Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Veel belangstelling voor (én beveiliging bij) onthulling plaquette verzetsheld

Door Sylvia Vos 3 mei 2018

Terwijl op een terras even verderop mensen nietsvermoedend zaten te lunchen, werd op de Rijnstraat 75a een plaquette onthuld voor de Woerdense verzetsheld Jan van Elk. En dat ging gepaard met muziek, toespraken en heel veel beveiliging. Waarom? Het was de ambassadeur van Israël Aviv Shir-On, die de plaquette mocht onthullen. 

De Woerdense verzetsheld Jan van Elk hielp Joodse onderduikers en medeverzetsstrijders in de oorlog aan onderdak in het pand op de Rijnstraat 75a. Van 8 maart 1943 tot en met 25 augustus 1943 werd het pand gebruikt voor onderduikers. Maar op die 25e augustus ging het mis. Door verraad werden de onderduikers gearresteerd tijdens de voor Woerden grootste razzia van de oorlog. Diezelfde dag werd ook Jan van Elk opgepakt.

Het complete verhaal van Jan van Elk en het pand Rijnstraat 75a lees je hier:

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Mysteries opgelost: het pand op de Rijnstraat 75a en het verzet in de oorlog

 

Plaquette onthulling Rijnstraat Jan van Elk
Foto: indebuurt Woerden

De onthulling van de plaquette werd gedaan door de Israëlische ambassadeur. Terwijl een behoorlijke menigte mensen zich rond de plek van de plaquette had verzameld, hielden beveiligers van de dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) samen met twee politieagenten de boel nauwlettend in de gaten. Strak in het pak, oortjes in en met een serieuze, oplettende blik.

Twee beveiligers en twee agenten zijn duidelijk herkenbaar aan het einde van de Rijnstraat, “maar we zijn met meer”, vertelde een van hen. “Kijk daar in die auto, eentje daar in de menigte en nog een paar.”

Onthulling plaquette Rijnstraat 75a Jan van Elk Israëlische ambassadeur
Foto: indebuurt Woerden

Deze aanwezigheid heeft volgens de beveiliger niet alleen te maken met het feit dat er een ambassadeur aanwezig is, maar ook doordat het deze specifieke ambassadeur is. “De staat Israël, dat ligt gevoelig”, legt hij uit. En dus wordt iedereen die er langskomt, ook gewoon die nietsvermoedend op weg naar de supermarkt zijn, in de gaten gehouden. “Gedraagt iemand zich opvallend, draagt iemand een dikke winterjas met dit mooie weer. En mensen zoals jij…” Het duurt even voordat de serieuze beveiliger begint te lachen. Pfieuw, dat was dus een grapje.

Boekje van Bert van Elk

Als de ceremonie van de onthulling afgelopen is, na kransleggingen, toespraken, het taptoesignaal, Wilhelmus en een minuut stilte, maakt de behoorlijke massaal toegestroomde pers van de gelegenheid gebruik om Bert van Elk te interviewen. Deze neef van Jan van Elk schreef een boekje over zijn oom de verzetsheld. En was nauw betrokken bij het initiatief om een plaquette op te richten.

Plaquette onthulling Rijnstraat Jan van Elk
Bert van Elk wordt geïnterviewd. Foto: indebuurt Woerden

Terwijl hij voor de camera vertelt over de heldendaden van Jan van Elk, vertrekt de ambassadeur met de burgemeester de binnenstad in. Even lunchen. Uiteraard omringd door een hele batterij aan serieus kijkende beveiligers, die dus soms ook gewoon grapjes maken, ook al heb je ze niet meteen door. Misschien heb je ze zien lopen in de stad? Niets aan de hand, ze gingen gewoon even lunchen. Moet ook gebeuren, ook als je ambassadeur bent en dagelijks met Zijne Excellentie wordt aangesproken.

Schuldige plekken

De Rijnstraat 75a is onderdeel van de route ‘Schuldige plekken’. Op 4 en 5 mei kun je met een gids van Gilde Woerden een wandeling maken langs al die plekken. Vertrek van die tocht is om 14.00 uur en meelopen is gratis.

Plaquette onthulling Rijnstraat Jan van Elk
Foto: indebuurt Woerden
Rijnstraat 75 verzetsheld Woerden Jan van Elk Oranje Vrijbuiters

Mysteries opgelost: het pand op de Rijnstraat 75a en het verzet in de oorlog

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal v...
Bevrijdingsdag in Woerden 2015

Bevrijdingsdag 2018: 5 x dit staat er in Woerden op het programma

Vijf mei Bevrijdingsdag 2018, dat valt dit jaar op een zaterdag. Een mooie dag om de vrijheid te vie...
Roze winkelmandjes Jumbo Woerden

4 en 5 mei: dit zijn de openingstijden van de supermarkten in Woerden

Wil jij vrijdag en zaterdag je boodschappen gaan doen? Houd er dan rekening mee dat de openingstijde...

adv.