Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘De Rozenbrug, dat moet de gouden toegangspoort tot Woerden worden’

Door Sylvia Vos 16 november 2017

San Fransisco heeft de Golden Gate bridge. Niet dat die brug goud is, die is namelijk oranje/rood, maar het is wel dé iconische toegangspoort tot de stad. En dat is precies wat de Rozenbrug ook moet zijn als je het Marcha Kortekaas vraagt. Maar dan in Woerden wel: goudkleurig! 

Marcha zit bomvol met creatieve ideeën. Wist je bijvoorbeeld dat zij de bedenker is van de fluitketel-curlingcompetitie op de ijsbaan, die binnenkort weer gebouwd wordt op het Kerkplein.

En nu heeft ze dus een plannetje voor de Rozenbrug, die brug waar zaterdag Sinterklaas onder door komt varen. “Eigenlijk had ik het vorig jaar al bedacht. Dan sta je bij de intocht, zo vaak in druilerig weer, dan komt er zo’n belangrijk persoon naar de stad, iedereen maakt foto’s. En dan moet hij onder de Rozenbrug door. Dat ding is pisgeel, lelijk en vies. Die moet gewoon geverfd worden. Ja, goud… Dat zou super zijn, toch?”

Stad met de gouden brug

Om haar idee kracht bij te zetten, kocht Marcha een kleine versie van de brug op Marktplaats en schilderde die zoals ze de echte wil hebben; goudkleurig. “Hoe tof zou het zijn als Sinterklaas onder een gouden brug door de stad in kan varen op zijn pakjesboot. En trouwens, ook al die rondvaartboten en dagjesmensen die in de zomer elke keer naar de stad komen. Die brug, dat is de toegangspoort tot Woerden, een stad aan het water. Die moet toch gewoon goud zijn? Dan zijn de we straks die voormalige vestingstad met de gouden brug.”

Speerpunt?

Rozenbrug Woerden Marcha Vandenberg
Foto: indebuurt Woerden

Tja, hoe krijg je zoiets voor elkaar? Eerst maar eens fans verzamelen voor het idee, zo denkt Marcha. “Misschien dat een politieke partij het een speerpunt kan maken tijdens de verkiezingen?” Ze overweegt in elk geval de geschilderde miniatuur vast in een van die mini-etalages in de Sint Jansteeg te zetten. “Maar dan moet het eigenlijk eerst een complete maquette worden, dat je echt kunt zien hoe het wordt. Mensen moeten er misschien eerst even aan wennen. Maar als het er straks twintig jaar op zit, weet niemand meer beter dan dat het zo is en zijn we er hartstikke blij mee.”

adv.