Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ding dong: de kerkklokken van de Bonaventurakerk gaan na 126 jaar minder vaak slaan

Door Jurgen Rupschus 30 juli 2019

Als je in de binnenstad woont, shopt of borrelt, dan hoor je vast weleens de kerkklokken van de Bonaventurakerk. Al 126 jaar lang klinken de klokken vierentwintig uur per dag op het kwart, halve en hele uur. Maar niet iedereen is daar zo blij mee. En daardoor komt er binnenkort een einde aan het slaan van de klokken in de nacht. We vertellen je meer.

De kerkklokken van onze ‘Bona’ slaan al 126 jaar zeven dagen per week de hele dag door. Vroeger was dat superhandig voor mensen die geen horloge hadden. Dan wisten ze precies hoe laat het was. Dat slaan van de klokken is nooit anders geweest, maar nu gaat daar verandering in komen. De klokken gaan namelijk minder vaak slaan. En dat ga je ongetwijfeld wel missen.

Defensie-eiland

De kerk staat al langer dan 100 jaar in de binnenstad en er zijn steeds meer huizen omheen gebouwd, zoals de woningen bij Defensie-eiland. “Er werden vragen gesteld via een brief afkomstig van een bewoner van Defensie-eiland met betrekking tot het geluid van de kerkklokken. De vragen gingen voornamelijk over het geluid in de nachtelijke uren. Daarom zijn we in gesprek gegaan met de kerk en zijn er regels opgesteld voor het geluidsniveau en de frequentie van de kerkklokken”, vertelt woordvoerder Gerold Borsboom van de gemeente Woerden.

Klacht

Maar wat betekent dat nou precies? Wordt het geluid nu zachter of gaan we de klokken nu minder horen? Wij belden met Theo van Rijnsoever van de Bonaventurakerk. Hij is de voorzitter van de locatieraad. “Eén persoon heeft een klacht ingediend bij de gemeente over dat wij als kerk te veel lawaai maken in de nacht. Hierna is er onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat we in de nachtelijke uren 10 dB(a) boven het maximale geluidsniveau zaten. Op basis van de metingen zijn er nieuwe afspraken gemaakt.”

Niet meer in de nacht

“Om aan de wettelijke regelgeving te voldoen hebben we besloten om de klokken niet meer in de nacht te laten slaan. Dit besluit volgde na veel gesprekken met de indiener van de klacht en de gemeente Woerden.” Het niet meer slaan van de klokken in de nacht betekent dat je de kerkklokken tussen 23.00 en 07.00 uur niet meer hoort. Theo: “De optie om de klokken in de nacht zachter te laten slaan was er ook, maar dit zou uiteindelijk zo zacht worden dat je het niet of nauwelijks hoort. Na heel veel praten met elkaar, kozen we toch voor stilzetten in de nacht.”

Eind augustus

Ongeveer eind augustus slaan de klokken van de Bonaventurakerk voor het laatst in de nacht. Overdag en in de avond blijven de klokken wel gewoon slaan.

Kosten

Theo: “Het doet ons pijn dat we de klokken in de nacht stilzetten. Ook omdat de complexe aanpassing nog eens duizenden euro’s kost. Maar het is helaas niet anders. We moeten de collecteschaal maar een extra rondje laten gaan.”


Lees ook:

Haan kerktoren Woerden

Welke haan is groter, die op de Petrustoren of op de Bonaventurakerk?

Een haan op een kerktoren is voor veel mensen een teken van waakzaamheid of heeft een religieuze bet...
Kerkklok Bonaventurakerk Woerden uurwerk

De kerkklok van de Bonaventurakerk is van slag (en zo ziet het er van binnen uit)

Oplettende Woerdenaren hebben het gezien, de klok op de Bonaventurakerk stond de afgelopen dagen sti...
Bonaventurakerk Woerden

Mysteries opgelost: waarom zitten er deuren op meters hoogte in de Bonaventurakerk?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...

adv.