Wil je weten! Dit zijn de bijnamen voor Woerdenaren en inwoners van omliggende dorpen

Als je het vroeger over schimpnamen had, dan waren ze meestal spottend bedoeld. Tegenwoordig worden ze niet altijd meer als belediging gezien, maar is het een geuzennaam. Inwoners zijn er misschien wel trots op!

Sommige bijnamen hebben een hilarisch achtergrondverhaal en andere zijn vrij logisch. We pakken het Groot Schimpnamenboek van Nederland (en enkele andere bronnen) erbij en tada: hier zijn de bijnamen van de inwoners van Woerden en dorpen in de omgeving!

Knopendraaiers

De plaatselijke nijverheid in Montfoort was vroeger het ‘draaien’ van knopen. En daar komt dus de bijnaam knopendraaiers – of knoopjesdraaiers – vandaan. Met onder andere het Knopenbad (zwembad) en Knopengein (carnalvalsnaam) is de bijnaam omarmd. Volgens het woordenboek kan knopendraaier ook ‘ bedrieger’ of ‘flikflooier’ betekenen.

Koekvreters

Volgens het Schimpnamenboek is er wellicht geen land ter wereld waar zoveel koek werd en wordt gegeten als Nederland. In twintig plaatsen in het land worden de inwoners koeketers, koekhappers of koekvreters genoemd. Zo ook in Kockengen, aldus de schrijver van het boek. De naam van het dorp is afgeleid van het Cocagne, het Franse woord voor Luilekkerland.

Geelbuiken en klokkedieven

Dat de inwoners van Oudewater ook wel geelbuiken worden genoemd, dat weten veel mensen wel. Er werden lange scheepstouwen gemaakt en tijden het maken kwamen de touwen langs de buiken van de arbeiders. De gele kleur van de Manilla-hennepvezel bleef daardoor achter. Ken je ook het verhaal van de mensen uit Oudewater die een carillon in Woerden kwamen stelen? Eenmaal thuis kwamen ze erachter dat het carillon niet in de kleine toren paste. Tja. Daar komt de bijnaam ‘klokkedieven’ dus vandaan.

Kwakbollen

Harmelen is niet te terug te vinden met een bijnaam in het Schimpnamenboek. Maar… tijdens carnaval worden de Harmelenaren ook wel kwakbollen genoemd. Het dorp is dan omgedoopt tot Kwakbollenpoel. In dit verhaal kun je er meer over lezen.

Ballensnoepers

Nog een dorp dat niet in het Schimpnamenboek voorkomt is Linschoten. Heel opmerkelijk, want inwoners van Linschoten hebben als bijnaam ballensnoepers. Voor koffie en thee werden zwarte ballen gebruikt als zoetstof. Deze ballen waren vierkante snoepjes, gemaakt van gebrande suiker. Ballensnoepers stonden bekend als een een zeer zuinig volk.

Tolgaarders

Geen officiële bijnaam, maar wel een mooi verhaal. Rond een brug ontstond een gemeenschap dat later de naam Nieuwerbrug kreeg. In 1510 was er al een houten brug. In 1651 werd Nieuwerbrug officieel gesticht en het beheer en onderhoud van de brug werd gedaan door de Nieuwerbruggers. Zij mochten voor de kosten tol heffen. En dat wordt anno 2021 nog altijd gedaan, alleen niet meer door alle inwoners. Het is de enige tolbrug in Nederland en zelfs in West-Europa die nog bestaat. Iemand die tol heft wordt ook wel een tollenaar of tolgaarder genoemd.

Berenschieters

Volgens de legende ging er eens een inwoner van Benschop op hazenjacht in de polder. In de schemering meende hij een beer te zien. Hij rende naar het dorp op mensen te waarschuwen en ‘hen te wapen te roepen’. Wat bleek, de ‘beer’ was een wagen vol met mest. Oeps! Een mestkar werd ook wel een beerkar genoemd, dus de schimpnaam was snel geboren.

Krooskonten

En dan komen we uit bij Zegveld. In het Schimpnamenboek is te lezen dat Zegvelders ook wel Krooskonten worden genoemd. Dit komt omdat het waterplantje ‘kroos’ er veel in het water te vinden is of was.

Boreftenaren

Borref(t), dat is hoe de meeste inwoners van de plek die bekend staat als Bodegraven noemen. De spelling is niet eenduidig, want we komen ook ‘borft’ en ‘borruft’ tegen. Afijn, Bodegravers noemen zichzelf ook wel Boreftenaren. Voor henzelf dus niet echt een bijnaam, maar voor buitenstaanders wel. Kaaskoppen zou ook niet misstaan voor inwoners van Bodegraven, want in het kaasdorp liggen wel meer dan dertig miljoen kazen opgeslagen.

Kaaskoppen en muggespuiters

Woerdenaren worden ook wel kaaskoppen genoemd. Onze stad staat bekend om het maken van kaas en de vele kaaspakhuizen. Daarnaast is een ‘muggespuiter’ een bijnaam voor een inwoner uit Woerden, aldus het Schimpnamenboek. De algemene verklaring voor de naam is dat een zwerm muggen is aangezien voor een rookwolk en dat men die wilde blussen (zoals was gebeurd in Meppel). Een andere theorie kan zijn: de Fransen werden ooit muggen genoemd, en Woerden was vroeger niet heel blij met de Fransen. Wegspuiten die handel?

Kamerikers en meer

Officiële bijnamen voor Kamerik, Kanis en de Meije hebben we nog niet kunnen vinden. Hoewel er soms gedacht wordt dat ‘krooskonten’ de bijnaam van Kamerikers is. Maar wat te denken van Oortjes voor Kamerikers, naar dit verhaal over het Oortjespad? En Potlooiers voor inwoners dan de Meije naar de bijnaam van de kenmerkende watertoren: Pietje Potlood. En de inwoners van Kanis zouden we vismanden kunnen noemen, want dat is wat Kanis betekent.

Weet jij of er een echte bijnaam is voor de inwoners van Kamerik, Kanis of de Meije? Laat het ons weten via [email protected].

Dit artikel is eerder gepubliceerd in juli 2021.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Redacteur/community manager gezocht

Toffe baan bij indebuurt Woerden

Wil jij schrijven voor indebuurt Woerden? Er is een vacature op de redactie

Chocoladefabriek Truffel Jurgen en Sylvia

Meer in deze categorie

Opmerkelijk

Ga naar “Mysterie opgelost! Zo komt de Gemene Buursteeg aan zijn naam”

Mysterie opgelost! Zo komt de Gemene Buursteeg aan zijn naam

Gemene Buursteeg Woerden
Ga naar “Gespot! Wat doen deze badeendjes op borden richting Kamerik?”

Gespot! Wat doen deze badeendjes op borden richting Kamerik?

Badeendjes verkeersbord Kamerik OUdelandseweg Oostdam Stationweg Snellerbrug
Ga naar “Waar is de i van Laurium gebleven?”

Waar is de i van Laurium gebleven?

Laurium Laur_um Woerden Brediuspark

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Brabantia Bo touch bin van € 259 voor € 129,50”

Brabantia Bo touch bin van € 259 voor € 129,50

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Gillette bosch of tefal cadeau”

Gillette bosch of tefal cadeau

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “25% korting op alle Blokker droogrekken, torens en hangdroogrekken”

25% korting op alle Blokker droogrekken, torens en hangdroogrekken

  • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Historische Spelen”

Historische Spelen

  • Van 14 okt t/m 16 okt
Historische Spelen WoerdenHistorische Spelen Woerden
Ga naar “Snertweek XXL”

Snertweek XXL

  • Van 24 okt t/m 30 okt
Ga naar “Culture Run Woerden”

Culture Run Woerden

  • 9 oktober 2022
Ga naar “Koeiemart 2022”

Koeiemart 2022

  • 26 oktober 2022
Ga naar “Kiremko Nacht van Woerden”

Kiremko Nacht van Woerden

  • 25 oktober 2022