7 x opvallende plannen voor het verkeer in Woerden

Het hoe en wat is nog niet bekend. Maar waar het college van burgemeester en wethouders in grote lijnen heen wil de komende tien jaar op het gebied van verkeer, hebben ze in een zogeheten verkeersvisie gezet. Als deze toekomstideeën worden goedgekeurd door de gemeenteraad, dan worden er de komende periode meer concrete plannen gemaakt. Het is een documentje van 138 pagina’s, dus wij hebben even voor jou uitgelicht wat ons het meest opviel. Dit dus:

In maximaal 10 minuten op je bestemming in de stad

kruispunt stationsweg Oostdam Woerden
Foto: indebuurt Woerden

In de verkeersvisie staat dat de maximale reistijd met de auto naar je bestemming in Woerden vanaf de gemeentegrens of bijvoorbeeld de snelweg tien minuten moet worden. Het college wil hiervoor eerst met een verkeersmodel berekenen wat de knelpunten in Woerden zijn (waar de reistijd naar bestemming langer dan tien minuten is). Tegelijkertijd wordt er onderzocht hoe deze knelpunten opgelost kunnen worden met aanpassingen aan de autoroutes. Is dit niet (of in beperkte mate) het geval, dan wordt er gekeken naar nieuwe wegen (zoals een randweg).

Fietsers krijgen veel meer voorrang

Blauwe pijl pijlen fietspad Woerden wegdek
Foto: indebuurt Woerden

Goed nieuws voor de fietsers in Woerden. Want als het aan het college van b en w ligt, dan krijgen fietsers op veel meer plekken voorrang op auto’s. Waar zogeheten hoofdfietsroutes (verbindende paden tussen kernen, wijken, bedrijventerreinen, het centrum en het station) en autoroutes elkaar kruisen, wordt het punt zo aangepast dat jij met je stalen ros voorrang krijgt. En als dat helemaal niet mogelijk is, dan wordt er gekeken naar een alternatief. Bijvoorbeeld een andere fietsroute of een ongelijkvloerse kruising.

Onderzoek naar een extra parkeergarage of -terrein buiten de stad

Parkeergarage Castellum Woerden Meulmansweg inrijden uitrijden
Foto: indebuurt Woerden

De parkeerdruk in Woerden wordt ook onder de loep genomen en hiervoor gaan er verschillende onderzoeken plaatsvinden. Het college wil zoveel mogelijk (doorgaand) autoverkeer weren uit het centrum. Daarom wordt er onder andere onderzocht of het haalbaar is om een parkeergarage of parkeerterrein buiten de binnenstad te bouwen. Ook wordt er onderzocht of er potentie zit in parkeerplaatsen voor langparkeerders en kortparkeerders in de binnenstad. Om de parkeerdruk te verkleinen wil de gemeente ook duurzame mobiliteit (zoals leenauto’s) aantrekkelijker maken, zodat het bezit en gebruik van een eigen auto wordt beperkt.

Verlichte oversteekplaatsen en ‘kinderen in het verkeer kwetsbaar’

spandoek VVN Woerden Rembrandtlaan scholen zijn weer begonnen
Foto: indebuurt Woerden

Oversteekplaatsen moeten beter verlicht worden, staat in het document. En ook vindt het college dat kinderen en pubers kwetsbaar in het verkeer zijn. Dit wordt erover geschreven: ‘Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al zelfstandig en actief op een veilige manier aan het verkeer kunnen deelnemen. Daarnaast is het halen en brengen met de auto de grootste oorzaak van onveiligheid rondom scholen, waardoor ouders of verzorgers er juist weer voor kiezen om hun kind ook met de auto te brengen. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken.’ Het verkeersveilig maken van routes naar scholen, maar ook naar sportvoorzieningen, voor voetgangers en fietsers heeft de hoogste prioriteit, staat in het document.

Binnenstad autoluw voor doorgaand verkeer

Kruispunt ABN-Amrobank Westdam Rijnstraat Meulmansweg
Foto: indebuurt Woerden

Doorgaand verkeer wil het college van b en w weren uit de binnenstad. Alleen bestemmingsverkeer (bijvoorbeeld bewoners, shoppers en horecabezoekers) is in de toekomst nog welkom in het centrum. We noemden eerder (pagina 1) al het verkeersmodel van de gemeente. Die gaan ze ook gebruiken voor een onderzoek naar doorgaand verkeer in de binnenstad. Hierin wordt gekeken naar de hoeveelheid doorgaand verkeer en hoeveel daarvan een andere routeoptie heeft. Want het centrum autoluw maken, betekent natuurlijk meer verkeer om de binnenstad. En dat kan er weer voor zorgen dat nieuwe wegen (bijvoorbeeld een randweg) belangrijk zijn om dit op te lossen.

Meer treinen richting Utrecht

Foto: indebuurt Woerden

Zes keer per uur een trein in oostelijke richting (Utrecht). Dat vindt het college ook heel belangrijk en daarom ziet ze dit ook graag in de toekomst gebeuren. Want Woerden groeit flink qua aantal inwoners. Daarnaast wil het college onderzoeken of er ook zo’n behoefte is naar het westen (Gouda) toe.

Wat moet al dat onderzoek en doorberekenen gaan kosten?

Gemeentehuis gemeente Woerden 2019
Foto: Justin Egberts

Voordat er echt iets gaat gebeuren, gaan er dus veel onderzoeken plaatsvinden. En er moet van alles doorberekend en geïnventariseerd worden, er wordt een verkeersmodel gebouwd en het beleid moet natuurlijk gemaakt worden. En hier zitten ook kosten aan verbonden, denk alleen al aan de manuren. Voor de tweede helft van 2019 komen deze kosten naar verwachting neer op €175.000 en in 2020 is dit over het hele jaar €150.000. Deze ramingen zijn exclusief de doorlopende kosten.

En dit is nog maar een fractie van wat er allemaal in het 138 pagina (veel bijlagen) tellende document van het college staat. Als je meer wilt lezen, dan kun je de verkeersvisie 2030 van de gemeente Woerden hier vinden (bij 20 mei 2019).


Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “‘Drillen heeft geen zin, het gaat om plezier’: oud-profvoetbalster Mandy terug bij Sportlust ’46”

‘Drillen heeft geen zin, het gaat om plezier’: oud-profvoetbalster Mandy terug bij Sportlust ’46

Ga naar “Daar gaat-ie weer: de Vosbrug gaat een stukje de lucht in (en je kunt er dus eventjes niet langs)”

Daar gaat-ie weer: de Vosbrug gaat een stukje de lucht in (en je kunt er dus eventjes niet langs)

vosbrug hijsen
Ga naar “Zoveel werd gemiddeld overboden op een huis in Woerden”

Zoveel werd gemiddeld overboden op een huis in Woerden

drone woerden

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “EXTRA PRODUCTEN VOOR € 0,99”

EXTRA PRODUCTEN VOOR € 0,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Corporate recruiter”

Corporate recruiter

 • STEF Nederland B.V.
 • Parttime

Topper

Ga naar “Telefoniste”

Telefoniste

 • Luba Uitzendbureau Woerden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond”

Medewerker ledencontact en examens luchtsportbond

 • Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Secretaresse”

Secretaresse

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Commercieel medewerker binnendienst”

Commercieel medewerker binnendienst

 • Opmaat financieel adviseurs
 • Fulltime/Parttime
Opmaat financieel adviseurs Woerden vacature baan functie commercieel medewerker binnendienstOpmaat financieel adviseurs Woerden vacature baan functie commercieel medewerker binnendienst

Topper