Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Miljaar! Dit verhaal van Suske & Wiske speelt zich af in Woerden

Door Jurgen Rupschus 18 november 2018

Wist je dat er in 1989 een verhaal van Suske & Wiske is verschenen dat zich in Woerden afspeelde? Tof hé! De striphelden waren hier samen met Jerommeke en Lambik om Magister Magius een halt toe te roepen. Je ziet in het stripboek Het Gouden Kuipje onder andere de kaasbel, het oude kaaspakhuis in de Rijnstraat, de Petruskerk en Molen de Windhond.

De Suske & Wiske uit 1989 was een zogeheten ‘infostrip’ die exclusief is gemaakt voor de ERU kaasfabriek. Dat betekent dat er in het verhaal dus wel wat reclame staat van ERU. Maar dat maakt de strip natuurlijk niet minder leuk! Voor als je verder gaat lezen: spoiler alert.

Het geheim van goud maken

Het verhaal begint honderden jaren geleden met ene Magister Magius die op zoek is naar het geheim om metaal in goud te veranderen. Een experiment mislukt compleet. En dan komt hij op het geniale idee om naar de toekomst te reizen. Om te kijken of daar een ‘slimme bol’ is, die het is gelukt om goud te maken. Tja, tijdreizen ging hem blijkbaar gemakkelijk af!

(Lees verder onder de foto)

Suske & Wiske Woerden
Eigen foto

Woerden in de jaren 20 en 1989

Eerst reist de alchemist naar Woerden in 1989. En heel toevallig: daar werken op dat moment Lambik en Jerommeke in de ERU kaasfabriek. Die stond toen nog aan de Minkemalaan. Je mag drie keer raden wie de twee mannen van hun werk komen halen… Inderdaad, Suske & Wiske! En daar komt precies op dat moment Magister Magius aan die voor wat tumult zorgt. Suske & Wiske rennen naar de tovenaar toe, maar die peert ‘m op een roze wolk naar Woerden in 1920.

Bekende Woerdense plekken

Met hulp van de teletijdmachine van professor Barabas volgen de helden Magius naar 1920. En daar zien we hele bekende plekken in Woerden. Als eerste de Bonaventurakerk en daarna rennen de vrienden over de kaasmarkt waar duidelijk de kaasbel en het hek van het Arsenaal te zien zijn. In de zoektocht naar de alchemist komen Suske, Wiske, Lambik en Jerom nog langs de Petruskerk. Uiteindelijk bij de kaashandel van firma Ruys (lees hier meer over dit pand) in de Rijnstraat die toen net was opgericht (in 1920 heette de straat nog niet Rijnstraat). Later wordt het bedrijf beter bekend als ERU.

(Lees verder onder de foto)

Eigen foto

Goud gevonden

Magius hoort twee mannen (de gebroeders Ruys) op de kaasmarkt praten over puur goud. En dat vindt hij wel interessant natuurlijk. Hij volgt ze naar de kaashandel om daar hopelijk het geheim te vinden. De striphelden ontdekken hem, dus de tovenaar pakt zijn roze wolkje er weer bij en vlucht naar de jaren 40. Uiteindelijk komt de alchemist dankzij Suske & Wiske achter het ‘geheim’ van het goud. Hij heeft er wel kaas van gegeten!

Om niet te veel spoilers weg te geven, gaan we de rest niet verklappen natuurlijk. Maar het is echt heel leuk om Woerden terug te zien in een Suske & Wiske.

Rijnstraat 44

Mysteries opgelost: het smakelijke verleden van het pand op Rijnstraat 44

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...
Koeiemart vroeger Kerkstraat

Hilarisch Koeiemartlied uit 1955 opgedoken: dit moet je als Woerdenaar gelezen hebben

Wat je af en toe tegenkomt als je door de archieven van de krant aan het speuren bent... Nu hebben w...

Kvik keukens prato Woerden

Dit zijn de populairste keukens van Kvik Woerden

Ben jij uitgekeken op jouw keuken? Ga dan eens naar Kvik in Woerden aan de Botnische Golf. Zij hebbe...
SMEG keukenapparaten Woerden Kitchen2Table

SMEG en KitchenAid: deze topmerken keukenapparatuur vind je in Woerden

Zo met de feestdagen voor de deur, kun je wel wat hulp in de keuken gebruiken. Eén van de winkels in...
ANWB Woerden chauffeurs autobedrijf Pels

Sta jij in Woerden met pech? Deze toppers komen je helpen met een gloednieuwe ANWB-bus

Door wind en weer rijden de mannen van Autobedrijf Pels eropuit in Woerden om mensen met autopech te...
Kerstdiner Plein 7 Woerden kerstmenu eten kerst

Heerlijk Kerstmis! Dit staat er op het kerstmenu van Grand Café Plein 7

Ben jij nog aan het stoeien met waar je kerst gaat vieren? Thuis, bij vrienden of toch maar bij je s...

adv.