Dit vette nieuwe speel’ding’ staat in Woerden en dit is wat je ermee kunt

Door Sylvia Vos 7 november 2017

Een soort uit de kluiten gewassen Wii fit of Just Dance, zo laat de nieuwste aanwinst op speelgebied in Woerden zich misschien nog wel het best omschrijven. Dit oprecht gave speeltoestel heet de Yalp Sona. En die staat sinds begin oktober in Woerden.

De kinderen die wonen op en rond de Sierra Nevadastraat in Woerden waren de eersten die konden spelen op dit ‘interactieve speeltoestel’. Er zijn in totaal 15 game-mogelijkheden, maar er zijn er zes actief op het moment. Die verantwoordelijkheid ligt in handen van de Woerdense speeltuinbeheerder Martijn Smits. Hij was ook degene die enthousiast werd over dit speeltoestel en zorgde dat het naar Woerden kwam.

Niet knaloranje

“We waren al aan het kijken naar een uitbreiding van speeltoestellen voor deze plek. En deze ruimte leende zich er heel goed voor. We hebben toen een bewonersavond gehouden, zodat we konden laten zien wat het is en zij er ook hun mening over konden geven.” Daar werd naar geluisterd, want de Sona is eigenlijk knaloranje, maar op verzoek van de buurt is hij in Snel & Polanen ingetogener groen/grijs.

Het toestel kostte de gemeente trouwens €20.000. “Dat lijkt misschien een smak geld, maar een beetje klimrek kost ook €15.000 euro”, vertelt Joost van speeltoestellenmaker Yalp. Martijn: “En daar moeten dan nog rubberen tegels onder en dat soort dingen. Dus dat ontloopt elkaar niet zo veel.”

Martijn bepaalt!

Martijn heeft de touwtjes in handen van het speeltoestel. Hij bepaalt bijvoorbeeld welke spellen erop te spelen zijn van de 15 mogelijkheden. Op de Sona in Snel & Polanen speel je dus dankzij Martijn nu bijvoorbeeld Freeze, waarbij je moet dansen tot de muziek stopt. En sta je dan niet compleet stil als een standbeeld, dan ben je af. Je doet een een-op-een Dance battle, of in groepen tegen elkaar. Je kunt rennen naar cijfers op de mat die omgeroepen worden, maar ook rekenen wordt ineens leuk doordat er een game van is gemaakt.

Martijn bepaalt ook van hoe laat tot hoe laat de Sona aan staat. “Dat is nu van 8.00 ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds. Misschien kunnen we in overleg met de buurt die tijden in de zomer wel wat uitbreiden.” Maar om overlast te voorkomen gaat het apparaat, waar muziek uitkomt voor de games, nu dus om 20.00 uur uit.

Woerden speelt veel

Martijn kan op zijn computer zien welke spellen populair zijn en welke niet. Freeze staat momenteel bovenaan met een percentage van 33%, gevolgd door Dance Battle. Op de computer is ook te zien dat Woerden dik boven het landelijke gemiddelde zit met hoe intensief er gebruik van wordt gemaakt. “Bijna twee keer zo hoog is ons getal”, vertelt hij. “Maar het is nu nog nieuw, dus eerst maar eens zien hoe dat over een paar weken is.”

Ook een leuk weetje dat Martijn uit zijn computer tovert: “Er wordt bijgehouden hoeveel calorieën er verbrand zijn op het apparaat. Per gebruiker worden 314 kilocalorieën verbrand per uur en er wordt gerekend in koekjes. In totaal staat de teller voor dit apparaat in Woerden op 3.725 koekjes.”

Battle of the Woerdense Wijken

Wie wil hier nou niet op spelen en koekjes verbranden? Sterker nog, wij denken het zo: overdag kunnen de kinderen zich uitleven, moe-gespeeld gaan zij vroeg naar bed en dan kunnen de ouders zich ’s avonds lekker uitleven. Wij verwachten complete Sona-battles tussen verschillende wijken in Woerden. En hopen ook op meer van dit soort apparaten, die overigens bedacht en ontworpen zijn door Rob (broer van) Tuitert. Iemand van plan een battle te starten? Count us in!

De officiële onthulling van het toestel is trouwens op donderdag 9 november om 15.30 uur, op de Sierra Nevadastraat bij nummer 4. Maar als je niet kunt wachten, hij staat aan, tot 20.00 uur ’s avonds dus.