IJsje eten of lunchen, het kan allemaal op dit nieuwe vertoefplekje in Woerden
Het gras is gemaaid, de hekken zijn weg (of bijna weg). We kunnen vanaf vrijdagmiddag 3 juni allemaal relaxen op…
Afgelopen maand werd de Beneluxlaan in Woerden opgehoogd met piepschuim. De grond hier zou gaan zijn dalen en had versteviging nodig. Met hulp van Deltares is hier EPS in de bodem gezet, wat bestaat uit piepschuim. Dit klinkt misschien gek, maar heeft volgens de gemeente Woerden een belangrijke reden.
Door: Lotte Voorbij
De Beneluxlaan stond begin mei flink in de belangstelling toen bekend werd dat er piepschuim werd gebruikt in het verstevigen van de bodem. De keuze voor piepschuim riep bij verschillende Woerdenaren – reacties op Facebook – vraagtekens op en leek niet het meest voor de hand liggende materiaal voor deze taak. Volgens de gemeente Woerden is de keuze voor dit materiaal niet zomaar gemaakt.
Zo vertelt de gemeente Woerden dat er sprake was van een bodemdaling bij de Beneluxlaan vanwege de veenbodem. “Om ervoor te zorgen dat de nieuwe weg zo min mogelijk gaat dalen, belasten we de grond voor”, vertelt Fleur Everts van de gemeente Woerden.
De Beneluxlaan wordt aangelegd voor de nieuwbouw bij Snellerpoort. Voordat de bouw van de woningen gaat starten, wordt de Steinhagenseweg verlegd. De nieuwe weg loopt langs het spoor en gaat de Beneluxlaan heten. Naar verwachting is de nieuwe weg in augustus 2022 klaar. In mei 2022 werden al de brugdelen bij de Cattenbroekertunnel op hun plek gezet.
Tekst gaat verder onder de foto >
Tijdens dit proces, wordt de grond als het ware ‘voorbereid’ op de belasting die de grond te verduren krijgt in de komende jaren. “Een tijd lang hebben we ongeveer twee meter zand als voorbelasting toegepast op de plek waar de weg komt te liggen. Op deze manier wordt de veenbodem samengedrukt.”
Na deze voorbelasting wordt de weg aangelegd. Omdat het voorbelasten bij sommige delen rondom de Beneluxlaan niet mogelijk was, is hier voor een andere methode gekozen. “Op plekken waar het voorbelasten niet mogelijk was, passen we EPS toe. EPS is een licht materiaal dat bestaat uit een soort piepschuim”, aldus Fleur.
Het gebruiken van EPS in de grond is geen onbekende techniek en wordt al jaren gebruikt in en rondom Woerden. In tegenstelling tot het voorbelasten met zand, is EPS juist een licht materiaal dat mogelijke gas- en waterleidingen niet verder naar beneden drukt. “EPS drukt niet zwaar op de bodem en blijft drijven op grondwaterstand. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe Beneluxlaan zo min mogelijk verzakt en er zo lang mogelijk netjes bij ligt”, vertelt Fleur.
“Deltares doet nu onderzoek naar welke ophoogmaterialen zich het beste lenen om toe te passen in een gebied met bodemdaling”, zegt Fleur. “Vandaar dat wij een proefvak hebben aangelegd bij de Beneluxlaan.”
Tekst gaat verder onder de foto >
Het gebruik van piepschuimen blokken, riepen bij sommige Woerdenaren vraagtekens op. Dit vooral met betrekking tot duurzaamheid en het milieu. Volgens Fleur is EPS geschikt voor op de lange termijn: “Het EPS wordt aangelegd in samengeperste blokken. Deze zijn vormvast en kunnen niet zomaar losraken of vergaan.”
Daarnaast wordt er folie om de blokken aangebracht voordat ze onder de grond geplaatst worden. Dit dient voor bescherming en zorgt ervoor dat de blokken in één geheel weer uit de grond gehaald kunnen worden. “EPS heeft een levensduur van minimaal 75 jaar. Daarna kan het weer als één stuk uit de grond gehaald worden en kunnen we het hergebruiken”, aldus Fleur.
In onze gids
Populaire rubrieken