningen tegen de vlakte

Om ruimte te maken voor de nieuwe weg die dwars door bedrijventerrein Barwoutswaarder gaat, moeten er bedrijfspanden en woningen tegen de vlakte. Het gaat om 9 woningen en gebouwen van 7 pandeigenaren (ongeveer 10 bedrijven), laat omgevingsmanager van de gemeente Woerden Len Hazeleger ons weten. Zo gaat de nieuwe weg onder andere dwars door het kantoorpand van Twinsport aan de Kuipersweg.

“We zijn met iedereen goed in gesprek”, vertelt Len. “Het is de meest complexe puzzel van het project en dit kan nog jaren gaan duren. Ondernemers vragen zich af of ze zo meteen weer een plek voor hun bedrijf hebben. Als gemeente gaan we de bedrijven en pandeigenaren schadeloosstellen.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Rembrandtbrug Woerden
De nieuwe weg zal vanaf het kruispunt (onder) helemaal lopen naar de Hollandbaan (boven). Foto: Justin Egberts

Emotioneel

Len: “Na een online presentatie hebben we met iedereen gebeld en gezegd wat het besluit van de gemeente is. We proberen met iedereen zorgvuldig om te gaan. Mensen zijn misschien wel opgegroeid in de woning, het kan best emotioneel zijn. Het zijn niet de makkelijkste boodschappen om te vertellen. Als gemeente betalen we de bijstand en alle schade die de bewoners toekomt, wordt vergoed. Mensen krijgen ook geld waarmee ze een vergelijkbare woning kunnen kopen. Op onze kosten kunnen ze een deskundige inschakelen om ze te helpen.”

Op dit moment lopen alle gesprekken nog en we staan nog niet op de stoep van de mensen. Niets is nog eigendom van de gemeente.”

14.000 voertuigen per dag in 2030

Als de Rembrandtbrug er is, dan worden er ongeveer 14.000 motorvoertuigen per etmaal (24 uur) verwacht op de Hollandbaan in het jaar 2030. Dat is ten opzichte van een situatie zonder brug een toename van ongeveer 20%. Dit zorgt voor iets meer geluidsoverlast, maar het past nog in de wettelijke norm. In 2030 worden er op de Waardsebaan ongeveer 12.000 motorvoertuigen verwacht met een brug. Een afname, want zonder brug zou dat 20% meer zijn.

Geluidsoverlast

“Wettelijk gezien hoeven we niets te doen, maar in de tweede helft van het jaar gaan we in gesprek met de bewoners die geluidsoverlast ervaren aan de Hollandbaan/Waardsebaan. We zijn bezig met maatregelen om de leefbaarheid te herstellen. Waarschijnlijk gaan we komend plantseizoen nieuw groen plaatsen. Ook zijn er plannen voor smallere rijbanen om de snelheid eruit te halen”, zegt Len.

“Daarnaast worden de verkeerslichten bij het kruispunt Hollandbaan-Waardsebaan aangepast. Voor een deel van de Hollandbaan doen we nog onderzoek naar geluidsmaatregelen. Ook zijn we een aanvraag aan het voorbereiden voor een flitspaal bij het kruispunt.”

Op enkele plekken bij de nieuwe rotondes zal de geluidsoverlast ook toenemen. Len vertelt dat stil asfalt en geluidsschermen het geluid niet wegnemen. Als laatste middel wordt isolatie van de woningen genoemd.

Tekst gaat verder onder de foto >

Op deze plek komt de Rembrandtbrug. Foto: Justin Egberts

Barwoutswaarder geen doorgaande weg meer

Als de nieuwe weg er is, kun je niet vanaf de straat Barwoutswaarder met de auto erop rijden. Andersom kan dit ook niet. Alleen fietsers kunnen op deze plek rechtdoor oversteken.

Dwars door limes

De brug en nieuwe weg gaan dwars over de Romeinse limes. Laat dat nou onlangs tot Werelderfgoed zijn uitgeroepen. Gaat dat nog voor problemen zorgen? “Niet direct”, zegt Len. ‘Er is nu wel meer aan dacht voor de Oude Rijn en de brug en weg doorkruisen het Jaagpad. Het is technisch complex om dit pad als doorgaande verbinding te behouden. Ook de kosten zijn hoog. De brug kan niet te hoog worden gemaakt, de doorvaarhoogte wordt 1,5 meter. Een sloep kan eronder door. Maar met de fiets kan dit niet.”

“Het idee is nu om het Jaagpad visueel door te laten lopen. Als partijen het voor elkaar krijgen om geld of subsidie te vinden om er toch een zogeheten tunnelbak van te maken, dan kunnen we dat er altijd nog infietsen. Voor het totale plan maakt dat niet uit.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Er zijn plannen om van deze rotonde aan de Molenvlietbaan en Hollandbaan een kruispunt te maken. Foto: indebuurt Woerden

2026 en kosten

Het project start naar verwachting in de loop van 2023 of 2024. Eind 2026 zou het gereed moeten zijn. Voor het hele project (brug, nieuwe weg, rotondes, kruispunt, opknappen bedrijventerrein) wordt ongeveer 24,4 miljoen euro (bruto) geïnvesteerd. Voor dit bedrag is uitgegaan van 1,6 miljoen euro aan subsidie-inkomsten.

De inspraakprocedure loopt nog tot en met 1 september 2021. “We zijn blij met veel inspraak, want dat kunnen we meenemen in de plannen.” Hier vind je meer info over het plan en de inspraak.

Westelijke randweg?

En hoe zit het nou met die westelijke randweg? Len: “De Rembrandtbrug en het nieuwe tracé is niet per se de westelijke randweg. Pas wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn op bedrijventerrein Barwoutswaarder, waardoor het verkeersaanbod toeneemt, dan komt een westelijke randweg weer in beeld. De verwachting is dat dat pas na 2030 is.”

Zo, een heel verhaal, maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen. De plannen tot in de detail inzien? Dat kan via deze website van de gemeente.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Parkeren in Woerden: eerste uur in parkeergarage wordt gratis”

Parkeren in Woerden: eerste uur in parkeergarage wordt gratis

parkeergarage eerste uur gratis
Ga naar “Leuke actie: hier kun je als Woerdenaar gratis een boom bestellen”

Leuke actie: hier kun je als Woerdenaar gratis een boom bestellen

Bloesemboom Westdampark
Ga naar “Dit komt er op de plek van de oude schoenenwinkel in de Kerkstraat”

Dit komt er op de plek van de oude schoenenwinkel in de Kerkstraat

kerkstraat

In onze gids

Ga naar “Buitenplaats Kameryck”

Buitenplaats Kameryck

 • Oortjespad 3
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 22:00
Buitenplaats Kameryck

Nu geopend

Ga naar “Poffertjeskraam Lucas-Vermolen Woerden”

Poffertjeskraam Lucas-Vermolen Woerden

 • Westdampark
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Lucas-Vermolen Poffertjeskraam Westdampark Woerden

Nu gesloten

Ga naar “Asian Moon Harmelen (voorheen Wokpaleis)”

Asian Moon Harmelen (voorheen Wokpaleis)

 • Leidsestraatweg 46
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Sushi eten in Woerden

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Giant Pannenkoekenweek”

Giant Pannenkoekenweek

 • Buitenplaats Kameryck
 • Geldig t/m 22 oktober 2021
restaurant 't ryck kamerik kameryck reserveren

Topper

Ga naar “Trouwbeurs ’t Groene Hart”

Trouwbeurs ’t Groene Hart

 • Buitenplaats Kameryck
 • Geldig t/m 30 oktober 2021

Topper

Ga naar “Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00”

Woood Sara fauteuil Velvet € 149,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Brabantia Indu+ zwart pannen van € 23,99 voor € 11,99”

Brabantia Indu+ zwart pannen van € 23,99 voor € 11,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Plantenpot* € 6,99”

Plantenpot* € 6,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Office manager”

Office manager

 • Stadsmuseum Woerden
 • Parttime

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker / verkoopadviseur”

Verkoopmedewerker / verkoopadviseur

 • Zitmaxx
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • VIOS trappen
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Klantenservice Medewerker”

Klantenservice Medewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Pedagogisch medewerker”

Pedagogisch medewerker

 • Kinderdagverblijf De Scheve Schuit
 • Parttime

Topper